× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Uyum bozukluğu, kişinin işlevlerini kötü yönde etkileyen ve yaşadığı derinden değişimler veya kayıp gibi stresli olaylar karşısında verdiği duygusal tepkiler bütünüdür. Uyum bozuklukları genel olarak geçicidir. Uyum bozukluğu, durumsal depresyon olarak da adlandırılır. Uluslararası Hastalık Sınıflandırması ICD-10’da kod F43.2 uyum bozukluğu olarak geçer.

Yeni pencerede açılırwww.sdplatform.com

Uluslararası Hastalık Sınıflandırması ICD10

Uyum bozukluğu, stresli bir olaya veya değişime tepki olarak ortaya çıkan ve aşağıdaki belirtilerle kendini gösteren bir durumdur:

Uyum bozukluğu, yetişkinlerde, çocuklarda ve ergenlerde görülebilir. Stresli olayların niteliği ve şiddeti, uyum bozukluğu geliştirme riskini artırabilir. Örneğin, savaş, doğal afet, ölüm, ayrılık gibi stresli olaylar, uyum bozukluğu geliştirme riskini artırabilir.

Uyum bozukluğunun tedavisi, stresli olayın etkilerini azaltmaya ve kişinin başa çıkma becerilerini geliştirmeye odaklanır. Tedavi, genellikle psikoterapi ve ilaç tedavisinin bir kombinasyonunu içerir.

Psikoterapi, kişinin stresli olayla başa çıkmasını ve olumsuz duygularını yönetmesini öğrenmesine yardımcı olur. Psikoterapi türleri arasında bilişsel davranışçı terapi, aile terapisi ve grup terapisi yer alır.

İlaç tedavisi, özellikle şiddetli depresyon veya kaygı belirtileri varsa kullanılabilir. İlaç tedavisinde genellikle antidepresanlar veya anksiyolitik ilaçlar kullanılır.

Uyum bozukluğu, erken teşhis ve tedavi ile genellikle iyi bir şekilde tedavi edilebilir.

Kaynaklar

info

  1. www.felsefesanatpsikanaliz.com/uyum-bozuklugu-sumeyya-bulut/#:~:text=Uyum%20bozuklu%C4%9Fu%2C%20ki%C5%9Finin%20i%C5%9Flevlerini%20k%C3%B6t%C3%BC,kar%C5%9F%C4%B1s%C4%B1nda%20verdi%C4%9Fi%20duygusal%20tepkiler%20b%C3%BCt%C3%BCn%C3%BCd%C3%BCr.
  2. www.salusmental.com/blog/uyum-bozuklugu-nedir#:~:text=Uyum%20bozuklu%C4%9Fu%3B%20stresli%20veya%20travmatik,de%C4%9Fi%C5%9Fime%20verdi%C4%9Fi%20tepkidir%20de%20diyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir