Geçtiğimiz ayları, hareketli geçiren konut ve emlak piyasası, son bir ayda sinek avlıyor. Kamu bankalarının konut kredisini 0, 94’e indirmesinden sonra konut fiyatları birden artışa geçmişti. Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar faizlerin azalmasıyla birlikte evlere hücum etti. Ayrıca evi olan ve faizlerin azalmasıyla yatırım yapmak isteyenlerde ikinci bir ev alarak sektörün gelişmesine yardımcı oldular. Salgın sürecinde, konut sektörünün canlanması için yapılan bu indirim kısa sürede olsa sektörü hareketlendirdi.
Ancak bu bahar ortamı kısa sürdü.
3 aylık süren faiz azalması kısa sürdü. Emlak piyasası bahar havasıyla elindeki, konutları eritmenin sevincini yaşıyordu. Faizler, bir anda arttı ve yüzde 1. 64 oranına çıktı. Tabi ilk anlarda ev sahipleri evlerini yüksek fiyattan satıyorlardı. Faizin yükselmesiyle beraber, ev fiyatları da düşüş eğilimine geçti. Örneğin 250 bin Tl’ye satılan bir konut 220 bin Tl’ye kadar düştü, Bankaların faiz indirimi kısa sürdüğü için tüketiciler de kararsız durumdaydı. İlk önce karar veren tüketiciler ev sahibi olurken, kararsız kalanlar ise bir sonraki faiz indirimini beklemek zorunda kaldılar. Ekonomik şartları göz önünde bulundurduğumuzda, faizin inmesi çok düşük bir olasılık olarak görülmeli.
Konut fiyatları dip yapar mı?
Son olarak, bir konuya daha açıklık getirmekte fayda var. Konut fiyatlarındaki düşüş eğilimi devam eder mi? Buna cevap vermek için öncelikle, ekonomik gidişata bakmak gerekiyor. Salgın başlamadan da ekonomik veriler kötü gelmekteydi. Salgının başlamasıyla beraber, ise ekonomi dip yaptı. Salgından etkilenen sektörlerin başında emlak ve konut sektörü geliyor. Artan hammadde fiyatlarına baktığımızda, konut fiyatlarının bir süre daha azalmasını beklemiyoruz. Ancak, yasakların tam anlamıyla bitmesi, hane halkının ekonomik olarak rahatlaması ve hammadde girdilerinin ucuzlaması sağlanırsa konut fiyatları inişe geçebilir. Bu gelişmelere bağlı olarak, konutları ellerinde kalan sektör temsilcileri rahat bir nefes alacaktır.