Belirli dönemlerde ülkemizin gündemine gelen ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olan şarbon, geçtiğimiz kurban bayramıyla birlikte yeniden yayılma etkisi gösterdi. Bizde son zamanlarda vakaların artması sebebiyle bu yazımızda şarbon hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir ve nasıl bulaşır sorularının cevabını vereceğiz.
Şarbon Nedir?
Bir çeşit enfeksiyon hastalığı olan şarbon, ot yiyen hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalıktır. İnsandan insana bulaşmayan şarbon, bakteri taşıyan hayvanın etinin yenilmesiyle, hayvana veya hayvanın yarasına temas edilmesiyle veya hastalığı taşıyan hayvanla aynı havanın solunmasıyla bulaşabilir. Şarbon hastalığı bulaşma şekillerine göre akciğer, deri ve bağırsak olmak üzere 3 gruba ayrılır.
Akciğer Şarbonu
Şarbon bakterisinin nefes yoluyla solunmasıyla bulaşan akciğer şarbonu erken teşhis edilip tedavisi yapılmadığı halde ölüme yol açabilir.
Bağırsak Şarbonu
Tam olarak pişmemiş etin yenmesi sonucu ortaya çıkan bağırsak şarbonu tıpkı akciğer şarbonu gibi erken seviyede teşhis ve tedavi gerektirir. Aksi takdirde ölüme yol açabilir.
Deri Şarbonu
En sık görülen ve en az tehlike arz eden şarbon türüdür. Canlı hayvana direk temas veya yün ve postlara temas edilmesi sonucunda bulaşmaktadır.
Şarbon Hastalığının Belirtileri
- Deri şarbonunda hastanın şarbon bakterisiyle temas ettiği noktada kızarıklık ve kaşıntı oluşur. Zaman içerisinde şişen ve su toplayan şişlik kuruyup yaraya dönüşür.
- Bağırsak şarbonunda ise etin yenmesi sebebiyle mide bulantısı, ishal ve kusma gibi belirtiler gözlemlenmektedir.
- Akciğer şarbonunda ise hastanın ateşinin yükseldiği ve üşüdüğü görünür. Hastalığı ileri safhalarında ise nefes almada güçlük gözlemlenmektedir.
Şarbon Hastalığının Tedavisi
Oldukça tesirli antibiyotiklerle tedavi edilen şarbon hastalığında esas unsur hastalığın erken seviyede teşhis edilmesidir. Bu sebeple uygulanacak tedavinin başarılı olabilmesi için yukarıda saydığımız belirtilerden herhangi birini gözlemlemeniz durumunda en kısa zamanda bir uzman hekime başvurmanız gerekmektedir.
Şarbondan Nasıl Korunulur?
- Şarbon taşıdığı konusunda şüphelenilen hayvanlar karantinaya alınmalı ve temastan kesinlikle kaçınılmalı.
- Hayvanların bulunduğu yer hemen dezenfekte edilmeli ve şarbon şüphesi taşıyan hayvan ve etrafındaki bütün hayvanlar aşılanmalı.
- Şarbon sebebiyle ölen hayvanın eti kesinlikle yenmemeli ve mümkünse yakılara imha edilmeli.