Gelişen teknolojiyle beraber veri depolama gereksinimini karşılamak uzunca bir süredir HDD olarak bilinen sabit sürücülerin göreviydi. Ancak artan veri kapasitesi ve bu veriye daha hızlı bir şekilde ulaşma gereksinimi zamanla SSD denilen bu küçük komponentleri hayatımıza sokmuştur. Bu yazımızda SSD’nin ne olduğuna, HDD’lere göre avantajlarına ve güncel SSD fiyatlarına göz atacağız.
SSD ne demek?
İngilizce’de “Solid-state drive” olarak bilinen ve adını buradan alan SSD’ler Türkçe adıyla “Katı Hal Sürücü” olarak bilinmektedir.
SSD nedir?
En kısa tanımıyla SSD, veri saklamak için HDD (Sabit disk sürücü) teknolojisine alternatif olarak üretilmiş yeni nesil disk teknolojisidir. HDD’lere göre büyük avantajlara sahip SSD’lere günümüz bilgisayar dünyasında sıklıkla rastlayabiliriz.
SSD ne işe yarar? SSD vs HDD
Depolama
SSD’lerin de temel fonksiyonu HDD’ler gibi veri depolamaktır. Günümüzde SSD’ler 240 GB, 256 GB, 500 GB ve 1 TB ve üstü depolama kapasitesine sahip olabilmektedirler.
Okuma yazma hızı
Bilgisayarınızda herhangi bir uygulamayı başlatırken, veri kopyalama-yapıştırma veya taşıma yaparken kullanılan kısım depolama ünitesidir. Bu işlemlerin fonksiyonelliği ve hızı kullanılan depolama ünitesinin özelliklerine bağlıdır. SSD’ler de tam bu noktada hayatımızı kolaylaştırıyor ve bize büyük ölçüde zaman kazandırıyor diyebiliriz. Geleneksel HDD’lerin okuma-yazma hızı olan 100 mb/s nin aksine SSD’lerin okuma yazma hızları 500-550 mb/s arasında değişmektedir. Bu okuma-yazma hızı arasındaki farkların temel sebeplerinden biri de HDD’lerde bulunan mekanik diskin SSD’ler de bulunmamasıdır. HDD’lerde okuma-yazma işlemi dönen bir disk ile sağlanırken SSD’ler elektronik bir devre tarafından sağlanmaktadır. SSD’ler de bu veriyi bu devre içerisinde bulunan yarı iletken hücrelerde depolar. SSD’lerin sağladığı yüksek okuma yazma hızı oyunların ara sahnelerinde ki yükleme sürelerinin azalmasında, proje başlatırken geçen sürelerin kısalmasında da görmek mümkündür.
Güvenlik
Bunun yanı sıra darbe ve manyetik alanlara karşı oldukça duyarlı olan HDD’lere nazaran daha güvenli bir depolama yapmaktadırlar. HDD’lerde bulunan diskin yokluğu ve sürücünün tamamen elektronik bir devre üzerine inşası SSD’lerin herhangi bir darbe alması durumunda sürücünün zarar görme ve fonksiyonelliğini kaybetme olasılığını düşürmektedir.
Daha sessiz bir çalışma ortamı
Bütün bunlara ek olarak HDD bulunan bir bilgisayarda dosya aktarımı veya bir programın başlatılması sırasında bilgisayardan -HDD’lerde bulunan mekanik diskin varlığından kaynaklı- bir gürültü duymaktayız. SSD’ler ise HDD’lere kıyasla daha sessiz çalışma koşullarına sahiptir çünkü SSD’lerde böyle bir mekanik disk bulunmamaktadır.
SSD fiyatları
Bilgisayarınızı bu kadar hızlandıran bir bileşen tabiki cebinizi de yakacaktır. Aynı depolama kapasitesine sahip HDD ve SSD arasında gözle görülür bir fiyat farkı olacaktır. Piyasada bulunan 240 GB SSD’lerin 300-600 Tl arasında, 500 GB SSD’lerin 500-1200 Tl arasında ve 1 TB SSD’lerin daha yüksek fiyatlara sahip olduğunu görebiliriz. Aynı kapasiteye sahip HDD’lerse çok daha düşük fiyatlara satın alınabilmektedir.