Bebeklerde aslında tırnak batması birçok nedenlere bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Kısacası sert olan tırnağın yumuşak ayak derisini zorlayarak derinin iç kısımlarına girmesine denilmektedir. Tırnak batmaları genel anlamda ayakların baş parmaklarında meydana gelmektedir. Bu durumda tırnağın battığı bölge de yaralanmalar oluşurken bu yara umursanmaz ise iltihap durumlarına kadar ilerleme gösterebilmektedir. Durum böyle olunca da yaralanan yerin iyileşme süreci de zaman açısından uzunluk gösterebilir. Bebeklerde meydana gelen tırnak batmasında bebeğin vereceği tepkilere göre ailesi bu acının neyden kaynaklandığı hakkında bilgi sahibi olabilir. Ancak tepki veremeyecek yaşta olan bebeklerde bu durum biraz daha farklı olabilmektedir. Acıyı yaşayan bebek tepkiyi veremez ise tırnak batması derinin içerisine iyice girmeye başlar. Bu durumda da yaralanmanın vermiş olduğu izler iyice derinlik gösterir. Burada önemli olan tırnak batmalarını takip edip erken bir müdahale yapılmasıdır. Yoksa ilerleyen bir tırnak batması için yapılması gereken uygulama operasyon ile tırnağın çekilme işlemi olacaktır.
Bebeklerde görülen tırnak batıkları yetişkinlerde görülen tırnak batık oranına göre oldukça azdır. Yetişkin kişilerde tırnak batmaları oldukça sık yaşanmaktadır. Yetişkin kişilerde tırnak batması durumu ortaya çıkınca pek acı vermese de bebeklerde acının oranı oldukça fazla olmaktadır. Bebeklerde tırnak batmasına karşın yapılabilecek en iyi yöntem bebeklerin tırnakları kesilirken olabildiğince dikkatli ve titizlikle kesim işleminin yapılıyor olmasıdır.
Bebeklerde Tırnak Batmasının Nedenleri
Bebeklerde ayak büyümeleri hızlı bir aşama kaydettiğinden dolayı bebeğe alınan ayakkabı sürekli olarak ayak büyüklüğüne göre değiştirilmelidir. Bebekte ayak büyüklüğünü ölçmek için eczanelere veya hastanelere gidilerek ölçümler yapılmalıdır. Alınacak olan sonuca göre için uygun büyüklükteki ayakkabılar tercih edilmelidir. Bu sayede küçük boyuttaki ayakkabı giyen çocuklarda tırnak batması ihtimali fazla olacağı için önüne geçilmiş bir tedbir olarak da düşünülmelidir. Kısacası ayakkabı içerisinde sıkışmış olan parmaklardaki tırnaklar gidecek yer bulamadığı için derinin iç kısımlarına doğru ilerleme göstermesi gayet doğal bir durum olarak görülmektedir.
Sadece küçük ayakkabılar giyerek değil ayaklarda oluşabilecek mantarlar sonucunda da tırnak batmalarının meydana gelebileceği bilinmelidir. Ayakta mantarların çıkmaması için temizliklerinin dikkatli ve düzenli olarak yapılması sağlanmalıdır.
Bazı istisna olarak kabul edeceğimiz durumlar da mevcut olmaktadır. Aileden gelen bir genetik hastalık olabilecek olan tırnak batması ise anadan veya babadan bebeklere geçebilecek potansiyel bir hastalık olarak da görülebilir.
Bebekler doğduklarında genellikle ilk olarak anne ve babalarını örnek almak isterler. Bir kız çocuğu annesini örnek alarak topuklu ayakkabı giyme hevesi içerisine girerse kızın ayağında tırnak batması gibi sıkıntılı durumların meydana gelmesi de kaçınılmaz bir gerçek olmaktadır.
Tırnak Batması Sorunu İçin Ne Yapılmalıdır?
Bebeklik dönemlerinde veya çocukluk dönemlerinde tırnaklarda deriye olan batık söz konusu ise kesinlikle bir doktora gidilmesi oldukça faydalı olmaktadır. Çünkü her hastalık gibi geç kalınma durumlarında hem ilerleme durumları meydana gelir hem de oldukça sıkıntılı başka hastalıklara sebebiyet verebilmektedir. Bunun haricinde evde tırnak batması olan ilgili yere ılık su yardımı ile 10 dakikaya yakın olmak üzere bakım yapılmalıdır. İlaç olarak ise tırnak batması olan yere merhemlerin uygulanması da bebeğin parmağının rahatlamasına yardımcı olmaktadır.