Çalışma esnasında birşeyler yiyip içerken klavyeye dökmüş olabilirsiniz. Bu rehber yazı ile birlikte klavye temizleme işlemini kolaylıkla halledin.
Evden daha sık çalışılan şu günlerde kişisel bilgisayarlarımız daha önemli hale geldi. Bilgisayarların yazılımsal, donanımsal ve fiziksel bakımı yapılmadığında verim alamamaktayız. Fiziksel olarak yapılan bakım ve temizliğe, klavye temizliği örnek gösterilebilir. Zira en çok kullanılan, bakım ve temizliğe ihtiyaç duyan yerlerden birisi. Klavye temizliği yapmadığımızda tuşlara basmak zor hale gelir. Aynı zamanda klavye üzerindeki mikroplar sebebiyle hasta da olabiliriz. Aşağıdaki klavye temizleme yöntemleri ile birlikte laptop veya masaüstü bilgisayar klavyenizi temizleyin.
Klavye Temizleme Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kolonya, aseton vb. maddeler klavyenizdeki harflerin silinmesine neden olabilir. Boyaya ve klavyenin kendi yapısına zarar vermemek için bu tarz maddelerden uzak durun. Eğer çıkmayan bir leke söz konusu ise alkolsüz antibakteriyel ıslak mendillerden faydalanılabilir.
Klavye temizliği esnasında mikrofiber veya toz tutmayan, hassas yüzeylere uygun bir bez kullanmaya dikkat edin.
Klavye Nasıl Temizlenir?
Laptop klavyesi temizleme esnasında dikkatli olunmalıdır. Islak bez vb. sıvı temasından kaçınılmalıdır. Masaüstü bilgisayarların klavyesi ayrı olduğundan herhangi bir problemde sadece klavyeniz bozulur. Ancak laptop klavyesinin hemen altında sistem donanım bileşenleri yer alır. Sıvı oraya kaçtığı zaman laptop bozulabilir. Önerilen yöntemlerin dışına çıkmamaya çalışın.
Tuşları Çıkartmadan Laptop Klavyesi Temizleme
1. Laptop klavyesini temizlemeye başlamadan önce laptopu kapatın. Şarj kablosunu ve bataryasını çıkarın. Elektronik cihazları temizlemeye başlamadan önce mutlaka elektrik ile bağlantısını kesmeliyiz. Aksi takdirde cihazın kısa devre yapıp yanması/bozulması mümkün.
2. Şimdi laptopun kapağını açın ve ekranı yere bakacak konuma getirin. İlk olarak laptopu yere doğru hafifçe sallayın. Yeterince kaba pislik dökülmüyorsa klavye bölümünün arka kısmına hafifçe vurarak pislikleri düşürün. Bu işlem esnasında laptopun yere düşüp hasar almaması için yere yakın konumda tutmaya çalışın. Temizliğin kolay olması açısından da yere bir kağıt havlu serebilirsiniz.
3. Kaba temizlikten sonra içeride sıkışmış veya yüzeye yapışmış kirleri çıkartmak gerekiyor. Bunun için basınçlı hava tabancası veya soğuk hava üfleyen herhangi bir cihaz kullanabilirsiniz. Bu cihazların laptop klavyesine hasar verecek seviyede basınçlı hava üflemediğinden emin olun. Sakın fön makinesi vb. sıcak hava üfleyen cihazları kullanmayın. Bu tarz cihazlar klavye dahil tüm laptop bileşenlerine zarar verebilir.
4. Hava ile çıkmayan yapışmış lekeleri çıkartmak için mikrofiber bezi ıslatın ve iyice sıkın. Nemli mikrofiber bez ile klavye tuşlarını temizleyin. Eğer lekeler çıkmıyorsa alkolsüz antibakteriyel ıslak mendillerden kullanabilirsiniz. Islak mendili kullanırken fazla baskı uygulamayın. Bu ıslak mendilin suyunun laptop klavyesinin içine kaçmasına sebep olabilir.
Tuşları Çıkartıp Laptop Klavyesi Temizleme
Yukarıdaki temizlik önerilerini uyguladınız fakat tuşların hala iyi basmadığını farketiniz. Bu durumda tuşları tek tek çıkartıp pislikleri temizleyebilirsiniz. Ancak bu işlemin vakit alabileceğini unutmayın. Çünkü tuşları tek tek çıkartıp, temizledikten sonra yeniden yerine takmanız gerekecek.
Ayrıca laptop klavyenizin tuşlarının çıkartılabilir olması gerekir. Tuşların çıkartılmasının mümkün olup olmadığını internette basit bir arama yaparak öğrenebilirsiniz.
1. Tuşları kaldırmadan önce klavyenin fotoğrafını çekin. Sonradan takmak istediğinizde daha kolay bir şekilde takabilirsiniz. Ardından tuşu kaldırmak için ince ve ucu düz/geniş bir metal ya da plastik bir malzeme kullanın. Malzemenin ucu sivri olmasın, bu tür bir madde klavyenize zarar verebilir. Eğer tuşu kaldırmaya çalışırken zorlanma yaşanıyorsa, daha fazla zorlamadan bırakın. Aksi takdirde kalıcı hasar verebilirsiniz.
2. Tuşları çıkarttıktan sonra nemli mikrofiber bez ile hem tuşları hem de tuş yuvalarını temizleyin. Eğer içeride çıkmayan bir leke söz konusu ise bir pamuğa çok az miktarda kolonya damlatın ve bu şekilde temizleyin. Kolonya miktarını fazla kaçırmayın. Laptopun iç kısmına kolonya akması bozulmasına sebep olabilir.
3. Tuşları yuvasına getirip, bastırarak tekrar yerine takın. Eğer takmakta zorlanıyorsanız internette özel bir takma yöntemi olup olmadığını araştırın.
Tuşları çıkartıp laptop klavyesi temizleme size zor geldiyse bir profesyonelden yardım alabilirsiniz.
Masaüstü Bilgisayar Klavyesi Temizleme
Masaüstü bilgisayar klavyesi temizleme işlemi için hemen hemen aynı adımlar uygulanır. Laptopu ters çevirmek yerine, klavyenizi çevirirsiniz. Bunun dışındaki adımları aynı şekilde uygulayabilirsiniz.
Klavye temizleme işlemi düzenli olarak yapılması gerekir. Bazen masa başında hiçbir şey yememiş olsak da klavyemiz kirlenebilir. Saç kıllarımız, yağlı ellerdeki kirler zaman içerisinde klavye tuşlarının altına girer. Bu yüzden “Ben masa başında bir şey yemem, klavyem temizdir” algısına kapılmayın. Tıpkı evlerin belirli periyodlarla temizlenmesi gerektiği gibi, klavyeniz içinde bir periyod belirleyin ve düzenli olarak temizleyin.