WP Super Cache Nedir?
WP Super Cache, dinamik olarak yayın yapan internet sitelerini statik HTML sayfalara dönüştürerek trafik kullanımını azaltmakla birlikte site & sayfa yüklenme sürelerinde fark edilir bir azalma sağlar. Bu eklenti sunucunuzda gereksiz bir yük oluşumuna neden olan PHP sayfaların defalarca işlenmesinin önüne geçerek, ziyaretçi deneyimini artırır.
Eklenti sitenize giriş yapmış ve herhangi bir yorum gönderen kullanıcılar için standart önbellek sistemlerini kullanacaktır. Fakat yalnızca sayfalarınızı görüntülen kullanıcılara statik olarak oluşturulmuş sayfalar üzerinden yayın yapacaktır. Bu neredeyse sitenizi ziyaret eden kullanıcıların tamamını ifade eder.
WP Super Cache Özellikleri
WP Super Cache, ilk bakışta basit bir eklenti gibi görünse de sahip olduğu özelliklere bir göz atmak gerekirse oldukça kapsamlı bir işleve sahip olduğunu söyleyebiliriz.
- Statik sayfalar oluşturmak için “mod_rewrite” teknolojisinden faydalanır. Bu PHP sayfalarınız için oluşturulmuş basit önbellek teknolojisiyle karşılaştırıldığında çok daha hızlıdır.
- Otomatik olarak sayfalarınızı sıkıştırarak boyutunu düşürür.
- Basit ayarlar ile etkileyici bir performans artışı.
- CDN teknolojisini destekler.
- Yapmış olduğunuz önbellek ayarlarını dışarı ve içeri aktarma özelliği.
- Mobil cihazlar ile uyumlu önbellekleme.
WP Super Cache Kurulumu
WordPress kullanıcıların sahip olduğu en önemli avantajlardan birisi ise zengin eklenti arşivine birkaç tıklamayla ulaşabiliyor olmaları. WP Super Cache eklentisi kurulumu içinde uygulayabileceğiniz en pratik ve hızlı yöntem yönetim panelinizde yer alan eklenti kurulum bölümünü kullanmak. Kurulum öncesinde daha önceden aktif etmiş olduğunuz bir önbellek eklentisi bulunuyorsa bunu devre dışı bırakmanız gerektiğini unutmayın.
Eklenti kurulumuna geçmek için öncelikle WordPress yönetim paneline giriş yapmalısınız. Ardından yönlendirme menüsü üzerinden “Eklentiler > Yeni Ekle” seçeneklerini takip etmelisiniz. Bu sizi eklenti arama sayfasına yönlendirecektir. Sağ üstte yer alan arama bölümüne “WP Super Cache” yazarak arama yapın. Yapmış olduğunuz arama ile eşleşen ve genellikle ilk sırada çıkacak “WP Super Cache” eklentisinin yanında yer alan “Hemen Yükle” butonuna basın.
Butona basmanız ardından birkaç saniye içerisinde yükleme işlemi tamamlanacaktır. Yükleme işleminin tamamlanmasıyla birlikte buton değişerek “Etkinleştir” yazısı belirecektir. Buna tıklayarak eklentiyi aktif hale getirin.
WP Super Cache kurulumu tamamlandı. Artık sitenizi optimize etmeye başlayabilirsiniz.
WP Super Cache Ayarları
Hazırlamış olduğumuz bu rehberde sitenizin açılış hızını iyileştirmenizi sağlayacak en ideal WP Super Cache Ayarları hangileridir bunları belirlemeye çalışacağız. Burada yapılacak ayarlamalar siteden siteye farklılık gösterebileceği için tüm özellikleri detaylı bir şekilde açıklamaya çalışacak, en ideal optimizasyon ayarına kendiniz karar vermenizi sağlayacağız. WP Super Cache ayarları için WordPress yönetim panelinde yönlendirme menüsünü kullanarak “Ayarlar > WP Super Cache” sayfasına ulaşmalısınız.
Kolay
Eklenti ayarlarına ulaşmanızla birlikte karşınıza “Kolay” başlığı altında temel ayarlar gelecektir.
Önbellekleme: Varsayılan olarak “Kapalı” konumda gelecek bu özelliği kesinlikle aktif hale getirmelisiniz. Bu özellik “Önbellekleme Açık” seçeneğine getirilmediği sürece eklenti çalışmayacaktır.
Önbelleği Temizle: Bu buton yardımıyla daha önceden önbelleğe alınmış verilerin temizlenmesini & silinmesini sağlar.
Gelişmiş
Eklentinin temel fonksiyonlarını düzenleme ve önbellek işlemlerini yönetmenizi sağlayan bölüm.
Önbellekleme: Önbellekleme işleminin aktif olmasını sağlar. İşaretli olmalıdır.
Cache Delivery Method: Bu özellik yalnızca profesyonel kullanıcıların müdahale etmesi gereken bir bölümdür. “Simple” yani basit seçeneği işaretlenmelidir. Önbellek verilerinin kullanıcıya teslim edileceği yöntemi belirlemenize yardımcı olur.
Disable Caching For Logged In Visitors: Sitenizde bir üyelik sistemi bulunuyorsa, giriş yapan kullanıcılar için önbellek işlemi devre dışı bırakılır.
Don’t Cache Pages With GET Parameters: Kullanıcıdan kullanıcıya farklılık gösteren sayfalar için önbellek işlemini devreye almaz. Adsense vb. reklam servislerini kullanıyorsanız bu özelliği aktif etmelisiniz.
Sayfalar Daha Hızlı Yüklensin Diye Sayfaları Sıkıştır: Gzip sıkıştırma teknolojisinden yararlanarak sayfa açılış hızlarını artırır.
Önbellek Yenileme: Önbellek verileri belirli aralıklarla yenilenir. Bu yenileme işlemi sırasında eski verilerin kullanılmasını sağlar. Bu sayede sitenizde performans düşüşü ve yüksek trafik kullanımının önüne geçilir.
304 Browser Caching: Yeni bir içerik yayınlanması halinde kullanıcıların tarayıcısında bulunan önbellek verileri kontrol edilir ve eski veriler güncel önbellek verileri ile değiştirilir.
Make Knows Users Anonymous So They’re Served Supercached Static Files: Normal ziyaretçilere önbelleğe alınmış verilerin sunulmasını sağlar.
Enable Dynamic Caching: Değişen içeriklerin güncel olarak önbelleğe alınmasını sağlar.
Mobile Device Support: Mobil ziyaretçilerinize özgü eklenti ve temalar kullanıyorsanız bu özellik aktif edilmelidir.
Remove UTF8/blog Charset Support From .htaccess File: Eğer sitenizde karakter hataları ile karşılaşıyorsanız bu özelliği aktif edin.
Clear All Cache Files When A Post or Page is Published or Updated: Sitenizde yeni bir içerik yayınlandığında ya da mevcut bir içerik güncellendiğinde önbellek verilerinin temizlenmesini & yenilenmesini sağlar.
Fazladan Anasayfa Kontrolü: Yeni içeriklerin ana sayfanızda görüntülendiğinden emin olmak için bu özelliği aktif etmelisiniz.
Sadece Yorum Yapıldığında Sayfayı Güncelle: Bir içeriğinize yeni bir yorum yapıldığında içeriğin önbelleğinin yenilenmesini sağlar. Bu sayede ilgili yorum artık görüntülenebilir.
Late init: Dinamik içeriklerinizde karşılaşılan bazı hataların giderilmesini sağlar.
Cache Timeout: Önbelleğe alınmış verilerin ne sıklıkla yenileneceğini ifade eder. Varsayılan değer 1800 olacaktır. Bunu 3600 yapmanız sunucunuza binecek yükün azaltılmasını sağlayacaktır.
Bu bölümden önbellek işlemini devre dışı bırakmak istediğiniz bölümlerin işaretlemesini yapabilirsiniz. Arşivler, Etiketler, Kategori Sayfaları, Beslemeler ve Arama Sayfaları için önbellek işlemini devre dışı bırakmanız iyi bir seçenek olacaktır.
CDN
Bu bölümde mevcut bir CDN hizmetiniz bulunuyorsa bunu WordPress sitenize bağlamak için gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.
İçerik
Bu bölümde mevcut önbellek verilerine müdahale edebilir, onları silebilirsiniz.
Önyükleme
Bu bölümde mevcut önbellek verilerini belirli bir süre içerisinde temizleyerek, tüm sayfalarınız için yeni önbellek verilerinin oluşturulmasını sağlayabilirsiniz.
Eklentiler
Bu bölümde yer alan ayarlara genellikle müdahale edilmesine gerek yoktur.
Hata Ayıklama
Bu bölümde herhangi bir hata ile karşılaşmadığınız sürece bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Yalnızca eklenti kullanımı sırasında bir hata ile karşı karşıya kaldıysanız bu hataları belirlemek ve onları onarmak için bu bölüme ihtiyaç duyulur.
WP Super Cache ayarlar ile ilgili sizlerle paylaşmış olduğumuz bu temel ayarlar, genel olarak birçok internet sitesi için uygulanabilecek en ideal seçeneklerdir. İçeriğinizi göz önünde bulundurarak aktif etmiş olduğumuz bu temel özelliklere müdahale edebilir, herhangi bir hata ile karşılaşmanız durumunda bu hataya sebep olan özelliği devre dışı bırakabilirsiniz.