SEO dünyasında daha hızlı web site daha iyi SEO olarak nitelendirilir. Kullanıcı deneyimi üstüne yaptığımı araştırmalara göre kullanıcıların web sayfaların 2 saniyenin altında yüklenmesini beklediklerini tespit ettik. Eğer web siteniz 2 saniyeden daha geç bir ürede açılıyorsa kullanıcı sahip olduğunuz URL adresini terk ederek serp sonuçlarında yer alan başla içeriklere yönelecektir. Bu kullanıcı deneyiminin düşmesine ve sıralama kaybı yaşamanıza neden olacağından dolayı web sitenizin hızını arttırmak öncelikli görevleriniz arasında yer almaktadır.
Yapılan son güncellemeler sonrasında web sitelerin sahip olduğu sayfa açılış hızı bir sıralama kriteri haline getirildi. Geç açılan bir web siteye sahipseniz kesinlikle bir süre sonra sıralamalarda gerileme yaşamaya başlayacaksınız.
Sayfa Hızı İçin Cacheleme İyi Bir Çözümdür
Cacheleme yani belirli sayfaların ön belleğe alınması, web sitenin statik bir sürümünü oluşturup saklamak ve web siteye ikinci defa ya da daha fazla sayıda gelen kullanıcılara bu oluşturulan statik sayfaları sunmak şeklinde çalışmaktadır. Statik sayfalar herhangi bir gecikmenin olmasını engelleyerek içeriklerin hızlı açılmasını sağlar. Bu da UX yani kullanıcı deneyiminin artması anlamına gelir.
Web sitelerin yavaş açılmasının en büyük nedeni sorgu sayısının yüksek olmasıdır. Javascript, CSS, video ve resim dosyaları sorgu sayısının artmasına ve doğal olarak sayfaların geç açılmasına neden olur. Bu dosyalar WordPress Cache eklentileri ile önbelleğe alındığı zaman sorgu sayısı azalır ve doğal olarak sayfalar daha hızlı açılır.
WordPress sistemlerinde ön belleğe alma işlemleri iki şekilde gerçekleştirilir. Bunlar arasında tarayıcı ön belleğe alma ve sunucu cacheleme yer almaktadır.
- Tarayıcı önbellekleme: tarayıcı önbellekleme işlemi sayfalarda yer alan istek sayısını azaltmaya dayalıdır. Tarayıcı istek sayısı azaldığında da doğal olarak web siteler daha hızlı açılır.
- Sunucu önbellekleme: özellikle yüksek trafiğe sahip olan web sitelerde daha iyi sunucuların kullanılması maliyetin artmasına neden olur. Bu tip durumlarda sunucunun tamamı önbelleğe alınarak sunucu performansı ve web site hızı arttırılır.
WordPress İçin En İyi Cache Eklentileri
Dünyanın en gelişmiş web site sistemlerinden birisi olan WordPress içerisinde çok sayıda cache eklentisi bulunmaktadır. Bunların performansı birbirinden farklı olduğu gibi ekstra olarak farklı özelliklerinin de olduğu bilinmektedir. Bu başlığımızın altında sizlere en iyi olan WordPress cache eklentileri hakkında bilgi vereceğiz. Bu eklentilerin ayrıca SEO uzmanları tarafından en çok tercih edilen eklentiler olduklarını da bilmenizi isteriz.
1) WP Super Cache Eklentisi
WP Super Cache, en kullanışlı önbellekleme yönetimine sahip olan eklentilerden birisidir. Bu eklenti WordPress sistemleri için statik HTML dosyaları üretmektedir ve bu önbelleğe alınan dosyaları web site ziyaretçilerine sunmaktadır.
Bu eklentinin ön plana çıkan özellikleri arasında temel önbellek, gelişmiş önbellek seçenekleri, PHP tabanlı önbelleğe alma ve API desteği yer almaktadır. Özellikle veritabanı önbelleklemesine ihtiyacınız yoksa CPU tüketimi yüksek olmadığından dolayı tercihinizi WP Super Cache eklentisinden yana kullanabilirsiniz.
2) W3 Total Cache Eklentisi
W3 Total Cache, son zamanların en çok tercih edilen cacheleme eklentisidir. Bu eklenti cacheleme sisteminin yanı sıra daha birçok iyileştirme özelliğini içerisinde barındırmaktadır. Cacheleme ve diğer iyileştirme özellikleri sayesinde web sayfası açılış hızının artmasını ve bu sayede site içi gezinme ve kullanıcı deneyiminin yükselmesini sağlar. Tüm bunlar da serp sonuçlarında daha iyi sıralama alma anlamına gelir.
Sayfa önbellekleme, veritabanı önbellekleme, nesne önbellekleme, bellek üzerinden önbellekleme, tarayıcı önbellekleme ve parça bazlı önbellekleme W3 Total Cache eklentisinin ön plana çıkan özellikleri arasında yer alıyor.
3) WP Fastest Cache Eklentisi
WordPress dünyasının kullanımı en kolay olan cacheleme eklentisi şüphesiz WP Fastest Cache eklentisidir. Cacheleme sistemi dışında yer alan ek özellikleri sayesinde web site hızlarının ciddi anlamda artmasına yardımcı olur. Tarayıcı önbellekleme, CSS ve HTML küçültme, gzip sıkıştırma özellikleri WP Fastest Cache eklentisini ön plana çıkartan özellikleridir.
Eğer eklentiden daha yüksek performans almak istiyorsanız WP Fastest Cache eklentisinin ücretli sürümünü almanızı tavsiye ederiz. Bu sayede daha yüksek sayfa hızlarına ulaşabilirsiniz. Türk yazılımcıları desteklemek adına sizler de WP Fastest Cache eklentisini kullanın.
4) Cache Enabler Eklentisi
Cache Enabler eklentisi, kullanımı en kolay olan WordPress cacheleme eklentilerindendir. Çok fazla özelliğe sahip olmasa da cacheleme konusunda başarılı sonuçlar vermektedir.
Tercihinizi Cache Enabler eklentisinden yana kullanırsanız önbellek kullanım süresi, önbellek davranışı, küçültme özelliği, hariç tutulan sayfalar ayarlarını yapmanız gerekmektedir. Bu eklenti sayesinde önbelleğe alınan dosyaları manüel ya da otomatik olarak temizleyebilirsiniz. Size sorun çıkarmayacak türden bir cacheleme ihtiyacınız varsa tercihinizi Cache Enabler eklentisin den yana kullanabilirsiniz.
5) Hummingbird Page Speed Optimization Eklentisi
Hummingbird Page Speed Optimization eklentisi en gelişmiş WordPress eklentilerindendir. Sistemde yer alan cacheleme, dosya sıkıştırma, tarayıcı ve gravatar önbellekleme sistemleri sayesinde web sitelerin kusursuz hızlara ulaşmasına yardımcı olur.
Bu eklenti ayrıca web site performansı ile alakalı raporlarda sunmaktadır. Alınan raporlar sayesinde sorun teşkil eden kısımlarda iyileştirmelerin yapılması daha kolay hale gelmektedir.
6) LiteSpeed Cache Eklentisi
Bu eklenti diğer eklentilerden büyük ölçüde farklıdır çünkü LiteSpeed Cache eklentisi cacheleme işlemlerini sunucu bazlı olarak yapar. PHP sistemi kullanıyorsanız yüksek sayfa hızlarına ulaşmak için LiteSpeed Cache eklentisini kullanabilirsiniz.
Önbellekleme işlemini sunucu üzerinde yapılması, multi site desteği, farklı optimizasyon eklentileri için API desteği LiteSpeed Cache eklentisini ön plana çıkaran özellikleri arasında yer almaktadır. Sunucunuz LiteSpeed Cache eklentisini desteklemiyorsa bu eklentiyi kullanmanız mümkün değildir. Deneme girişimleriniz sonuç vermezse sunucu yetkilileriyle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
7) Comet Cache Eklentisi
Comet Cache yıldızı yeni patlayan WordPress cache eklentilerinden birisidir. Bu eklentiyle sayfaların, kategorilerin, arşivlerin ve RSS beslemelerinin otomatik olarak önbelleğe alınması ve alınan önbelleğin otomatik olarak temizlenmesi mümkündür.
Cacheleme dünyasına iddialı bir giriş yapmasından dolayı Comet Cache eklentisinin kısa süre içerisinde en çok tercih edilen eklentilerden birisi olması bekleniyor. Eklenti yazarlarının sistemi geliştirmek adına da belirli zaman aralıklarında güncellemeler yapması iddiaları doğrular niteliktedir.
Listemizde yer alan WordPress cacheleme eklentilerini kullanmanıza rağmen web sitenizden istediğiniz performansı alamıyorsanız ekstra olarak yapmanız gereken şeyler de bulunmaktadır.
CDN kullanmıyorsanız CDN kullanmaya başlayabilirsiniz. Hosting hizmetinizi daha kaliteli firmalardan sağlayabilirsiniz. Veritabanı boyutunu azaltmak için gereksiz eklentileri kaldırabilirsiniz. Ayrıca iyi bir şekilde optimize edilmiş WordPress temalarını kullanabilirsiniz. Ekstra olarak yapacağınız bu değişiklikler web sitenizin performansının artmasını sağlayacaktır.