Yeni çağ bilgisayarları olarak adlandırılan bu cihazlar klasik bilgisayarların ulaşamadığı özelliklere ve işlevlere rahatlıkla ulaşabilir. Fiziksel olarak kuantum fiziğine dayalı bir çalışma sistemi gören bu bilgisayarlarda süper pozisyon olarak adlandırılan kodlama sayesinde üst düzey işler başarabilirsiniz.
Klasik bilgisayarlarda işlerinizi tek bir işlemci üzerinde görürken kuantum fiziği sayesinde yeni nesil bilgisayarlarda işinizi daha rahat ve çabuk hale getirebileceğiniz işlemci donanımları ve süper pozisyonları ile paralel bir şekilde ilerler. Bu sayede kuantum bilgisayarlarda performansı en iyi şekilde almanızı sağlar.
Kuantum(kubit)bitler
Fiziksel uygulamalarından biri olan kuantum bilgisayarların çalışma prensibi genel olarak atom altı parçacıkların kuantum süper pozisyonuna ve kuantum dolanıklığına dayanıyor. Süper pozisyon özelliği sayesinde kubitlere kodlayabileceğiniz kod miktarı artıyor. Bu gücü kullanabilmek için mevcut olan bütün kubitlerin birbiriyle %100 şekilde uyumlu olması gerekiyor. Bu algoritmayı işlevsel hale getirebilmek kubitleri doğru şekilde kullanabilmeye bağlıdır.
Kuantum bilgisayarlar klasik bilgisayarların yerini almaz. Onlarla birlikte teknolojiyi beraber ilerletip her kullanıcının işlevine göre piyasaya sürülür.
Alandaki ünlü teorisyenlerden birisi David Divincenzo adındaki adam 2000 yılındaki yazdığı bir makalede kuantum bilgisayarları hayata geçirebilmek için bazı özellikler sıraladı.
- Fiziksel özellikleri belirli kubitleriyle beraber ölçeklendirilebilir bir sistem olması şarttır. Bu sistem yatay ve dikey pozisyonda çalışabilmesi halinde iki enerjili atom ve iki spinli bir durum halinde çalışabilmelidir.
- Sistemdeki kubitlerin belirli bir başlangıç durumuna getirebilmesi için düşük enerji ve entropiyi temsil etmesi gerekir.
- Kubitlerin durumlarını ve fiziksel özelliklerini kapı operasyonları için gerekli olan sürelerden çok daha uzun süreler boyunca çalışabilmesi şarttır.
- Algoritmaların korunabilmesi için birbiriyle çalışan bir kuantum kapı operasyonları olması gerekir.
- Bütün işlemlerin bittiği bir sonucun okunabilir olması halinde kuantum bilgisayarların işlevsel hale geçmesi mümkündür.