Oluşan herhangi bir kaza sebebi ile onarım gören araçların ikinci el fiyatı kadar maddi kaybın oluşmasına araç değer kaybı denir. Araçlar kaza sonucunda bir hasar görmüş ise tam olarak onarım görmüş olsa bile yine de değer kaybı meydana gelir. Önemli olan konu, aracın hasar gören kısmının tamirat görmemiş olması ya da benzer bir kalitede onarım yaşamamasıdır. Kazadan dolayı boyanmış olan parçanın yine bir kaza geçirip boyanması değer kaybına neden olmuyor. Fakatparçanın değiştirilmesi değerin düşmesine sebep olmaktadır.
Araç Değer Kaybı Hesaplama
Araç değer kaybının hesaplanması esnasında hasar gören araçların;
- Kilometreleri.
- Üretim yılları.
- Pazar değerleri.
- Hasar geçmişleri ve nitelikleri.
- Trafiğe çıkış tarihleri.
- Markası ile birlikte model bilgileri.
Gibi daha pek çok önemli hususlar dikkate alınarak hesaplama görülmektedir.
Araç Değer Kaybı Zaman Aşım Süresi
Araç değer kaybı zaman aşım süresi tam olarak 2 sene olmaktadır. Kaza tarihinden itibaren başlayan zaman aşım süresi 2 sene sonra bitecektir. Son 2 sene içerisinde herhangi bir kaza yapılmış ise araç değer kaybıtalep edilebiliyor.
Araç Değer Kaybı Karşılaması
Gerçekleşen kazada herhangi bir kusuru bulunmayan sürücünün aracı adına oluşmuş olan değer kaybını karşılayan taraf kazaya neden olan sürücü olacaktır. Böylece araç değer kaybı karşılama aşaması içerisinde trafik sigortası kendisini gösterecektir. Araçta oluşan değerleri karşılamak amacı ile ekspertiz raporu alarak, oluşan değer kaybına neden olan kişi için dava açılabilir.