Yıkıcı Yenilikler bugün dünyayı değiştirmeye devam ediyor. Teknolojiler, ticari kazançlar, üretkenlik avantajları ve pazar durumu açısından da bir ülkenin ya da sektörün gidişatını değiştirme gücüne de sahiptir. Yapay Zeka, robotik teknoloji ve sanal gerçeklikten artırılmış gerçeklik, RPA, IoT gibi bunlardan bazıları gibi gelecekte endüstrilerin potansiyel değerinin açık uçlu sürecini genişletmeye devam ediyor. Sadece bu değil, bu gibi teknolojilerde hemde işletmelerin, organizasyonların daha iyi hizmetler vermesini sağlamaktadır. Ürünler ve deneyimler yolu ile müşteri ilişkilerini de nasıl işlediğini, yenilediğini ve geliştirdiğini yeniden tanımlamaya devam etmektedir. Gelin bu teknolojilerden hangilerinin yarınımızı yenilemek için nasıl yeteneklere sahip olduğunu bulalım.
• Yapay Zeka , yüksek teknoloji işletmelerinin de müşterilerine en iyi uygulamaları sunmasına ve çok değer kazanmasında olanak sağlayan teknolojik gelişmelerden biridir. Düşünce sürecimizi de taklit ederek bir insanın yapacağı gibi verileri de işlemeye ve yanıtlamaya da çalışır. Makine öğreniminde, doğal bir dili işleme, sinir ağları, bilgisayar öğrenme, bilişimsel hesaplama ve benzeri gibi çeşitli uygulamaların da bir araya gelmesini sağlamaktadır. Bütün bunlar, Dördüncü Sanayi Devrimi’nin başlatılmasında çok önemli bir rol oynayacaktır. Bunun dışında, bu yazılım odaklı sistemler ve akıllı araç gereçler, gelişmiş veri analizi ve Büyük Veri uygulamaları da içermektedir.
• Robotik Teknoloji, modern teknoloji ortamında en gelişmiş ve halen gelişmeye devam eden teknolojilerden biridir. Robot teknolojisi ve robotların tasarımı, yapımı ve kullanımına da adanmış disiplinler, bir bilim ve mühendislik alanıyla da ilgilidir. Robotik teknoloji, dinamik sistem sayesinde modelleme ve veri analizi, matematik, biyoloji, fizik, makine mühendisliği, elektrik ve elektronik mühendisliği, bilgisayar bilimi ve mühendisliği ve otomasyon teknolojilerinin de gelişmeleri gibi disiplinlerden yararlanmaktadır.
• Nesnelerin İnterneti (IoT), fiziksel cihazlar, otomobiller, ev aletleri ve İnternet’e bağlı tüm bu cihazlardan oluşan bir ağdan oluşur. IoT, insanların aktüatörler ve elektronikler, sensörler ve diğerleri gibi akıllı cihazları da birbirine bağlamaları ve bunları büyük veri teknolojisi ile kontrol etmeleri için fırsatlar yaratan bir platform sağlamaktadır. Teknoloji, internet bağlantısının da kişisel bilgisayarların ve mobil cihazların ötesine geçmesinden oluşmaktadır. IoT, internet bağlantısı olmayan çok çeşitli cihazlara da erişebilmektedir. Neredeyse her endüstride, etkinlikleri izlemek ve mevcut sistemlerini geliştirmek için Nesnelerin İnternetinden de yararlanılmaktadır.
• Blockchain Teknolojisi, adını bilgilerinde depolandığı kriptografik olarak şifrelenmiş parçalardan (bloklar olarak adlandırılmaktadır) alır. Bu bilgiler, önceki verilerin, zaman damgasının ve yeni verilerin kriptografik bir karma haritası olan şifrelenmiş verilerdedir. Bir sonraki ardışık blokta bir zincir oluşturarak son blok hakkında bilgi ve dolayısı ile adı içerir. Blockchain teknolojisi, içerisindeki herhangi bir aktöre güvenmek yerine merkezi olmayan bir sisteme (İnternet ya da Web Ağı) güvenmemizi sağlamayı başaran bir mimari sağlar. Herkesin inceleyebileceği, ancak tek bir kullanıcının kontrol edemeyeceği birden çok varlık arasında paylaşılan bir defterdir.
• Drone esasında yaygın bir terimdir, daha teknik adı İnsansız Hava Araçlarının atasıdır. Temel olarak, yerleşik sistemler sayesinde yazılım kontrollü uçuş planları aracılığı ile uzaktan kontrol edilebilen ya da bağımsız olarak uçabilen, yerleşik sensörler ve GPS ile beraber çalışan uçan bir robottur. Genellikle askeri amaçlar için de kullanılırlar çünkü savaş bölgelerinde pilotun hayatını riske atmayı istemezler. Şu anda, gözetim ve dezenfektanların püskürtülmesi, tarım çiftliklerinin araştırılmasında ve yiyecek ve ilaçların dağıtımında kullanılmaktadırlar. Bazı yerlerde ise internete sahip olmayan insanlara ve hava fotoğrafçılığına alışkınlardır.
• 3B baskı ya da eklemeli üretim ve modelleme, bir CAD dijital dosyasındaki bir 3B modelin de ardışık kesitlerine karşılık gelen katmanlar halinde malzemeler ekleyerek nesne üretme işlemidir. Bu, söz gelimi bir freze makinası kullanılarak bir metal ya da plastik parçasının kesildiği eksiltmeli imalatın tam tersidir. Otomobil ya da havacılıkta veya endüstrilerinde kullanılan tıbbi implantlar, jigler, hafif parçalar yapımında etkilidir. Bir model tasarlanırken prototip yaratmak için de kullanılır. Ayrıca bu süreç, yalnızca uygun tasarım dosyalarını da kullanarak dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir karmaşık parça oluşturmamıza da yardımcı olabilir.
• Sanal Gerçeklik ve Artırılmış gerçeklik Teknolojisi, sürükleyici bir sanal dünya oluşturmak için kullanılır. Sanal gerçeklikte, başa takılan bir ekran (HMD) ya da kulaklık kullanarak, bir şahıs bir konsola bağlıyken de nesneleri manipüle etmeyi ve haptik denetleyicileri kullanarak hareket etmeyi seçerken, bilgisayar tarafından oluşturulan 3B bir görüntü ve ses ortamı da yaratabilir ya da deneyimleyebilir. ya da PC. Oysa artırılmış gerçeklikte, dijital bilgi gerçek dünya öğelerinin de üzerine bindirilir. Bu teknisyenler ise uygulamanın mimari, eğlence ve oyun, sanat, sürükleyici çevrimiçi derslikler ve diğerleri olduğunu da düşünmektedirler.
• Siber güvenlik Teknolojisi, sunucuların ve aygıtların, programları ve bilgisayar korsanlarının verilerini koruma uygulamasını ifade etmektedir. Her sektörde, işletmelere gelişmiş avantajlar da sağlamayı başaran artan dijitalleşme ve hemde önemli siber güvenlik zorluklarını da yanı sıra getiriyor. Bu zorlukların arasında uygulama güvenliği, ağ güvenliği ve bilgi güvenliği, işletim güvenliği ve son kullanıcı güvenliği yer alabilir.