Türkçe anlamı “Site Haritası” olan sitemap, başarılı bir SEO kurgusu yapmak isteyen her sitenin olmazsa olmazlarındandır. Sitemap, arama motorlarına bir sitede yer alan tüm URL’lerle ilgili bilgilendirme yapar. Bu sayede arama motorlarının botları söz konusu siteyi ziyaret ettiklerinde daha kolay bilgi alırlar. Bir web sitesinin arama motorlarında üst sıralara çıkması için, mutlaka site haritasına sahip olması gereklidir.
Sitemap, basit anlamda sitedeki URL’leri liste haline getirir. Bir liste olan bu dosyanın türü ise XML’dir. Bu dosya sayesinde sitenizde başka şekilde bulamayacağınız sayfaları da Google’a bildirebilirsiniz. Google botları sitenizde ne kadar sayfayı gezerse, sitenizin arama motorlarında başarılı sonuçlar elde etme ihtimali de o kadar artar. Bu anlamda sitemap’in Google’a sitenizle ilgili rehberlik eden bir dosya olduğunu söyleyebiliriz. Bu dosyanın uzantısı ise .xml’dir.
Sitenizde sitemap kullandığınızda Google sitenizi daha ayrıntılı, daha çok ve daha hızlı indeksler. Sitenin linkleri hakkında detayları görebilir ve bu da sitenizin sayfalarınızın indekslenme hızını ve sayısını ciddi oranda artırır. Bu nedenle hangi türden bir web sitesi oluşturursanız oluşturun, site haritası kurulumu yapmanız son derece önemlidir.
WordPress Sitemap
WordPress’te bir web sitesi hazırladıktan sonra yapmanız gereken ilk şey sitemap kurulumu yapmaktır. Bu sayede sitenizin SEO anlamında başarılı bir kurguya sahip olmasını sağlayabilirsiniz. WordPress’in siteler için bir sitemap eklentisi bulunuyor, bu eklentinin adı ise Google XML Sitemaps. Kurulumu yaptıktan sonra siteniz Google tarafından detaylı ve hızlı bir şekilde indekslenecektir. WordPress’in binlerce eklentisi var ve sitemap eklentisinin en çok kullanılanlardan biri olduğu söylenebilir. Eklentinin kurulumu şu şekildedir:
- Eklenti dosyasını indirin, WinRAR’dan çıkarın ve bir FTP programı kullanarak wp-content/plugins dizinine gönderin.
- WordPress admin panelinize girin, Eklentiler sayfasında sitemap eklentisini aktif hale getirin.
Bu yöntemleri kullanarak ister bir blog sayfası açın, isterseniz WooCommerce ile bir e-ticaret sitesi; sitenizin Google tarafından çok daha hızlı indekslenmesini sağlayabilirsiniz.
Sitemap’in başlıca kullanım amacı, sitemizin Google tarafından indekslenmesini sağlamak olduğundan, direkt olarak Google’a sitenizi tanıtmanız hayati önem taşıyor. Bunu yapabilmek içinse öncelikle bir Google hesabınızın olması gerekli. Gmail hesabınıza giriş yaptıktan sonra Google’a sitenizi şu şekilde tanıtabilirsiniz:
- Google Site Yöneticisi Araçları’na gelin. Açılan sayfada siteniz bulunmuyorsa Site Ekleyin butonuna tıklayın ve sitenizi ekleyin. Açılan sayfada siteniz ekleniyorsa bu adımda herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok.
- Sitenizin linkine girdikten sonra sayfa sizi otomatik olarak kontrol paneline yönlendirecek. Soldaki menüde bulunan Site Yapılandırma sekmesine tıklayın ve alt menüleri açın. Burada bulunan Site Haritaları menüsüne giriş yapın.
- Bir Site Haritası Gönderin butonuna tıklayın. Açılan mini barda sitemap dosyanızın adına “sitemap.xml” yazın. Bu işlemden sonra onayla ilgili sayfa açılacak ve yaptığınız işlemin onaylanıp onaylanmadığına dair bilgi alacaksınız. Eğer işleminiz onaylanmadıysa sitenizin erişilebilir olduğundan emin olun ve aynı işlemi tekrar deneyin.
Sitemap konusunda dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar bulunuyor. Bu hususlar şu şekildedir:
- Sitenizin URL’lerinde http:// mutlaka bulunmalı.
- Sitemap dosyanızda en fazla 50.000 URL olmalı ve dosyanızın boyutu 10 MB’ı aşmamalı.
- Dosyanız ana dizinde yer almalı.
- Dosyanızda sadece sizin sitenizde yer alan URL yapısı bulunmalı.
Bu kuralları yerine getirmediğiniz durumda, en iyi şartlarda sitemap sitenize katkı sağlamaz, en kötü koşulda ise siteniz Google tarafından blacklist’e alınabilir. Bu nedenle sitemap oluştururken oldukça dikkatli davranmalı, gerekirse bir uzmandan destek almalısınız.