Birçok kişi kaşıntı için hangi doktora gidilir sorusuna cevap aramaktadır.
Özellikle ülkemizde kaşıntı için hangi doktora gidilir sorusu hakkında araştırmalar yapılmaktadır.Kaşıntının net bir şekilde hangi durumdan kaynaklandığının anlaşılabilmesinoktasında, öncelikle aile hekimine gidilmesi gerekir. Ancak aile hekiminin yetersiz kalacağını düşünen kişiler için, randevu alınacak ilk yerlerden bir tanesi dermatoloji diğeri ise cildiye bölümüdür.
Kaşıntı bulunan bölgeler dikkate alınarak incelendiğinde farklı hastalıkların ilk belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Kaşıntı rahatsızlığı kendi başına bir hastalık teşkil etmeyebilir. Ancak bir hastalık olmamasıyla birlikte ciddi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Kaşıntıya Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?
Genel olarak toplumda kaşıntının varlığı bulaşıcı hastalıkların olabileceği düşüncesini akla getirmektedir. Altta yatan hastalık ciddi bir rahatsızlık olabileceği gibi, cilt kuruluğu gibi bir durumda da kaşıntı meydana gelebilmektedir. Bazı kişilerde bakteri kaynaklı gelişebilen kaşıntı türlerinin varlığı da mevcuttur. Genel olarak kaşıntıya neden olan hastalıklar açıklanacak olursa,
- İlk sırada toplumda yaygın olarak görülen mantar hastalıkları yer almaktadır. Mantar hastalıkları arasında Tineaİnguinalis, TineaCapitis, TineaUnguium, TineaKorporis, TineaBarbae, TineaPedis ve TineaFaciei yer almaktadır.
- Uyuz (Skabiyez)
- Bit (Pedikülozis)
- Vücutta aşırı kepek varlığı
- Dermatit (Egzama)
- Ürtiker (Kurdeşen)
- Su Çiçeği
- Döküntülü hastalıklar
Kaşıntı Tanı Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kaşıntının tamamen ortadan yok olabilmesi için uygun tanı ve tedavinin yapılması gerekmektedir. Öncelikle rahatsızlık yaşayan kişinin uzman bir doktora görünerek detaylı bir şekilde hikâyesini anlatması, fizyolojik bir muayeneden geçmesi gerekir. Kaşıntı tanı ve tedavi yöntemleri günümüzde gelişme göstermektedir. Tedavide kullanılan antihistaminik içerikli merhemler, kortizon içerikli antienflamatuar kremler ve ağızdan alınan farklı ilaçlar ile kaşıntının büyük oranda azaltılması sağlanmaktadır.
Kaşıntı konusunda genel anlamda muzdarip olan kişilerin kaşıntı için hangi doktora gidilir sorusu kapsamında yaptıkları araştırmaları neticesinde, dermatoloji bölümünden yardım alındığı görülmektedir. Uzman hekim ciltte oluşan kaşınmanın önlenebilmesi açısından bazı merhemler ve ilaçlar vermenin yanı sıra vücudun nemlendiren kremler de verebilmektedir. Hastaların ciddi anlamda kaşınmaktan kaçınması ve ciltte tahrişe neden olmaması, tedavi konusunda önemli bir yer tutmaktadır.