Disleksi hamilelikte, doğum esnasında veya sonradan meydana gelebilen öğrenme, yazma, okuma, dinleme, konuşma, akıl yürütme, matematik öğrenmede güçlük yaşama durumudur. Toplumda genel bir yanlış anlama var olup disleksi rahatsızlığına sahip insanların zeka geriliği yaşadığı düşünülürken durum bunun tam tersidir.Bu rahatsızlığın tanısı konulan kişilerin zeka düzeyleri yüksektir ve özel yeteneklere sahip olma yüzdeleri oldukça fazladır.

Disleksi Nedir?

Disleksi meydana geldiği ana bağlı olarak;  doğuştan ve sonradan gelişimsel ya da travmaya bağlı olmak üzere ikiye ayrılırken  disleksi doğuştan, doğum öncesinde, doğum anında ve doğum sonrası oluşabilecek komplikasyonlarla oluşabilir.

Disleksi Belirtileri

Disleksi belirtileri kendisini ilk olarak okul çağı çocuklarda okuma yazma öğretimi başladığında bariz olarak belli eder.

-Okuma Ve Yazma Bozukluğu: Disleksiye sahip kişiler kelimeleri tersten okuma ve yazma, atlama, heceleri yutma, heceleri karıştırma, harfleri karıştırma ve benzer semboller içeren harfleri ve rakamları karıştırarak yazma, aralıklı ve zorluk çekerek okuma en belirgin özelliklerindendir.

-Öğrenmede Güçlük Yaşama: Gündelik basit komutları takip ederken güçlük yaşama, öğrenememe durumudur. En basit örneği ayakkabıyı ters giyme ve sağını solunu karıştırmadır.

-Anlamada Güçlük Yaşama: Anlama bozukluğunun ana etkeni disleksiye sahip kişilerin dikkat dağınıklığına sahip olmalarıdır. Odaklanmada ve dikkati uzun süre tek bir noktada sürdürmede zorlanırlar.

-Özel Yetenek Durumu: Enteresan şekilde anlama ve öğrenmede güçlük çeken bu kişiler, resim, müzik, matematik veya başka alanlarda şaşılacak bir yeteneğe sahiptirler. Bu alanlarda çok hızlı öğrenip yaşıtlarının çok üstü bir performans sergilerler. Ancak çocukların kendilerini bulundukları alana adapte edip yeteneklerini geliştirmeleri için profesyonel desteğe ihtiyaç vardır. yetenekli oldukları alanda hızlı öğrenmeleri kendi kendilerine öğrenebilecekleri anlamına gelmez.

Disleksi zeka geriliği olmayan bireylerin yaşadıkları okuma, yazma ve konuşma problemleridir. Tanısı konması için uzman doktorlara başvurulmalıdır. Bu durumun en önemli belirtisi öğrenme güçlüğüdür ve öğrenme güçlüğü yaşayan bireylerin % 80’inde bu tanıya rastlanır.

Nedenleri nelerdir?

Disleksinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte uzman doktorların araştırmalarınca genetik olma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Bu kişilerde DCDC2 adlı genle ile aktarılan kusurların okuma güçlüğüne neden olduğu saptanmıştır. Azınlık bir grupta ise disleksi sonradan yaşanan travma, genel olarak beyin hasarı, felç gibi durumlarda ortaya çıkabiliyor.

Disleksi Olan Ünlüler

Bu farklılık her insan görülebilmekle birlikte özel yeteneklerini geliştirme fırsatı tanınan kişilerde avantaj haline gelebilir. Sizin için disleksi rahatsızlığına sahip ünlüleri derledik:

Yukarıda sıraladığımız isimler bu rahatsızlığı geçiren dünyaca ünlü isimlerden sadece birkaçıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir