Harddisk yok etme işlemi, harddiskinde önemli verileri saklayanlar için ihtiyaç haline gelebilmekte.
Yazılımsal olarak harddisk içerisindeki verileri kaldırmak genellikle yetersizdir. Uzman kişiler sadece yazılımsal olarak verilerin silindiği sabit disklerdeki verileri rahatlıkla kurtarabilir.
Performans kaybı yaşanan bir harddisk ömrünün sonuna yaklaşmış olabilir. Verileri yedekledikten sonra, sadece yazılımsal olarak silmek ve harddiski çöp gibi herkesin ulaşabileceği bir noktaya bırakmak ciddi bir güvenlik zafiyetidir. Yukarıda belirttiğimiz gibi harddisk başkalarının eline geçmesi halinde verileri geri kurtarılıp, kötü amaçlar için kullanılabilir.
Bu tarz bir senaryoda verilerinizi yedekleyip, harddisk imhası aşağıda sıralandığı gibi doğru adımlarla gerçekleştirilmelidir.
Not: Bahsedeceğimiz tüm imha işlemlerinden sonra verilerinize ne yazık ki hala erişilebilir durumda olabilir. Fakat bu işlemlerden sonra verilerinizin büyük çoğunluğunu silmiş olacaksınız. Verilere erişilme ihtmalini düşürmek için elinizden gelenin en iyisini yapın.
Harddisk Nasıl Yok Edilir?
Harddisk yok etme sırasında aşağıdaki işlem sırasına mutlaka dikkat edin. Herhangi bir işlemi atlamanız halinde verileriniz tehlikede demektir.
Yazılımsal işlemler;
- Verilerinizi yedekledikten sonra yazılımsal olarak silin ve diski temizleyin. Bu işlem Windows, Linux veya macOS işletim sistemlerinde farklılık gösterebilir.
- Silme işleminden sonra harddiski BitLocker vb. yazılımlarla şifreleyin. Bu sayede verileriniz daha karmaşık hale geleceğinden tekrar kurtarılma ihtimali azalacaktır.
Fiziksel işlemler;
- Bilgisayarınızı kapatın ve harddiskinizi güvenli bir şekilde çıkarın.
- Harddiski çıkardıktan sonra kapağını açmak için vidaları sökün. Ardından kafa ve mıknatıs olarak bilinen yapıyı söküp diske ulaşmanız gerekiyor. Harddisk okuma/yazma kafasını sökerken dikkatli olun, mıknatıs kuvvetli olduğundan zarar verebilir.
- Diski yani plakayı çıkarıp bir bez / bez torba içerisine alın. Ardından çekiç veya sert bir cisimle olabildiğince küçük parçacıklar haline getirin. Bu işlemler esnasında elinize iş eldiveni ve gözünüze çalışma gözlüğü takmayı ihmal etmeyin.
- Daha sonra dış mekana geçin ve zemini beton veya taş olan bir bölgede bahsettiğimiz işlemi gerçekleştirin. Bu işlemde ateş ile temas söz konusu ve yangın tehlikesi olabileceği için kesinlikle önleminizi alın. Yaşça küçük olanlar ebeveynleri olmadan bu işlemi yapmamalı. Harddisk yok etme esnasında yangın söndürme tüpü bulundurulmalıdır.
- Teneke gibi yanmayan ve etrafa alev yayılmasını önleyen bir kap içerisine bez torbayı yerleştirin.
- Bez torbanın üzerine 10-15dk aralıksız yanmasını sağlayabilecek kadar çöp/atık malzeme veya odun atın.
- Daha sonra tutuşturucu jel veya kolonya döküp tutuşturun. 10-15dk yanmasını bekleyin.
- Teneke/kap içerisindeki soğuyan külleri/yanan disk parçalarını üç veya daha fazla miktarda torbaya bölüştürün.
- Bölüştürdüğünüz torbaları ayrı konumlardaki çöplere bırakın.
Harddisk imhası size biraz paranoyak gelebilir, ancak elinde gerekli ekipmanlar ve tecrübeli olan uzmanlar aklınıza gelemeyecek şekilde bir çok harddiskteki verileri kurtarabilmektedirler.
Bu yazıda anlatılan yöntemlerden ortaya çıkabilecek herhangi bir problemden sorumlu olmadığımızı, tedbirler dahilinde bu işlemleri yapmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.