Asıl açılımı internet protokol olan ip birbirine bağlanacak olan cihazlar arasında doğru iletişimin gerçekleşmesini sağlayan protokoldür. İnternete bağlanmak ve karşı adreslerle iletişime geçmek çok karışık bir işlem olsa da bu işlemleri arka planda işletim sistemleri ve kabuklar hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. URL adresinde google.com yazıp Google’a bağlanmanın arka planında neler olduğunu anlatmak yaklaşık 3 saatlik bir ders konusudur. Eğer ağ iletişimlerine ilginiz varsa bu yöndeki hedef kaynaklardan yardım alabilirsiniz.

Hangi Durumlarda IP Değiştirme Gerçekleştirilir?

IP adresleri bizleri internet dünyasına bağlayan araçlardır. Şöyle ki bir sipariş vermek istiyorsunuz ve bunun için kapıcıya talimat veriyorsunuz bu kapıcılar IP adresleridir.  Farklı nedenlerden dolayı IP değiştirme işlemi gerçekleştirmemiz gerekebilir.  Bazı durumlarda mevcut ip adresleri ile istenilen yerlere gidilememektedir.

IP değiştirmek için diğer sebepler:

IP Adresi Öğrenme

Kendi kullandığınız ip adresini ve karşı iletişimde bulunulan kişilerin ip adresleri öğrenilebilmektedir. Bunun için çeşitli yöntemler mevcut olabilmektedir.  Erişime açık ip adresinizi öğrenmek için arama motorlarınaIP adresi öğrenme yazarak IPv4 protokol adresinizi sorgulatabilirsiniz. İkinci yöntem ise:

  1. Windows arama çubuğuna cmd yazıp komut istemini yönetici olarak çalıştırın
  2. Gelen ekrana ipconfig yazarak enter’a basın.
  3. IPv4 Address yazısı bulun.

4. IPv4 karşısında 192 ile başlayan numaralar IP adresinizdir.

IP Adresi Nasıl Değiştirilir ?

IP değiştirme için harici programlar da mevcut olabilmek ile birlikte aşağıdaki yönergelere uyarak manuel olarak da değiştirilebilir.

  1. Denetim Masasından Ağ ve Paylaşım Merkezine gidin.
  2. Wi-fi veya kablolu bağlantı kullanmanız fark etmeksizin internet ile bağlantı kurulmuş simgeye tıklayın

3. Yeni açılan ekranda Özellikler butonuna tıklayın.

4. Sonraki ekranda ‘İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4)’ yazısına gelin ve ‘Özellikler’ butonunu tıklayın.

5. Açılacak olan ekranda ‘Aşağıdaki IP adresini kullan’ seçeneğini seçin. Elinizdeki tercih edeceğiniz aktif IP adresini girebilirsiniz. Burada göreceğiniz ‘Alt ağ maskesi’ ve ‘Varsayılan ağ geçidi’alanlarında doldurmanız gerekecektir. Alt ağ maskesi genel olarak 255.255.255,0 olarak kullanılabilir. Son sıfır yazan kısım 0-255 arasındaki değerleri alabilir. Varsayılan ağ geçidi ise modemin ara yüzüne bağlandığınız adrestir. Her farklı modemin farklı adresi olabilir. Daha önce modeme hiç bağlanmadıysanız internet sağlayıcınız ile iletişime geçmeniz gerekecek veya modem ile ilgili internette araştırma yapmanız gerekecektir.

IP değiştirme işlemlerini tamamladıktan sonra komut satırına(cmd) tekrar ipconfig komutunu girerek IP adresinizin değişip değişmediğini kontrol edebilirsiniz. Bu işlemle çok karışık geliyorsa sizin yerinize otomatik olarak yapan programlar kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir