SSD alırken nelere dikkat edilmeli sorusu yeni bilgisayar toplayacak olanlar tarafından sıklıkla sorulmakta. SSD performansını ve kalitesini etkileyen birden fazla faktörün bulunması kullanıcıların kafasını karıştırmakta. Bu kafa karışıklığını gidermek için merak edilenleri yanıtladık.
SSD Almak Mantıklı Mı?
Bilgisayarınızda performans artışı yaşamak için SSD almak mantıklıdır. Ancak SSD’yi uyumsuz donanıma sahip olan bir bilgisayara taktığınızda hız artışı görmek mümkün olmayabilir. Bazen SSD ile birlikte diğer bileşenleri de yükseltmek gerekebilir.
SSD almak mantıklı mı sorusunun cevabı anlaşıldığı üzere yerine göre değişebilmekte. Bu sebeple ihtiyacınıza ve donanım özelliklerinize uygun bir SSD tercihi yapın.
SSD ve HDD Arasındaki Fark
SSD ve HDD arasındaki fark gözle görülür, performans anlamında hissedilir boyuttadır. Örnek olarak işletim sistemi SSD’ye kurulduğunda 30sn, HDD’ye kurulduğunda ise 1dk’dan daha uzun sürede başlatılmaktadır. Aradaki hız farkı 2 kattan daha fazladır. Bu hız farkı yeni SSD teknolojileri ile gün geçtikçe dahada artmaktadır. SSD ile HDD arasındaki farklar;
· SSD hızlıdır. HDD teknolojik yapısı gereği daha yavaştır. SSD ile hız konusunda yarışması mümkün değildir.
· HDD ucuzdur. Bu nedenle yüksek kapasiteli depolama ihtiyacını karşılamak amaçlı tercih edilmeye devam etmektedir. SSD’lerin kapasite anlamında HDD’den aşağı kalır yanı yok. Ancak SSD’ler günümüzde HDD’ye oranla oldukça yüksek bir fiyata sahip.
· HDD daha fazla enerji tüketirken, SSD daha az enerji tüketmektedir. Özellikle laptoplarda uzun şarj süresi için SSD tercih edilmektedir.
· SSD’ler darbeye dayanıklıdır. HDD’ler özellikle çalışır durumda iken titreşime/darbeye karşı son derece hassastır. HDD’nin iç yapısında meydana gelen en ufak bir hasar tamamen kullanılmaz hale gelmesine neden olabilir.
SSD Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
· İhtiyacınıza uygun kapasitede bir SSD seçin. E-posta vb. basit işleri yaptığınız iş bilgisayarına SSD takmak istiyorsanız 128GB depolama kapasitesi yeterli olacaktır. Ancak video render gibi büyük dosya boyutu gerektiren işlerle uğraşıyorsanız min. 500GB-1TB SSD tercih etmenizde fayda var.
· Bilgisayarınızın desteklediği bağlantı tipine göre SSD satın alın. M2 SSD’yi eski olarak tabir ettiğimiz bilgisayarlara direkt takmanız mümkün değil. Dönüştürücü kullanmanız gerekebilir, bu da verim kaybı demektir. SATA II ve SATA III de bu bağlantı tiplerine örnek olarak gösterilebilir.
· Laptop’un disk yuvasına sığmayan bir SSD istemiyorsanız, uygun ölçülere sahip bir SSD tercih edin.
· Günümüzde NAND flaş bellek tipi SLC ve eMLC olan SSD’leri tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Diğer türdeki NAND flaş tipi bellekler daha yavaş ve kalitesiz denebilir.
· SSD performansını en çok etkileyen unsurlar okuma/yazma ve rastgele veri transfer hızlarıdır. Okuma/yazma ve rastgele veri transfer hızının yüksek olmasına dikkat edin. Örnek olarak bir SSD 350 MB/s okuma yazma hızına sahip iken, farklı bir SSD 580 MB/sn okuma yazma hızına sahip olabilir.
· Her üründe olduğu gibi ürün inceleme/test videolarına göz atın. Bunun yanı sıra ürünü kullanan insanların yorumlarına göz atın. Bilmediğiniz ve hakkında olumsuz yorumlar bulunan bir markayı tercih etmeyin.
SSD alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun cevabını herkesin anlayacağı bir dille yanıtlamaya çalıştık. Teknik olarak daha fazla araştırma yapmanız yararınıza olacaktır.