Özellikle geçmiş yıllarda evlerde hazırlanan ve çeşitli hastalıklara iyi geldiği bilinen kemik suyu, her ne kadar unutulmuş bir besin olsa da, uzman doktorların tavsiyeleri ve açıklamaları sayesinde, son dönemlerde tercih edilen besin kaynakları arasında yerini almıştır. Saymakla bitmeyen kemik suyunun cilde faydaları konusunda öncelikle saç ve tırnakların güçlendiği konusu yer almaktadır. İçerdiği kolajen etkisi sayesinde, cildin daha genç olmasını sağlayan kemik suyu, özellikle İslam ülkelerinde Kurban Bayram’ı sonrasında kesilen hayvanlardan elde edilerek hazırlanmaktadır. Genel olarak 30 ve üzeri orta yaş gurubundaki kişilerde meydana gelebilecek olan cilt lekesi ve kırışıklıkların önlenmesinde büyük pay sahibi olan kemik suyu, aynı zamanda çorba elde edilerek, tüketilebilmekte ve farklı hastalıkların iyileştirilmesinde de büyük rol oynamaktadır.
Kemik Suyu Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Türk kültüründe büyük bir yere sahip olan kemik suyu, aynı zamanda Amerika ve birçok Avrupa ülkesinde tedavi amacı ile sıkça tercih edilmektedir. Ülkemizde yaklaşık 15 ile 20 yıl öncesine kadar evlerde çorbaya, salatalara, pilava ve makarnalara da katılan kemik suyu, elde etmek için bilinmesi gereken bazı kurallar bulunuyor. Öncelikle kemik suyu yapmanın püf noktaları konusunda uzman doktorlar, hayvanların en fazla 2 yaşını geçmemiş olması konusunda uyarılarda bulunuyor. Bunun yanı sıra eklem kemiklerinden elde edilecek olan kemik suyunun, beslenme ve gelişim açısından faydaları iki katına çıkmaktadır.
Kemik Suyunun Vücuda Faydaları Nelerdir?
Uzun süreler sonucunda pişirilerek elde edilmekte olan kemik suyunun vücuda faydaları konusu oldukça uzundur. Vücuttaki kolajenin daha fazla salgılanmasına sebep olan kemik suyu, bu sayede yaşlanmayı yavaşlatmakta ve hareket kabiliyetimizin daha sorunsuz olmasına yol açmaktadır. Diğer faydaları ise şu şekilde sıralanmaktadır:
● Bebek ve çocuklardaki gelişim hormonun düzenli çalışmasını sağlamakta ve büyümeye olumlu yönde etki etmektedir.
● Çocuklar başta olmak üzere, yetişkin bireyler içinde şifa kaynağı olan kemik suyu, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bu sayede özellikle kış aylarında meydana gelebilecek olan grip ve nezle gibi soğuk algınlıklarının önüne geçebilmektedir.
● Eklem hastalarının oluşmasını önleyen kemik suyu, yaşlılarda görülebilecek olan kemik erime hastalığı tedavilerinde de sıkça tavsiye ediliyor.
● Midenin daha sağlıklı çalışmasını sağlayan besin, sindirim sistemini düzene sokmaktadır.
● Özellikle sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından yaygın olarak tüketilen kemik suyu, kas ve kemik yapısının güçlenmesine olumlu katkılar sağlıyor.
● Vücudun farklı bölgelerinde meydana gelebilecek olan yara ve çiziklerin kapanması, aynı zamanda kısa süre içerisinde yok olmasını sağlamaktadır.
● Bağırsak hastaları içinde tavsiye edilen kemik suyu, ciddi bağırsak sorunlarının tedavilerinde de önerilmektedir.
Kemik Suyu Nasıl Tüketilmeli?
Hastalıklardan kurtulmak ya da tedavi süresine olumlu yönde etki sağlamak amacı ile tüketilmesi gereken kemik suyu, bazı önemli kurallar ışığında tüketilmelidir. Kemik suyu nasıl tüketilmeli sorusuna ilk olarak günde ne kadar içilmeli cevabının verilmesi daha doğru olmaktadır. Öncelikle, bağırsak sorunu olan ve kemik erimesi hastalıkları bulunan kişilerin, kemik suyu tüketmeden önce doktora başvurmaları ve ona göre günlük tüketim miktarına dikkat etmeleri gerekir. Ancak sporcular ve daha genç bir görünüme sahip olmak isteyen, sağlıklı kişiler için günde 1 su bardağı kemik suyu içebilirler. Bunun yanı sıra farklı gıda ve besinlerde olduğu gibi kemik suyunda da aşırı tüketim bazı olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Tek başına tüketilebilen kemik suyu aynı zamanda salatalara, çorbalara ya da etli yemeklerin içerisine, 1 bardak su bardağı dökülerek de sorunsuz olarak tüketilebilmektedir.