İletişim, insanlık tarihinin başlangıcından bu yana bir gereklilik olarak varlığını sürdürmüştür. Teknolojinin gelişmesiyle iletişim çağımızda önemli bir yer edinmiştir. Bizler telefonlar, televizyonlar, telgraflar ve çeşitli panolar aracılığı ile haberleşme, veri aktarımı, reklam yapma, film izleme/müzik dinleme gibi aktivitelerimizi sağlıyorduk. Ta ki 1998 yılına kadar…
Şu anda bulunduğumuz “Altın Çağ” olarak adlandırılan internetin, hızın ve sonsuz bilginin başlangıcı tam olarak 1950 yıllarına dayanıyor. Bilgisayarın icat edilmesiyle birlikte bir gereklilik haline gelen İnternet 60’lı yıllarda geliştirilmiş ilk isim olarak da “Arpanet” konulmuştur. İnternet’in gelişimi 1991 yılında WWW yani Word WideWeb ’in geliştirilmesiyle daha da hız kazanmış, evlerimize de girmiştir. Dijital haberleşmenin halka açılması, insanlar arasında yaygınlaşması 1998 yılında olmuştur.
Peki internet bizlere ne sunuyor? Haberleşmede gelişimin ve hızın zirve noktası olarak sayacağımız bu dönemde sohbet etmek, veriye ulaşmak, alışveriş yapmak, kendinize göre video/film/müzik bulmak şu anda 1 saniyeden kısa bir sürede elinizde. Bunların hepsi internetin keşfi sayesinde! Ayrıca interneti kullanmanın yaşı ‘www’ sayesinde 5’e kadar bile düşmüş bulunmakta.
Gelinen bu nokta bizlere yeni iş olanakları açmakta. Sosyal medyalar aracılığı ile sadece tek bir tık ile para kazanmak mümkün. Tıp, diş, eczacılık, mimarlık, mühendislik gibi alanların da işlerini daha hızlı yapabilmeleri imkanını sunmakta.
İnternetin bir de katmanları bulunmakta;
- Surface Web = Bilinen internet, Google/Yandex gibi arama motorlarıyla istediğimiz bilgiyi, sosyal medyayı ya da alışveriş sitelerini arattığımızda ulaşabildiğimiz tüm sitelerdir.
- Bergie Web = Arama motorlarıyla ulaşamadığımız, arama engeli bulunan ya da arama sonucunun en sonunda bulunan sitelerdir.
- Deep Web = Proxy ya da Tor’u kullanarak erişebildiğimiz kendini gizli tutmak isteyen ya da özel paylaşılan linkler ile girilmesi istenilen sitelerdir. Genellikle dolandırıcı olarak tabir ettiğimiz insanların bulunduğu, inandırıcı olmaya çalışılan bir ortamdır. Bunun yanı sıra yararlı olabilecek çeşitli konular hakkında makaleler, çeşitli önemli
araştırmalar da bu katmanda bulunmaktadır.
- Bu katmanlara 5 dakika gibi bir süre ile yapılan araştırmayla erişim mümkündür.
- Charter Web = Anlatılan bilgilere göre bilinen son katmandır. Bu katmanda bulunan sitelere ulaşabilmek için ‘Rooter’ adı verilen programlar ile mümkündür. Word WideWeb’in kullanılmadığı düz internettir. Söylenen dedikodulara göre bu katmanda devlet sırları, bahis sonuçları, önemli ses kayıtları, kiralık katiller, paralı askerler gibi bilgiler/satışlar bulunmakta.
Değinmek istediğim bir diğer nokta da şudur ki; İnternet, korkutucu bir şekilde sadece eğlenceye, istenilerek/istenilmeyerek karşı tarafa siber zorbalığa ve insanda yalnızlık hissinin büyütülmesine yol açmakta. Sosyal/Asosyal insan sınıfı arasındaki dengesizliğin artmasına sebep olmakta. Umarım ki bu denli ilerleme bir noktada son bulur ve geleceği beklemeyi bırakıp geleceği yapılandırmaya başlarız.