Makalemizde bilgisayarda ekran görüntüsü nasıl alınacağına ve nasıl kayıt edileceğine dair bilgiler bulunmaktadır. Herkesin ihtiyaç duyacağı ve ufak bir işlem olduğu halde çoğu kişi tarafından bilinmeyen bu işlem bilgisayar kullanan herkesi ilgilendirebilecek niteliktedir. Her hangi bir sunu hazırlarken bile karşımıza çıkan görüntüye duyulan ihtiyaç bizi bunu öğrenmeye iter. Hemen hemen bütün bilgisayarlarda aynı işlem kullanılmaktadır.
Ekran görüntüsü almanın üç yolu vardır!
1. Yolu
Klavyenin sağ üst köşesinde yer olan Print Screen tuşuna basıyoruz. Çoğu klavye tasarımında aynı yönde bulunan tuşa bastıktan sonra bilgisayarda ki paint bölümüne gidiyoruz. Çizim ve resim işlemleri gören ve Windows’un temelinden beri içeriğinde bulundurduğu bu özellik bütün cihazlarda mevcuttur. İçeriği başlata tıklayıp Paint yazarak bulabilirsiniz. Açılan boş sayfada farenizin sağ tuşuna basarak yapıştır seçeneğine tıklayın. Böylece işlem tamamlanmış olacak ve ekran görüntünüz sayfaya düşecektir.
2. Yolu
Yine klavye içeriğinde bulunan iki tuşa aynı anda basarak ekran görüntüsünü almayı sağlayan tuşların görseli aşağıda ki gibidir.
Windows 8’den itibaren var olan kontrol ve alt tuşunun ortasında bulunan pencere tuşu ve Print Screen tuşlarına aynı anda basılır. Basıldıktan sonra bilgisayarın ekranında oluşan hafif kararma ekran görüntüsünün alındığına dair işarettir. Alınan görüntüyü görebilmek için masa üstünde bulunan kullanıcı klasörüne girilir. Daha sonra ekran görüntüsü seçeneğine tıklayarak alınan tüm görüntülere erişim sağlanır.
3. Yol
Bu sefer MicrosoftOffice’i seçip ekran görüntüsünü kırparak kayıt edebilirsiniz. Bu yöntem öbür yöntemlere göre iki işlemi de aynı anda yapar. Resmi düzenle sekmesinden sağ tarafta kırp seçeneğini tıklayarak görüntünün istenmeyen tarafını devre dışı bırakabilir ve böylece istenilen tarafı alarak kaydedersiniz. Değişiklikleri tamamladıktan sonra olup olamadığını kontrol edin. Resimler bölümüne giderek kestiğiniz görüntüye ulaşabilirsiniz.