İnsanlar tarafından konuşulan dilin, bilgisayarlar tarafından metine dönüştürülmesine olanak sağlayan metotları ve teknolojileri geliştiren bilim dalına Ses Tanıma Teknolojisidenir.
Ses Tanıma Teknolojisi Algoritmaları Nelerdir?
Ses tanıma teknolojisi algoritmaları, kendi içerisinde 2 ana gruba ayrılır. Bunlar;
A)Automatic Speech Recognition(ASR)
B)Speech ToText(STT )
A)Automatic Speech Recognition(ASR) Nedir?
İnsanlar tarafından konuşulan seslerin tanımlanabilmesi ve işlenebilmesi amacı ile hem donanım tabanlı tekniklerin hem de yazılım tabanlı tekniklerin kullanılmasına Automatic Speech Recognition(ASR)denir.Automatic Speech Recognition(ASR) algoritmasının temel amacı; sistemde konuşan kişinin kimliğini doğrulamaktır. Automatic Speech Recognition(ASR) kavramının Türkçe karşılığına Otomatik Ses Tanıma denir.
B)Speech ToText(STT ) Nedir?
İnsanlar tarafından konuşulan seslerin bilgisayarlar tarafından metine dönüştürülmesine Speech ToText(STT )denir.Speech ToText(STT ) kavramının Türkçe karşılığınaSesi Metine Dönüştürme denir.
Ses Tanıma Teknolojisinin Tarihi Nedir?
Ses tanıma teknolojisi ilk olarak 1952 senesinde Bell şirketinin laboratuvarlarında 10 kelimelik bir dağarcık ile başlamıştır. 1960 senesinde ses tanıma teknolojisi, herhangi bir konuşmanın tanımlanabileceği düzeye gelmiştir.
Ses Tanıma Teknolojisi Modelleri Nelerdir?
Ses tanıma teknolojisi modelleri, kendi içerisinde 2 ana gruba ayrılır. Bunlar;
A)HiddenMarkov Model(HMM)
B)Dynaamic Time Warping(DTW)
A)HiddenMarkov Model(HMM) Nedir?
Modellenmekte olan herhangi bir sistemin gözlemlenememesi amacı ile uygulanan istatistiksel modele HiddenMarkov Model(HMM)denir.HiddenMarkov Model(HMM) kavramının Türkçe karşılığınaSaklı Markov Modeli denir.
B)Dynaamic Time Warping(DTW) Nedir?
Zaman serileri analizini yapabilmek amacı ile kullanılan algoritmalaraDynaamic Time Warping(DTW) denir. Dynaamic Time Warping(DTW) kavramının Türkçe karşılığınaDinamik Zaman Eğrisi denir.