Bilgisayarlar, günümüz dünyasının en önemli sistemleridir. Zamanın ötesinden günümüze ilmek ilmek dokunarak geliştirilen bilgisayar teknolojisinin en önemli karakterleri kimlerdir bir göz atalım.
Charles Babbage
1791 ve 1871 yılları arasında yaşadı. Matematikçi, mühendis ve aynı zamanda da filozof ünvanlarına sahip. Babası başarılı bir bankerdi. Babası öldükten sonra Charles Babbage büyük bir servetin sahibi oldu. Bu servet sayesinde hayallerini gerçekleştirebildi. Fark makinesi ve Analitik makine tasarımlarının sahibidir. Maalesef bu çalışmaları tamamlayamadan aramızdan ayrıldı. Çalışmalarını tamamlayamamasına rağmen bilgisayarların babası olarak bilinmeye devam ediyor.
Tommy Flowers
1905 ve 1998 yılları arasında yaşadı. Savaş sebebi ile çalışmalarının büyük bir bölümünü, Londra’da bulunan Post Office Araştırma İstasyonu’nda gerçekleştirdi. Bu istasyonda Colossus üzerinde çalışmalar yaptı. Savaş sona erdiğinde, bilgisayarların potansiyeli konusunda ikna çalışmalarına başladı. İngiltere Merkez Bankasını ikna etme konusunda epey zorlandığı bilinmektedir. Ölmeden önce tüm çalışmaları bütün dünya tarafından saygı gördü.
Konrad Zuse
1910 ve 1995 yılları arasında yaşadı. Almanya’da entelektüel yaşamdan izole bir şekilde yaşamını sürdürdü. Boolean mantığı ve ikili sistemi kullanan, tarihte ilk tam kapasiteli bilgisayar olan Z1’i geliştirmeye bütün yaşantısını adadı. 2. Dünya Savaşı’nın sonrasında Almanya’da ilk bilgisayar şirketini kurdu.
Alan Turing
1912 ve 1954 yılları arasında yaşadı. Alan Turing, Bletchley Park öncesinde ve de sonrasında yapay zeka teorileri ve bilgisayar biliminin temellerinin büyük bir kısmını atmıştır. 1954 yılında homoseksüellik davası ile yargılandı ve ceza aldı. Bunun üzerine intihar ederek hayatına son verdi.
Claude Shannon
1916 ve 2001 yılları arasında yaşadı. İkili mantık işlemlerinin çok hızlı yapılması ile ilgili bilgisayarların büyük bir potansiyele sahip olduğunu kanıtladı. 1938 yayınladığı master tezindeki temeller, 1940 yılında yaşanacak olan bilgisayar devriminin temellerini oluşturmuştur.
yararlı bir makale teşekkürler