Eğer aklınıza 80’li-90’lı yıllarda kumda kaybolan, havada uçan akrobat karateciler geldiyse yanıldınız. Bu Ninja o Ninja değil! Yoksa Ninja Kaplumbağalar mı? Dediğinizi duyar gibiyiz. Evet! Biraz da olsa yaklaştınız ve doğru tahmin ettiniz diyebiliriz.Ninja Kaplumbağalar filmine atfedilerek oluşturulanNİNJA( noincome, nojob, noasset ) kelimelerinin baş harflerinden türetilmiş bir kelime.
Yani Türkçesi: “İş yok, güç yok, gelir yok, mal yok, mülk yok!”Daha doğru bir tanımlamayla; herhangi bir işi, düzenli bir geliri hatta hiçbir varlığı bulunmaya kişilere verilen,ev-taşıt-ihtiyaç kredisi gibi birçok şekilde kullandırılan ve geri dönüşü yani geri ödenebilme ihtimali hemen hemen hiç olmayan krediler için kullanılan bir ekonomi sözcüğüdür.
NiNJA ne zaman doğdu?
Amerika Birleşik Devletleri’nde başlayan ve bir domino taşı etkisi gibi tüm dünyaya yayılan 2008 yılı Dünya Ekonomik Krizi’nin, bir armağanı olarak iktisat tarihinde yerini almıştır.Çok riskli türden olan bu krediler bol keseden dağıtılınca, geri ödenememiş veya ödenmemiş ve tüm ekonomileri balon gibi patlatmıştır.
Türkiye NİNJA olur mu? Daha doğru bir ifade ile Ninja krizi gerçekleşebilir mi?
Ülkemizde bankaların kullandırdığı kredi hacmi 3,2 Trilyon Liraya ulaştı. Covid-19 nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz içinde bir ekonomik kısıtlanma ve daralma söz konusu.Corona virüs öncesinde bile batık kredi ve kredi kartı borcu miktarı 150 Milyar Lirayı aşmıştı. Corona virüsün yıkıcı ekonomi etkisinden bir an önce kurtulmak ve ekonominin eski günlerine dönmesi herkesin ortak dileği. Ekonomimizin ve kullanılan kredilerin akıbeti, Corona virüs sürecinin ülkemize ve Dünya Ekonomisine etkilerinin neler olacağını ve nelerin gerçekleşeceğini, önümüzdeki aylar bize daha net bir şekilde gösterecek ve bunu hepimiz, hep birlikte yaşayıp, görerek öğreneceğiz.