Yeni bir WordPress kullanıcısı olarak sitenizi özelleştirme konusunda heyecanlı olabilirsiniz. Bitmiş sayfanızı gözünüzde canlandırmış da olabilirsiniz. Bununla birlikte, tasarım veya kodlama deneyiminiz yoksa vizyonunuzu gerçekleştirmek göz korkutucu bir görev olabilir.
Peki, WordPress tema nedir? Temalar, WordPress’in daha doğal ve işe yarayan yönlerindendir – sayfanızın görünen yüzünü özelleştirmenize ve hatta ek işlevler eklemenize olanak tanırlar. Aslında, doğru temayla sitenizi, kodlama veya tasarım deneyimi gerektirmeden (çoğu durumda) tam spesifikasyonlarınıza göre özelleştirebilirsiniz.
WordPress Temalarına Giriş
WordPress tema, sayfanızın yada internet adresinizin dış görünüşüne etki eden ve arka planda çalışan grup dosyadır (grafikler, stil sayfaları ve kod). Temalar, sitenizin düzeni kadar geniş veya köprü renkleriniz kadar çok küçük bir şeyi kontrol edebilir. Bir temayı sitenizin “dış görünümü” olarak düşünmek kolaydır, ancak bundan çok daha güçlüdürler.
Bir tema, blogunuz için bir görünüm ve his sağlamaktan ziyade, sitenizin sunumunu kontrol etmenizi sağlar. Örneğin, yiyeceklerle ilgili bir blog yazdığınızı, ancak aynı zamanda bir çevrimiçi marketiniz var diyelim. Uygun görünüş, gönderilerinizi belirli bir şekilde görüntüleyebilir ve mağazanızın sayfaları için tamamen farklı bir düzen sunabilir.
Temaların Kullanım Amaçları
Temalar, WordPress’in doğal bir parçasıdır. Aslında, platform kutudan çıkan bir dizi tema içerir. Bununla birlikte, sayfanıza farklı görünüş kazandırmak ve işlev katmak için bazı sebepler öne çıkabilir:
- Sitenizin görsel çekiciliğini geliştirmek: Web sitenizle ilgili planınız var ise, uyarlı dış görünüş belirleyebilir ve ihtiyaçlarınızı giderecek yönde kişiselleştirebilirsiniz.
- Farklı dizayn işlevlerini aktifleştirmek: Düzenleneme yada kod yazma tecrübeniz bulunmuyorsa çoğu dış görünüş, uygun dizaynı oluşturmanıza yardımcı olmak için çok sayıda özelleştirme sunar.
- Ek işlevsellik uygulamak için. İhtiyaçlarınıza bağlı olarak bir tema, nişinizle ilgili başka bir yerde bulunamayacak bir işlevsellik içerebilir.
Bir temanın varsayılan veya kişiselleştirilmiş versiyonu çoğu sayfada çalışırken, aslında belirli nişleri ve amaçları kapsayan, aralarından seçim yapabileceğiniz binlerce tema vardır. Şimdi bunu daha derinlemesine tartışalım.
Çok Amaçlılar Ve Niş Temaları
Kısacası, iki serbest tema kategorisi vardır. İlk olarak, çok amaçlı bir tema, bir dizi farklı niş ve site türüne hitap eder. Odağı ne olursa olsun sitenizi özelleştirmek için daha fazla seçenek sağlamak adına genellikle birden çok türde sayfa, uzantı, kod, pencere öğesi ve araç içerirler.
Nişe özgü temalar da özelleştirilebilir olsalar da, genellikle belirli bir nişe yada iş alanına uygun şekilde özelleştirilirler. İşlevselliği yüksek dış görünümler düzeyinde özelleştirme kapsamı içermezler, ancak iyileştirilmiş işlevsellik genellikle siteniz için tam olarak sahip olacağınız gereksinimlere lazer odaklı olacaktır.
Çoğunlukla, WordPress temanızı seçmek söz konusu olduğunda doğru ya da yanlış cevap yoktur. Ancak, bir seçim yapmadan önce gereksinimlerinizi tespit etmek önemlidir – ve bütçeniz bu unsurlardan biridir.
Ücretsiz Ve Premium WordPress Temaları
Para harcamaktan bahsetmeden önce, ücretsiz birçok yüksek kaliteli WordPress temasının varlığından haberdar olmak gerekir. Bu ücretsiz temalar her ne kadar iyi olsalarda, bazı ücretli temalar kadar işlevselliği olmayabilir. WordPress.org Tema Dizini’nde bulunan temaların dahil edilebilmesi için sıkı bir inceleme sürecinden geçmesi gerekiyor. Bu, kaliteyi garanti eder ve tamamen tasarım, işlevsellik ve kullanıcı incelemelerine dayalı bir temayı seçmenize izin verir.