Pazarda Satılacak Ürünler
Tercih ettiği ürün tekstil ürünü ise dikimini yapıp satışını gerçekleştirmekte olduğu firma ile yüz yüze konuşup, toptan fiyatının ne kadar olduğunu, satışını gerçekleştirdiğinde ise ne kadar kazanç sağlayabileceğini detaylıca araştırmalıdır. Kişi, pazarda ne satabilirim sorusunu kendisine sorduğunda, elindeki sermaye çerçevesinde, dilediği ürünleri sahip olacağı veya kiralayacağı tezgahta satışını yapabilir.
Eğer sebze ve meyve satışı gerçekleştirilecekse, bu durumda hal ya da toptancılara giderek fiyat araştırmasında bulunulmalıdır. Sebze ve meyve gibi gıda ürünlerinin tercih edilmesi durumunda kişiler bu ürünleri kendileri üretebilmektedir.
Çalışan kişinin gıda üzerine üretim yapması ve bu üretimi sağladıktan sonra ise satışa sunması her zaman daha karlı olarak bilinmektedir. Verilmiş olan bu bilgiler sonrasında pazarda ne satabilirim sorusuna cevap bulmak isteyen kişiler farklı arayışlar içine girmektedir ama yine de belli bir noktadan sonra kararsız kalmaktadır.
Pazarcılık sektöründe çalışan insanlar bu işe atılacakları zaman için yeterli birikim sağlamalıdır. Çünkü hayatta hiçbir şey dört dörtlük değildir. Kişinin şansına bağlı olarak önüne beklenmedik pek çok problem çıkabilmektedir. İş hayatı da inişli ve çıkışlı olduğu için bir anda yükselip çok para kazanabileceği gibi, bir anda yere çakılıp batabilmektedir.
Burada önemli olan konu ise kişinin tamamen pazarcılık sektöründe olan bilgisine bağlıdır. İş hakkında yeterli bilgiye sahip ise geriye sadece işi kurup satışa başlamak ve para kazanmak gibi yapılacak birkaç iş kalmaktadır.Pazarda ne satabilirim sorusu ile yola çıkıldığında, “Bu iş ne kadar yorucu olur ?, “Çalışma saatleri ne kadar ?” gibi sorular da akla gelmektedir. Pazarcılık sektöründe çalışabilmek için günün tamamı boş olmalıdır. Çünkü bu meslekte, iş saati sabah 08:00 akşam ise 21.00 civarlarında olmaktadır. Bunun nedeni ise; satışa sunulmakta olan ürünün sabah erkenden pazar tezgahında hazırlanıp, yerini almış ve satışa sunulacak pozisyonda olması gerektiği içindir. Akşam ise saat 20.00 civarında karanlığın çökmesine yakın tezgahta kalan ürünlerin toplanması gerekmektedir
İş dünyasında tercih edilip, yapılabilecek pek çok iş bulunmaktadır. Tamamen kişinin zevkine, maddi gelirine ve zaman ayırması durumuna bağlıdır. Pazarcılık işi hemen hemen dünyanın her yerinde gerçekleştirilmektedir. Pazarcılık sektörü diğer işler gibi haftanın 6 günü yapılmamaktadır. Haftada 2 gün olmak şartı ile kurulmakta olduğu şehrin günlerine bağlı olarak belirlenip, o günler içerisinde sağlanmaktadır.
Pazar tezgahında yerini alan kişi, öncelikle kullanmakta olduğu tezgahın yasal açıdan kiracısı yada sahibi olmalıdır. Çünkü devletin huzurunda çalışmakta olan zabıtalar, pazarın kurulacağı gün vardiyalı olarak pazarda gezip yasal olmayan tezgahların sahiplerini tespit etmektedir. Kullanmakta olunan tezgah, yasal olarak kullanılmıyor ise bunun belli bir tutar cezası bulunmaktadır. Pazarda kullanılan tezgahların boyutu tamamen satılmakta olan ürüne göre belirlenir. Pazarda ne satabilirim sorusuna verilebilecek örnekleri şunlardır: Gıda ürünleri arasında yeşillik, domates, biber, taze soğan, marul, limon, yeşil biber gibi gündelik hayatta kullanılan pek çok gıda ürünü satılmaktadır.
Bunların yanı sıra ilgi çeken ve satışı çok olan ürünler arasında replika ayakkabılar, çantalar, makyaj malzemeleri ve kıyafet çeşitleri yer almaktadır. Bu ürünler aşağıda maddeler halinde detaylı bir şekilde verilmiştir.
Replika Ayakkabı
Replika ayakkabılar, dünya genelinde rağbet gören ünlü markalara ait ayakkabıların bire bir kopyasını oluşturmaktadır. Piyasada 1000 TL’den daha yüksek fiyatlara satılan bu ürünlerin replika olan modellerini en fazla 150 TL’ye bulabilmek mümkün olmaktadır. Kullanıcılar ise orijinal ürünlere tonlarca para vermek yerine pazarda satılan replika ayakkabıları tercih etmektedir. En çok rağbet gören ve pazarda ilgiyi üzerine toplayan replika ayakkabı markaları ise; Adidas, Puma, Nike, Reebok, Tiger, Vans ve New Balance’tır.
Replika Çanta
Replika çantalar, kadınlar tarafından oldukça ilgi görülen ürünlerdir. Orijinal ürünlerini yapan markaların neredeyse aynısı olan bu çantalar orijinal olanına göre daha ucuzdur. Kullanımını gerçekleştiren kadınlar fazla para vermemek adına pazarda nerdeyse onda biri fiyatına satılmakta olan bu ürünleri tercih etmektedir. Çok rağbet gören bu ürünlerin replika markaları ise; Gucci, Fendi, Chloe, Prada, Burberry’dir.
Replika Kıyafet
Replika kıyafetler, özellikle giyimine önem vermekte olan kadınların tercih ettiği markaların bire bir aynısı olan ürünlerdir. Bu ürünler orijinal olan ürünlere göre daha ucuzdur. Pazar gibi yerlerde satışa sunulan bu ürünlerin markaları ise; Vakko, Gucci, Hermes, Michealcors’dur.
Replika parfüm
Replika parfümler, ünlü markaların üretmekte olduğu ürünlerin nerdeyse aynısıdır. Günümüzde bakımına ve kokusuna ilgi gösteren kadınların tercih ettiği bu ürünler mağazalarda 500 TL gibi uçuk bir rakama satılırken, pazarda 15,20 TL civarında satılmaktadır. Kadınlar tarafından rağbet görmekte olan bu ürünlerin markaları ise; Bvlgari, Chanel, CliveChristian’dir.
Pazar Tezgahı Nasıl Satın Alınır?
Pazarda ne satabilirim sorusunun, en güvenilir ve en az maliyetle yapılabilecek bir yöntem de Pazar tezgahı satın almaktır. Esnaflığın arasında yer alan pazarcılık işi, pek çok insan tarafından oldukça ilgi görmektedir. Pazarda satış yapmak isteyen insanların aklına ilk olarak “Pazar tezgahı nasıl satın alınır?” sorusu gelmektedir. Bu meslekte hayatlarını sürdürmek isteyen kişiler öncelikle ikamet etmekte oldukları şehrin belediyesine başvurmalıdırlar. İlk olarak bu mesleği icra edecek kişilerin uyması gereken belirli kurallar vardır.
Çalışmasını sürdürdüğü tezgahın ve çevresinin insan sağlığı açısından hijyen olması gerekmektedir. Kişinin belediyeye giderek satın alacağı yeri tahsis ettirmesi gerekmektedir. Tahsisi gerçekleştirilen yer hakkında belediye panolarına belge asılmaktadır.
Yer satın almak için gerekli belgelerin mevcut olması gerekmektedir. Bu belgeler belediye tarafından hazırlanıp alıcının eline talep dilekçesi ile verilmektedir. Hazırlanan belgeler belediyeye verildikten sonra ise 30 gün süre ile hesap işleri müdürlüğü, zabıta amirliği, hal memurluğu tarafından incelenmektedir. Satışın gerçekleştirilebilmesi için gereken belgeler ise şunlardır:
- Pazaryeri talep dilekçesi
- İkametgah ilmühaberi
- Nüfus cüzdanı örneği
- İki adet resim
- Belediyeye borcu olmadığına dair belge
- Pazaryeri şartnamesi ve Pazaryeri yönetmeliği hükümlerine uyacağına dair belge
- Meslek odası sicil kaydı ve faaliyet konusunu gösteren belge
Kişinin, pazaryerinde faaliyete geçmesi için başka belge gerekmemektedir. Bu belgeler tamamlandığında, gerekli müdürlük ile temasa geçilip, işin başlatılacağının da bildirilmesi geekiyor. Ayrıca bakanlıktan görevlendirilen bazı müfettişler, zamaı geldiğinde kendi bünyelerine bağlı olarak çalışan bu tezgahlarda denetim gerçekleştirir. Geriye kalan tek şey pazarda ne satabilirim sorusuna cevap bulmasıdır.