301 Yönlendirme Nedir?
İngilizce “Redirect” kelimesinin Türkçe anlamı yönlendirme. Bu tür yönlendirmeler internette bir web sitesinden diğerine yönlendirilmek için kullanılır. Bir kullanıcı tarayıcıya belirli bir web adresi girdiğinde ve bu yönlendiriliyorsa kullanıcı farklı web adresi olan farklı bir web sitesine ulaşır. Bu tür yönlendirmeler otomatik olarak gerçekleşir ve çoğunukla fark edilmez. Bir web sayfasının adresi değiştiyse bu yönlendirmeler yararlıdır, bir kullanıcı eski adresi girmiş olsa bile yeni web sitesine yönlendirilmiş olur. Ancak yönlendirmeler ticari amaçlı web sayfalarına yönlendirilmiş olabildiğinden, arama motorları tarafından olumlu görülmezler.
301 Yönlendirme Nedir?
301 yönlendirme bir domainden başka bir domaine geçiş imkânı sunan kalıcı adres değiştirme yöntemidir. 301 yönlendirmesi yapısal olarak kesin taşınmayı içerir. Web sitesi içeriği değiştirilmek istendiği zaman 301 yönlendirmesi kullanılır. Site içeriği ve link değiştirmek SEO açısından sakıncalıdır. Arama motorları bu durumdan pek hoşlanmaz. Önceden arama motorlarında indekslenmiş ve başka sitelerden link almış sayfaların URL yapısı değiştirilirse bu siteler ciddi bir ziyaretçi kaybı yaşar. 301 yönlendirmesi ziyaretçi kaybını önlemek amacıyla yapılan yönlendirme işlemidir.
Eski sayfa adreslerini yeni adrese yönlendirmek seo açısından zararınızı minimum düzeye indirmek demektir. Böylece siteniz ziyaretçi kaybı yaşamadan yeni adresinize taşınmış olur. İnternet sayfalarını kalıcı olarak başka adrese yönlendirmek istediğinizde 301 yönlendirmesi yapılır. 301 yönlendirmesi ile yapılan yönlendirmelerde internet tarayıcısı 301 redirec otomatik olarak atlar. Kullanıcılar hiçbir işlem yapmadan tarayıcı yeni adrese yönlendirir.
301 yönlendirmesi kullanıcıların bekleme süresini kısaltır. İnternet adresinin adı ve URL yapısı değiştiği zaman 301 yönlendirmesi yapılır. Bu yöntemle yalnızca sayfayı ziyaret eden kullanıcılar değil arama motoru botları da bu sayfanın taşındığını öğrenmiş olurlar. 301 yönlendirmesi ile sayfaların seo değeri korunur. Arama motorları artık eski sayfanızın geçersiz olduğunu bilir, indeksleri yeni sayfalar üzerinden oluşturur.
Hangi Durumlarda 301 kullanılmalıdır?
Özel ve acil durumlarda sitelerin içeriği, linkleri yönlendirilir. Böylece sitelerin arama motorundaki yeri ve değeri korunmuş olunur. 301 durum kodu bir içeriğin kalıcı olarak başka bir yere taşındığını gösterir. Bu yönlendirmeyi gören Google Botları durumu anlayıp bütün işlemleri yeni domaine göre yapar. Böylece siteler domain değişikliğinde zarar görmemiş olur. Site yeni bir adrese taşındığı zaman, bu geçişten siteni yazıları, seo ve indekslerinin etkilenmemesi için 301 yönlendirmesi yapılır. 301 yönlendirmesi Google’nin onayladığı bir yöntemdir. Başka bir web sitesini kendi sitenizle birleştirmek istediğiniz zaman wordpress 301 yönlendirme kodu kullanabilirsiniz.
WordPress 301 Yönlendirme Nasıl Yapılır?
- Sitenizin WordPress yönetim paneline girin.
- https://www.sitemiz.com/wp-admin bağlantısına girerek oturum açınız.
- Giriş yaptıktan sonra gelen yönetici panelinde sol tarafta yer alan menüler bölümünden “Eklentiler” menüsü girerek yeni ekle menüsüne tıklayın.
- Çıkan ekranda WordPress’in kendi eklentilerini bulunduğu kısımda arama yaparak Redirection isimli eklentiyi bulun. İlk sırada yer alan eklentiyi “Hemen Yükle” butonuna tıklayın.
- Tıklamanın ardından kısa bir süre sonra kurulum otomatik gerçekleşir. Kurulum tamamlandıktan sonra eklentiler bölümüne giriş yaparak Etkinleştir demelisiniz.
- Yönlendirmeden sonra yönetim panelinde sol menüde yer alan “Araçlar” menüsü içine “Redirection” olarak yeni bir menü eklendiğini göreceksiniz. Tüm ayarlarımızı buradan yönetebilirsiniz.
Web sitenizi yeni bir adrese taşıdığınız zaman mutlaka bu eklentiyi kullanmalısınız. Aksi takdirde eski sitenizin arama sonuçlarından kazandığı trafik ve linkleri kaybedersiniz. Bu da geçmişten günümüze siteniz için yaptığınız bütün emeklerin çöp olması demektir. Yönlendirme ile içeriklerinizi, trafiklerinizi ve backlinklerinizi korumuş olursunuz. Yönlendirme yapmadığınız zaman siteniz yeni açılmış gibi google işlem görür. Bu da sitenizin gelişmesi için zaman kaybetmenize neden olur.
Eklenti sayfasını açtığımızda karşımıza aşağıdaki gibi ekran çıkacaktır. Açılan ekranın üst kısmında yönlendirmeler, gruplar, modüller, kayıtlar, 404s, ayarlar ve destek gibi sekmeler çıkacaktır. Biz yönlendirme ekleyeceğimiz için ilk açılan sekme olan yönlendirmeler üzerinden bu işlemi yapacağız.
Yeni yönlendirme ekle yazan bölümde, kaynak URL yazan kısma artık mevcut olmayan ya da bir şekilde yönlendirme yapmak istediğimiz URL’yi yazıyoruz. Diğer seçenekler de yukarıdaki fotoğraftaki ile aynı olsun. Hedef URL yazan kısma ise eski URL’nin nereye yönleneceğini yazıyoruz. URL’leri ekledikten sonra ‘Yönlendirme Ekle’ butonuna bastığınız zaman 301 yönlendirmesi yapılmış olacaktır.
WordPress Redirection eklentisi 301 yönlendirmesi yapmak ve 404 hatalarını bulmak için çok güzel bir eklenti. WordPress kullananlar böyle bir eklentiye ihtiyaç duyuyorlarsa hiç araştırma yapmadan gözü kapalı olarak bu eklentiyi yükleyebilirler.