Günümüzde eğitim sistemi tartışmaları oldukça arttı. Aileler, öğrenciler ve öğretmenler eğitim sistemin den artık bıkmış durumda. Sadece bizim ülkeye has bir durum söz konusu değil tabi ki.
Dünyanın her tarafında eğitime tam olarak bir çözüm getirilememiştir. Ama maalesef TÜRKİYE bir çok ülkeden daha geride. 5 kasım 2021 tarihinde TÜRKİYENİN oecdülkeleri arasından yapılan pısa eğitim araştırmasında 76 ülkede 41.ci sırada yer alması eğitim sisteminin nasıl bir seviyede olduğunu açıklıyor. Peki halkın sorunların tam olarak nedir? Bu yazımızda bu konuları ele alacağız.
İnsanların eğitimde yaşadığı başlıca sorunlar şunlardır;
- Sorun eğitim sisteminde mi, öğrencide mi, yoksa öğretmende mi?
- Öğrenci-öğretmen seçiminin yanlış yapılması
- Öğrencilerin kendine uygun bölümleri seçmemesi
1.Sorun eğitim sisteminde mi, öğrencide mi, yoksa öğretmende mi?
Eğitim sistemi sorunu öyle bugünden hemen hallolacak bir sorun değil. Bugün getirilen çözümler yarına yada geleceğin sorunlarına çözüm olmaya bilir. Bu yüzden günü birlik çözümler yerine yıllık ve kesin çözümler bulunmalı.
2. Öğrenci-öğretmen seçiminin yanlış yapılması
TYT-AYT sınavları mantıksal zekayı temsil eden bir sınavdır. Yani yeteneği yada kabiliyeti ölçmez. Her öğrenci kendiöğretmenini, dersini yada bölümünü seçmelidir. Bu yüzden yapılan yanlışlar hem öğretmeni başarısız yapar hem de öğrenciyi.
3.Öğrencilerin kendine uygun bölümleri seçmemesi
Sözel yeteneği olan bir öğrencinin sayısal seçmesi onu psikolojik olarak aşırı yorar ve yıpratır. Kendine özgü seçimini sadece öğrencinin kendisi yapmalı. Öğretmenin, ailesinin, arkadaşlarının yada akrabalarının ne istediği önemli değil. Bir insanın neye hangi konuya yeteneğini olduğunu ondan başkası bilemez.