Windows 10’da Yapılması Gerekenler
Düzgün bir format atıp,driverlarımızı kurduktan sonra, ihtiyaç dahilindeki programları kurduktan sonra sistemimizin stabil ve hızlı çalışabilmesi için bazı işlemler yapmamız gerekiyor.Bu işlemlerin genel amacı windows 10 un arkaplanda çalışan ve aslında çokda işimize yaramayan programları etkisiz hale getirmek,işlemciyi açmak,gereksiz programları kaldırmak,performans arttırmaları yapmaktır.
Sizinde bildiğiniz gibi alışık olmadığımız bir başlat çubuğumuz mevcut öncelikle bunu düzenleyelim.
Ayarlar kısmından kişiselleştirmeye burdanda başlangıç yada start ayarlarına girmemiz gerekiyor.
Bu sayfada soldaki gibi olan ayarları sağdaki gibi yaparsanız alıştığımız windows 7 start penceresine erişirsiniz. Bu aşamadan sonra başlat simgesine tıklayıp sağda açılan küçük kutucuklara sağ tıklayarak unpin from start yaparsanız kaybolduklarını göreceksiniz.o pencereninde tamamen kapandığını göreeceksiniz.
Bu işlemden sonra işlemciyi açmak yanı bilgisayara tanımlamak, açılıştaki görüntü süresini kısaltmak ve kullanmadığımız servisleri uygulamaları kapatmak için. Windows tuşu ile birlikte R tuşuna basarak çalıştır programını açıyorsunuz. Gelen pencereye msconfig yazıp enterlıyoruz.
Açılan pencereden boot sekmesine gelip advenced optionsa tıkladığınızda sol aşağıdaki pencere açılacaktır buradan işlemci sayısını tik ettikten sonra hemen altından enyüksek kaç ise onu seçiyorsunuz. Daha sonra no GUİ boot a tikleyip timeoutu 3 yapıp services sekmesine geçiyoruz.
Bu sekmede karşınıza tüm servisler çıkacak buradan sizi rahatsiz eden olmasını istemediğiniz uygulamaların tikini kaldırıyoruz. Benim kullanmadığım programlar şöyle.
Bu işlemide yaptıktan sonra başlangıçta otomatik açılan programları kontrol etmek için görev yöneticisini açıyoruz. Yukarıdaki sekmelerden başlangıç veya startup sekmesini seçip bilgisayarı açtıktan sonra sizinde açabileceğiniz otomatik açılması elzem olmayan programlara tıklayıp sağ aşşağıdan disable yapıyoruz.Sağ üstte last bios time yazar bu bilgisayarınızın son açılma süresidir. Bu programları kapatııktan sonra ne kadar hızlandığını buradan görebilirisiniz.
Sıradaki aşamada ise windowsun kendi kurduğu programları kaldıracağız.
Bunun için program ekle kaldır kullanılabildiği gibi direk başlat menüsünden uygulamanın üzerine sağ tıklayıpta kaldır diyebilirsiniz.
Kaldıramadıklarınızı devredışı bırakabilirsiniz.Onları kaldırmayı başka bir yazımda detaylıca yazacağım.
Başka bir aşama ise taskbarı düzenlemek bunun için alttaki task bara sağ tıklayıp açılan pencereden neyin görünüp görünmeyeceğini seçebilirsiniz. Ardından en alttaki seçenek ile taskbar ayarlarına erişebilirsiniz. Ben küçük boyutlu ve sade taskvar sevdiğim için sol alttaki fotoğrafta olan bütün tikleri kaldırıp sağ taraftakinde ise küçük buton kullanmayı aktifleştiriyorum. Bu tamamen sizin tercihiniz.
Performans iyileştirilmesi için yapılıcak başkabir adım ise performans ayarlarını belirlemek. Bunun için bilgisayarıma sağ tıklayıp özelliklere giriyoruz.bu ekranda sol taraftaki en alttaki gelişmiş sistem ayarları seçeneğini tıklıyoruz. Karşımıza gelen ekranda işaretlediğim ayarlara tıklıyoruz.Bu ekranda direkt en iyi performans seçeneğini kullanabileceğiniz gibi istediğiniz özellikleride tek tek seçerek kapatabilirsiniz. Burdaki seçenekler masaüstü kullanımızı ciddi derecede etkileyecektir.kapattığınız özelliklerden bazıları kayan pencereler,fare imleci altında gölge , masaüstü simgeleri altında gölgeleri açıp kapatacağız küçük görünen ama bilgisayarı çok rahatlatan özelliklerdir
Bir diğer ayarlayacağımız özellik ise güç seçenekleridir. Bunun için sağ aşşağıdaki batarya simgesine sağ tıklayıp güç seçeneklerini seçmeniz gerekiyor. Bu ekranda
sağ tarafta plan ayarlarını değiştire tıklıyoruz. Bu ekrandanda gelişmiş güç seçeneklerine tıklıyoruz.Burda tek tek seçenekleri açıp batarya takılıyken yada prizdeyken güç seviyelerini seçebilirsiniz. Maximum performansı seçerseniz aygıtları tam performansı ile kullanır. Aynı zamanda buradan bilgisayarın ekranını kapatınca yada güç tuşuna basınca ne yapacağınıda seçebilirsiniz.
Masaüstü ikonlarını küçük görmek isterseniz ise masaüstünde sağtık yapıp görünüm ordanda küçük simge işaretini seçebilirsiniz.
Bir başka yapacağımız ayar ise geri dönüşüm kutusunun nasıl çalışacağı geri dönüşüm kutusuna attığınız herşey bir süre depolanır ve bilgisayarınızın belleğinde yer kaplar bunun için geri dönüşüm kutusunun üzerine sağ tıklayıp ayarlara giriniz. Buradan çöp kutusuna atılan dosyaları direk sili seçip . Silme diyaloğunu göster in tikini kaldırıp kaydede bilirsiniz.
Aynı zamanda arka plan veya temalarınızda koyu plan kullanmak hem pil ömrünüzü uzatır hemde bilgisayarın çalışma hızını çok küçük bir miktar olsada hızlandırır. Bu ayarları yapmak için masaüstünde sağ tık yaptıktan sonra kişiselleştirme ye tıklayınız. burada ilk olarak arkaplanınızı sade renler seçip buradan birini seçebilirsiniz sonra bir sonraki seçmeye geçip. Koyu temayı seçebilirsiniz. Şeffaflığıda devre dışı bırakabilirsiniz. Yine aynı ekrandan yazı tipi seçeneklerinide, kilit ekranı ayarlarınıda bu sayfadan yapabilirsiniz.