Günümüzde, çocuklardaki diş çürümesi ve ağız ve diş sağlığı problemleri çok fazla görülmektedir. Çocuklarda diş çürümesi normal kronik hastalıkların dahi önüne geçmiş gittikçe yaygınlaşmış bir problem haline gelmiştir ve çocuğumuzun yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini de söyleyebiliriz.
Diş Çürüğüne Sebep Beslenme Bozuklukları ;
Diş çürüğünün, bir hayli değişkene bağlı büyüyen, dişin sert dokusundaki çözünme neticeyi görülen geri dönüşümsüz, mikrobiyal içerikli bir rahatsızlık olup “Diş çürüğünün çok etkenli bir doğası vardır. Bunlar yapısal etmenler, hijyen alışkanlıkları, beslenme, çürük yapıcı besinlere maruz kalma süresi ve çürüğe neden olan mikroorganizma içeriğidir. Çocuklarda diş çürüğüne neden olan en büyük faktör beslenme bozukluklarıdır. Karbonhidratlı yiyecekler insanın enerji ihtiyacının çoğunu karşılamakta, cemiyetimizde özellikle çocuklarda sıklıkla seçim edilmektedir. Yaşam için keskin olarak lüzumlu olan karbonhidratların diş çürükleri açısından da ehemmiyetleri büyüktür. Çürük döngüsünü başlatan ana etmen karbonhidratlardır. Yapılan bir hayli araştırmada da karbonhidrat ile diş çürüğü arasında pozitif ilişkinin olduğu rapor edilmiştir Çürük mekanizmasının yaradılışında; karbonhidrat içerikli, çürük yapıcı besin artıklarının uzun müddet ağızda kalarak dişin üzerinde bir katman oluşturmaktadır. “Kolay şekerlerle beslenen bakteriler tarafından basitçe hazmedilmekte ve artık mahsul olarak oluşan asit,diş minesinin en üst katmanındaki, dişimizin parlak görünmesi ve korunmasını sağlayan mineralleri yok etmektedir. Dolayısı ile karbonhidrat içerikli besinler çürüğü başlatmakta ve dişlerde harabiyete yol açmaktadır”
“Çürüklere neden olan beslenme alışkanlıklarına dikkat”
“Şeker içerikli atıştırmalıklar: Çocuklar üzerinde 2017 senesinde Amerika’da yapılan bir araştırmada tatlı, kurabiye, hazır kek, bisküvi, gofret, çikolata ve cips harcayanların harcamayanlara göre dört kat daha fazla çürüğe sahip olduğu bulunmuştur.
Asitli ve şekerli meşrubatlar: En çok öğrenilen akışkan şeker kapsayan mahsuller; asitli meşrubatlar, enerji meşrubatları ve meyve sularıdır. Bu mahsuller şeker kapsamalarının yanı gizeme yüksek seviyede asit de kapsarlar. Kapsadıkları asit, şekerli içeriğine ek olarak mine yüzeyinde çözünmelere neden olmaktadır.
Yapışık gıdalar: Sert şekerler, ağızda eriyen şekerler ya da çocukların çok hoşlandığı lolipoplar yapışık besinler olarak adlandırılabilir. Ağızdaki kalış müddetleri uzun olduğundan makûs bakterilere bu şekeri hazmetmek ve asit üretmek için bolca vakit verirler.”