Atopik egzamanın tipik özellikleri ciltte kuruluk, kaşıntı ve tekrarlayan pütürlü-sulu döküntü şeklinde olmasıdır. Bu döküntülerin yaşa göre tipik dağılımı vardır. Genel olarak bu dağılım süt çocukluğu döneminde yanaklar, yüz, boyun ve gövdedir. Çocukluk döneminde boyun, gövde, kollar ve bacaklarda, daha da ileri yaşta ise yine boyun gövde, sırt, dirsek önleri ve diz arkaları olmaktadır.
Hastalığın şiddetine göre döküntülerin dağılımı az ya da çok lokalizasyonda olabilir. Hasta çok kaşınır, hatta bazen kanatacak kadar kaşınır, gece uykusunun kalitesi bozulabilir. Tanı uzman hekim tarafından döküntülerin muayenesi ve alerji testleri ile konur.
Atopik Egzamanın Sebepleri ve Sonuçları
Erken çocukluk döneminde (1-2 yaş) başlayan alerjik egzama genellikle inek sütü ve ya yumurta akına olan alerjik duyarlılık sonucu ortaya çıkar ve % 90 oranında 3-5 yaşına kadar geçer. Bunun dışında çocuk ev tozu akarı- mite gibi hava yolu alerjenlerine duyarlı olabilir. Asıl göz önünde bulundurulması gereken durum erken çocuklukta alerjik egzaması olan çocukların önemli bir oranının (yarısından fazlası) solunumsal alerjenlere de duyarlı olması ve 3-4 yaşlarında astım veya alerjik rinit olabilme olasılığının çok yüksek olmasıdır. Bu nedenle alerjik egzaması olan çocuklar, alerji uzmanı çok yakından takip edilmeli ve bu dönüşümü engellemeye yönelik izlem ve tedavi uygulamalıdır.
Atopik Egzama Tedavisi
Atomik egzama tedavisi, cildin uygun biçimde yoğun olarak nemlendirilmesi ve uyaranlardan korunması, cilde lokal olarak sürülen ilaçlar ve alerjenin uzaklaştırılması ile gerçekleştirilir. Alerji testlerinin sonuçlarına göre tespit edilen alerjen, diyet içeriğinde ise diyet gözden geçirilerek uygun biçimde yenide düzenlenmelidir. Atopik egzamaya çevrede bulunan alerjenler neden oluyorsa çevre uygun biçimde düzenlenmelidir.