ordPress veya farklı alt yapıya sahip sitelerin her zaman hızlı açılması gerekmekte çünkü artık hız sıralama faktörü ve kullanıcı deneyimi açısından vazgeçilmez bir konu haline gelmiştir.
Google, Page Speed Güncellemesinde mobil ve masaüstü sitelerin hızlı açılması gerektiğini vurgulamıştı. Siteniz hızlı açılmıyorsa Google güncellemesinden eksi puan alabilir aynı zamanda sitenize gelen kullanıcıları çok daha hızlı şekilde kaybedebilirsiniz.
Sitenize gelen kullanıcıları kaybetmemek adına sitenizin hızlı açılış deneyimi yaşatması gerekiyor.
6 Adımda WordPress Site Hızlandırma Teknikleri
1 ) WP Fastest Cache Eklentisi Kurun
WordPress Fastest Cache eklentisiyle yazı, sayfa ve kategori gibi elementlerin ön belleklerini hızlı şekilde temizleyebilirsiniz. Bir diğer güzel özelliği ise Css ve Html dosya boyutlarını minimum seviyeye indirerek sitenizin hızlanmasını sağlamaktadır.
Eklentiyi kurduktan sonra Cache ayarlarından dil bölgesini Türkçe seçtikten sonra tüm maddeleri işaretleyip kaydet demeniz yeterlidir. Daha sonra top bar kısmında yer alan Clear Cache kısmından ‘Delete Cache and Minified CSS/JS’ kısmına tıklayıp sıfırlayınız.
2 ) Gereksiz Eklentileri Silin
WordPress paneli üzerinden Eklentiler > Yüklü Eklentiler bölümünü açınız. Merak etmeyin amaç sadece gereksizleri iptal etmek ve kaldırmak. Eklentiler doğrudan temanıza müdahale ettiği için yer kaplama olayı diğer dosyalara göre yüksektir..
Kullanmadığınız veya ihtiyaç duymadığınız eklentileri önce durdurun daha sonra silme işlemini yapmanız gerekmektedir.
3 ) Kullanmadığınız Temaları Silmeniz Gerekiyor
WordPress sitenizde birden fazla tema olabilir. Fakat kullandığınız tema bir tanesi olmasından dolayı diğer temalara ihtiyaç duyulmamaktadır. Kullanmadığınız ve demo kurulumdan kalan WordPress temalarını kaldırmanız gerekmektedir.
FTP veya WordPress paneli üzerinden eski kullanmadığınız temaları silmeniz gerekmektedir.
4 ) Görsel Sıkıştırması
Sitenizde yer alan görseller neden önemli biliyor musunuz? Çünkü her sayfada ortalama 3 adet görsel olmasından dolayı sitenin mb oranı oldukça artış göstermektedir.
WP alt yapısı kullanıyorsanız Smush eklentisi ile görselleri ve dizinde ki diğer jpg png dosyaları topluca sıkıştırabilirsiniz. Fakat manuel olarak sıkıştırmak istiyorsanız tinypng veya jpegmini araçlarını kullanmanızı tavsiye ediyorum çok araç bulunmaktadır.
5 ) Js ve Css Küçültün
Css ve JavaScript dosyalarınızı sıkıştırmanız halinde yüklü miktarda mb tasarrufu elde ederek siteniz daha hızlı açılış deneyimi yaşatabilir.
Sitenize yüklü miktarda ağırlık veren bu dosyaların hangisi olduğunu GTmetrix veya Google Page Speed aracıyla tespit edebilirsiniz.
Daha sonra Css ve Js Compressor araçları sayesinde sıkıştırma işlemlerini gerçekleştiriniz.
6 ) Hosting
Eğer yukarıda ki adımların yanı sıra bir çok yolu denediniz ve siteniz hala yavaş açılıyorsa Sunucuyu incelemenizi tavsiye ederim. Çünkü siteniz için yeterli olmayan hosting paketi kullanıyor veya kalite standartları düşük firma ile iş birliği yapıyorsanız bu sizin için dezavantaj olabilir.