iPhone ekranlarında sıklıkla karşılaşılan bir arıza olan ölü piksel sorunu hakkında açıklayıcı bir yazı yazmak gerekiyordu. Ölü piksel sorununun sebepleri, bu durumda neler yapılabileceği, iPhone’larda meydana gelen ölü piksellerin garanti tarafından karşılanıp karşılanmadığını, ölü piksel olup olmadığının nasıl anlaşılacağı gibi birçok sorunun yanıtını bu yazımızda bulacaksınız.
Ölü piksel sorunu nedir?
Tanım olarak ölü bir piksel; Ekranlarda 3 ana renk bulunur. RGB (kırmızı, yeşil ve mavi). Tüm görüntüler bu renklerin çeşitli oranlarda karıştırılması ile meydana getirilir. Ölü piksel sorununda bu meydana getirme olayı gerçekleştirilemez ve ekranda siyah bir nokta görünür. (Bazen de beyaz)
Ölü piksel sorunu sadece iPhone’larda değil, ekranı olan tüm cihazlarda görülebilir. Örneğin; bilgisayar ekranlarında, akıllı saatlerde, televizyonlarda görülen bir ekran sorunudur.
Bazı durumlarda sıkışmış piksel sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Sıkışmış piksel sorunun ölü piksel sorunundan farkı siyah veya beyaz değil; farklı bir renk veya farklı tonda kendini göstermesidir.
Ekranınızda ölü piksel olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Bu konuyu okuyorsanız, cihazınızda ya ölü piksel sorunu var ve çözüm bulmaya çalışıyorsunuz ya da bundan şüpheleniyorsunuz. Ölü piksel sorunu olup olmadığını anlamanın yolları var. (Öncelikle ekranın temiz olduğundan emin olun.)
#1 Öncelikle ekranda gitmeyen siyah(beyaz da olabilir) bir nokta görüyorsanız, ölü piksel var demektir. Farklı renkte bir piksel varsa, sıkışmış piksel var demektir.
#2 Diğer bir seçenek de online araç kullanmak. Ölü piksel testi yapmak için şu siteyi ziyaret edin: tıklayın.
Bu sitedeki renk seçeneklerine tıklayarak ekranınızı çeşitli renkler altında inceleyin. Ekranı yan çevirerek ve tam ekranda görüntüleyerek de tekrar bakın. Eğer siyah bir nokta görüyorsanız ölü piksel var demektir.
#3 Cihazınızda ölü piksel olup olmadığını anlamanın diğer bir yolu da uygulama kullanmaktır. AppStore’da bu konuda geliştirilmiş uygulamalar var. “dead pixel” veya “ölü piksel” şeklinde yaptığınız aralamalarla bunlara ulaşabilirsiniz.
Ekranımda sıkışmış piksel var. Nasıl düzeltebilirim?
- “Ölü piksel nedir” biliyorsunuz.
- “Sıkışmış piksel nedir” biliyorsunuz.
- Çeşitli araçlarla test ederek ölü piksel mi yoksa sıkışmış piksel mi olup olmadığını öğrendiniz.
- Şimdi de sıkışmış piksel sorununu çözümünün ne olduğuna bakalım.
Sıkışmış piksel sorununun çözümü ölü piksel’e göre çok daha kolay. Hatta bazen kendi kendilerine de yok olurlar.
Sıkışmış piksel sorunun çözüm yöntemleri var.
#1 Yazılımsal yöntem (web)
JScreenFix sitesi ile sıkışmış pikseli 10 dk’da düzeltmek mümkün oluyor. Sitede söylenene göre başarı %60’dan fazla.
Siteye girip alttaki mavi butona “Launch JScreen” tıklayın. Gelen karıncalı pencereyi sıkışmış piksele sürükleyin. 10 dk bekleyin.
#2 Yazılımsal yöntem (uygulama)
Maalesef şu anda bu işi yapan düzgün bir iOS uygulaması yok. Sadece MacApp Store’da böyle bir uygulama mevcut. Sizden ricamız, bildiğiniz bir uygulama varsa yorum kısmından bizi uyarırsanız buraya ekleyebiliriz.
iPhone’umda ölü piksel var. Nasıl düzeltebilirim?
iPhone’unuzda ölü piksel varsa, en garantili çözüm Apple yetkili servisidir. Ölü piksel oluşumu sizin suçunuz değil. Ekranlarda meydana gelebilecek doğal bir arıza durumu.
Apple Türkiye; ölü piksel tespit ettiği ekranları ücretsiz değiştirmektedir.
Not: Bu işlemin ücretsiz yapılması için cihazınız garanti kapsamında olmalıdır. Ekran kırıksa, cihazda bariz deformasyonlar varsa, cihazınız garanti kapsamından çıkmış olabilir. iPhone kozmetik sorunları ve garanti durumu yazımızda bu konulara değindik.
- Eğer iPhone’unuzun garantisi bittiyse ve ekrana tonla para harcamak istemiyorsanız, aşağıdaki önerilerimizi deneyebilirsiniz.
1- Yukarıda bahsettiğim JScreen sitesi ile bir deneme yapın. Aşırı uyarılan piksellerin düzelme ihtimali var.
2- Parmak ucuyla veya lastik uçlu bir kalemle, ölü piksele bezle basınç uygulayın. Ama fazla bastırmayın. Diğer piksellerin de bozulmasına neden olabilirsiniz.
3- Temiz ve yün bırakmayan bir bezi ısıtın. Dairesel kaydırmalarla ölü piksel olan bölgeye masaj yapın.
Bu yöntemler kesin çözüm değildir. Tecrübelerle faydası olduğu görülmüş yöntemlerdir. Gerisi biraz da şans işi