İnternet kullanıcılarının site kurmak istemesinin temel sebepleri internetten gelir elde etmek, farklı kullanıcı kitlelerine erişmek, yazılı veya görsel yayın yapmak ve kurulan kişisel siteler aracılığıyla internet üzerinde bir kimlik oluşturmaktır. Bu şekilde bir websitesi kurmak için bilinmesi gerekenlerbaşlangıçta ikiye ayrılır. Hazır servisler ile site kurmakveya kod yazarak site kurmak. Site kurmak için gerekenler listesinin başında iyi bir düzeyde bilgisayar okuryazarlığı ve bilinçli bir internet kullanıcısı olma özellikleri gelir.
Bunların yanı sıra site kurmakiçin gerekenler arasında hazır servisler ve kod yazma yollarının her ikisinde de gerekli olan iki temel şey vardır. Birincisi sunucu (hosting), ikincisi alan adı (domain). Sunucu içerisinde siteye ait dosyalar barındırılır. Örneğin sitenin yazılımı, sitedeki dâhili görseller, videolar ve varsa kullanıcı verileri. Alan adı ise internet kullanıcılarının siteye daha çok girmesi ve sitenin Google robotları tarafından daha rahat üst sıralara çıkarılabilmesi için daha akılda kalıcı bir adres sağlar. Örnek olarak bir yemek sitesinin alan adı olmadan önceki adresi şöyledir: “83.231.205.26”. Fakat alan adıyla birlikte “guzelyemek.com” gibi bir adresle siteye girilebilir. Bu iki adresten daha akılda kalıcı olanı alan adı olduğu için alan adları çoğu sitede uzun bir süredir kullanılmakta.
Hazır Servisler İle Site Kurmak
Bu kısımda seçenekler oldukça fazla. Bu yoldan geliri olmayan birweb sitesi kurmak için bilinmesi gerekenler arasında bilgisayar kullanabiliyor olmak dışında pek de bir şey yok. Fakat gelir elde edilecek bir websitesi kurmakiçin bilinmesi gerekenler arasında SEO (arama motoru optimizasyonu), Google Adsense (Google şirketinin reklam servisi) dışında reklam almak için biraz ticaret tecrübesi, kullanıcı çekmek için sitede ilgi çekici içerik yayınlamak şeklinde vakit ve azim isteyen şeyler bulunuyor.Site kurmak için hazır servislere örnek olarak: Blog veya kişisel yayın tarzında bir site için Blogger, WordPress; Forum sitesi için XenForo, MyBB ve bunların yanı sıra birçok yer sağlayıcı firması hemen hemen her türde site için gerekli kurulumu kısa bir zaman içindeyapıyor.
Kod Yazarak Site Kurmak
Bu bölümde her şey, en ince ayrıntısına kadar siteyi kuracak kişinin elinde. Çünkü site kurma işlemi sıfırdan yapılıyor.Kod yazarak web sitesi kurmak için bilinmesi gerekenlerkurulacak sitenin içeriğine ve durumuna göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin ziyaretçinin hiçbir işlem yapamadığı statik web siteleri için sadece HTML (metin işaretleme dili) ve CSS (stillendirme dili) yeterli olacaktır. HTML kendi başına bir site kurmak için her ne kadar yeterli olsa da bu site görsel açıdan günümüz sitelerine göre çok yetersiz kalacağından dolayı bu siteyi stillendirme dili ile göze hitap edecek hale getirmek gerekir. Bu iki dilden HTML ile sitelerin içinde gördüğümüz yazılar, resimler, videolar, tablolar, bağlantılar ve hemen hemen her şeyi oluşturabiliriz. CSS ile de bu oluşturulan nesneleri göze hitap edecek şekilde stillendirebiliriz.
Site içeriği kullanıcı etkileşimli olacağı zaman, yani giren ziyaretçi sitede kayıt olma, paylaşım yapma, mesajlaşma ve benzeri eylemleri gerçekleştireceği zaman bu tarzda bir site kurmak için gerekenler diğerlerine göre biraz fazla.İlk olarak kullanıcıya dair hiçbir kaydın kalıcı olarak yapılmadığı, sayfayı kapatınca o an yapılan şeylerin yok olduğu bir web sitesi kurmak için JavaScript dili gerekir.Bu dil ile kullanıcının sitede bir butona bastığını, bir alana bir şey yazdığını anlayabilir ve buna göre işlemler yapabiliriz. Bunun dışında site içinde yapılan şeylerin kayıt edildiği (örneğin kullanıcı hesapları, mesajlar, paylaşımlar vs.) bir siteyi kodlamak için sunucu tarafında çalışan bir programlama dili gerekiyor. Örneğin PHP, Asp, Java, Ruby vb. diller günümüzde birçok web sitesinde çalışıyor. Bu tarz diller ile kullanıcının sitede yaptığı işlemi sunucuya kayıt edip, o kullanıcı sonradan tekrar geldiği zaman önceden kaydettiğimiz şeyleri kullanıcıya gösterebiliriz.
Son olarak bu dilleri sınıflandırmak için sunucu ve istemci kavramlarının tanımını yapmakta fayda olacaktır. Sunucu: ana kodları ve sitedeki resim, video ve diğer verileri içinde barındıran web sitesidir. İstemci: siteyi ziyaret eden kullanıcıdır. Sunucu tarafında çalışan programlama dilinin kodlarını (PHP, Asp vb.) ziyaretçiler göremez. Bu yüzden önemli işlemler burada yapılır. (Örneğin kullanıcının şifresinin kaydedilmesi vs.) İstemci tarafında çalışan kodlar ise HTML, CSS ve JavaScript kodlarıdır. Bu kodları kullanıcılar görebilir, üstünde değişiklik yapabilir fakat bu değişiklik diğer kullanıcılara veya siteye bir etki etmez. Çünkü kullanıcı sadece kendinde yüklenmiş olan sayfayı düzenliyor olur.
Ücretsiz Yer Sağlayıcılar Güvenli mi?
Ücretsiz yer sağlayıcıları kısaca özetlemek gerekirse bunların bazıları verdikleri sitenin içerisinde kendi reklamlarını yapar ve daha fazla kullanıcı çeker, bazıları farklı yollardan verdikleri sitenin giderinden daha fazla gelir çıkartır. Ayrıca bu tarz servislerde tutulan verilerin de güvenliği konusunda pek de teminat veren yok. Yani kimse iyilik olsun diye elektrik faturası ödeyip ücretsiz sunucu vermiyor maalesef.Eğer açılacak sitenin içeriği çok da önemli değilse bu tarz ücretsiz servisler kullanılabilir.