Oyun yapımı ilk başta düşünüldüğünde her eğlence aracına atılan o hakir görülme durumunu yaşayabilir lakin işin özünde bu işi bitirmek tek bir kişinin emeğinde ve insiyatifinde değildir. Tabi farklı zamanlar içinde tek kişinin yaptığı oyunları görsek de hiçbir zaman koca bir ekibin yaptığı ile aynı değil. Tabi bunun sebebi de zamanla oyun endüstrisinde oturtulan stüdyo mantığı ve bu sayede çok ağır emek isteyen bir oyun projesinin bu mantık sayesinde kısa sürede ve farklı fikirleri de içine alıp harmanlayarak bitirdiğine şahit oluyoruz. Tabi bu da özünde aslında bize işbirliği ile birden fazla insanın çalıştığı projelerin daha kolay ilerlediğini anlamamıza yardımcı oluyor.

Stüdyo Mantığı Nedir?

Oyun yapım stüdyoları aslında bakarsanız en basit tabiriyle bir işi bir araya getirmeye çalışan insan topluluklarından farklı değil ama özünde onları farklı kılan şey yaptıkları işin bir yaratıcılık ürünü olması. Bu yaratıcılık ürünü ise tek bir kafadan oluşmadığından oyun yapım süreçlerinde oyun, çok fazla kafadan çıkan seslerin ayrıştırılması ve gerçeğe dökülmesi ile ortaya çıkıyor. Burada da bizi stüdyo mantığı adını verdiğimiz olgu karşılıyor. Aslında özünde birçok farklı kişinin farklı işleri yapıp sonra da bunları birleştirip ortaya bir ürün çıkarmasını anlatır ama işin içi o kadar da kolay değildir çünkü ürünün her farklı parçasında görev alan farklı bir grubun o işi tamamlaması aynı sürede olmaz. Hikayeyi ele alan grup işini 3 hafta da bitiriyorsa, var olan hikayeyi görsele dökecek tasarımcılar 5 hafta, bunu da var olan oyun motorunda yazıp oyuna entegre edecek yazılımcılar ise 9 hafta da işlerini bitirebilirler. İşte bu hala dahi stüdyo mantığında çözemediğimiz başka bir soruna odaklanır.

Neden Bu Mantıkta Hareket Edilir?

Aslında daha önce de değindiğimiz oyun yapım stüdyolarının bu mantıkta ilerleme nedenleri projenin gelişmeye daha çok açık olmasını sağlamak ama uzun yıllardır hala zaman meselesi çözebilmiş değil. En iyi anlaşan ekipte bile işin detayına göre harcanan zaman da bir o kadar uzamakta. Bu yüzden zaten harika oyunlar 7-8-10 yıl gibi sürelerle karşımıza çıkıyor ama çıktığı zaman da harika bir etki bırakabiliyor hem piyasa da hem de insanlarda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir