× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Akıllı telefon pazarının büyümesi ile birlikte piyasaya sunulan telefon modeli sayısıda arttı. Bu durum kullanıcıların kafasını karıştırıyor. Akıllı telefon alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir diye merak ediyorlar. Teknik özellik tercihi ve satın alma aşamasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini bu makalede öğrenebilirsiniz.

Akıllı Telefon Seçimi

·    Bütçe

·    İhtiyacınız Nedir?

·    Ekran Özellikleri

·    Tasarım ve İncelik

·    Kamera

·    İşletim Sistemi

·    RAM Kapasitesi

·    İşlemci Performansı

·    Batarya Kapasitesi

·    Hızlı Şarj Desteği

·    Dahili Depolama Kapasitesi

·    Kullanıcı Yorumları

·    Karar Aşaması

            Bütçe

Akıllı telefon tercihi yaparken veya herhangi bir şey satın alırken bütçe en önemli temel unsurlardan birisidir. Bütçeyi belirlemeden alışveriş yapmanız asla tavsiye edilmez. Alt segment bir telefon satın almak için minimum 1500-2000TL bütçe ayırabilirsiniz. Bu fiyat aralığı, bu yazı yazıldığı andaki telefon fiyatlarına bağlı olarak verilmiştir.

            İhtiyacınız Nedir?

Akıllı telefon alırken tıpkı bir bilgisayar alırken olduğu gibi ihtiyaca göre almak gerekir. Telefon görüşmesi, mesajlaşma ve sosyal medyada gezinme için güçlü bir donanıma ihtiyacınız yok. Bunun için alt segment herhangi bir telefonu alabilirsiniz. Ancak her telefonda olduğu gibi suya, toza dayanıklılık vb. özelliklerin mevcut olmasına dikkat etmek gerekir.

Eğer iş amacıyla kullanmak için bir telefon bakıyorsanız işlemcisinin güçlü olması sizin için önemli. Telefon akışkan olarak kullanamamak işlerinizin aksamasına neden olabilir. Bunun yanı sıra iş yaparken telefona yük bindiren uygulamalar kullanıyorsanız RAM ve batarya gibi donanımların da iyi seviyede olması gerekir. Kısacası telefonu ne için alıyorsunuz buna çok iyi karar verin. Ne ihtiyacınızı karşılamayan bir telefon satın alın, ne de ihtiyacınızdan fazlasına gereksiz para ödeyin.

            Ekran Özellikleri

Akıllı telefon seçimi yapılırken ekran boyutu gereğinden fazla abartılmakta. Ne kadar büyük, o kadar iyi algısı oluşturulmakta. Halbuki ellerimizin ve ceplerimizin belirli bir ölçüsü var. Ekranın çok büyük olması görüntüleri büyük görebilmek için elbette daha avantajlı. Ancak kullanamayacağınız veya kullanırken zorluk çekeceğiniz bir şeyin büyük olmasının ne önemi var? 5.5 inç boyutunda bir ekran akıllı telefonlar için gayet yeterli denebilir. 6 inç ve üzeri bir ekrana sahip akıllı telefon almayı düşünüyorsanız muhakkak bir kez deneyimleyin. Pişmanlık yaşamamak için herhangi bir teknoloji mağazasında akıllı telefonun elinize büyük gelip gelmediğini test edin.

Super AMOLED ekran teknolojisine sahip akıllı telefonları tercih etmeniz iyi olacaktır. Gerçekçi görüntü sunması ve güç tüketimi açısından Super AMOLED daha avantajlı. Bunun yanı sıra Full HD+ çözünürlük için şuan için ideal denebilir. Eğer telefon ekranının etrafındaki çerçeveden rahatsızlık duyuyorsanız, ekran gövde oranı en yüksek olanını tercih etmelisiniz. Ekran gövde oranı 85%, 90% şeklinde belirtilir.

Sürekli ekran değiştirme derdiyle uğraşmamak için bilinen ve sağlamlığı kanıtlanmış ekran koruma teknolojilerine sahip akıllı telefonları tercih edin.

            Tasarım ve İncelik

Popüler diye tasarımı kötü olan bir telefonu tercih etmek yerine tasarımı içinize sinen bir telefonu tercih etmelisiniz. Ayrıca akıllı telefon seçimi yaparken inceliğe de önem verin. İncelik akıllı telefonun güzel görünmesine katkıda bulunduğu gibi ağırlığınıda hafifletiyor. Kalın bir telefon ağır olacağı için kullanım açısından zorluk çıkarabilir. İnce telefonların kullanımı bu açıdan daha rahattır.

Son dönemlerde akıllı telefonlardaki kamera sayısı arttı. Kamera sayısının artmasıyla birlikte ortaya çirkin tasarımlar çıktı. Bazı akıllı telefon modellerinde çoklu kamera tasarımı gayet iyi duruyor. Seçim yaparken akıllı telefonun arka tasarımına da dikkat edin.

            Kamera

Akıllı telefon kameraları ile profesyonel seviyede fotoğraf çekmek mümkün hale geldi. Dijital kameralarla hala daha iyi sonuç alınmakta. Ancak telefonların kameraları gün geçtikçe daha iyi hale gelmekte. Eğer fotoğraf ve video ile haşır neşir iseniz kamerada dikkat etmeniz gereken bir çok nokta bulunuyor.

Telefonun MP değerinin yüksek olması kaliteli çekim yapabileceğiniz anlamına gelmiyor. Bu nedenle özellikle reklamlarda ön plana çıkarılan MP değerine aldanmayın. Arka kamerada 12MP değerine sahip bir kamera yeterli olacaktır.

Hızlı odaklama, otomatik odaklama gibi odaklamaya dair artı özelliklerin olması daha kaliteli çekimler yapmanız için önemlidir. Yakalamanız gereken bir anın bulanık bir şekilde kaydedilmesini istemezsiniz. Ayrıca diyafram açıklığı maksimum f2.2 olmalı, akıllı telefonlar için ideal diyafram değeri ise f1.7 olarak kabul edilir. Diyafram değerinin düşük olması daha iyidir. Diyafram değerinin düşmesi demek, daha iyi odaklama ve karanlıkta daha iyi çekim yapabilmek demektir.

Video kayıt için minimum Full HD çekim yapabilmesine ve 30 FPS değerine sahip olmasına dikkat edin. İleride kamerasından ötürü telefon değiştirmemek için 4K 60FPS değerinde çekim yapabilen bir akıllı telefon seçimi yapın.

Kamera teknik özellikleri kafanızı karıştırıyorsa en iyi çözüm gördüğünüz ile kıyaslama yapmanız olacaktır. Aynı segment ve fiyat aralığında iki telefon kamerasının gerekli koşullarda yapılmış test/inceleme videolarını izleyebilirsiniz.

            İşletim Sistemi

İşletim sistemi güncel olan bir akıllı telefon tercih edin. Eski sürüme sahip bir akıllı telefon tercih etmenizin olumsuz yanları var. Akıllı telefon uygulamaları işletim sisteminin belirli versiyonları için geliştirilir. İşletim sisteminiz Android 3.5 ise eğer uygulama minimum Android 4.1.1 ‘i destekliyorsa uygulama çalışmayacaktır.

            RAM Kapasitesi

Telefonunuzun daha hızlı ve yük gerektiren işleri yapabilmesi için RAM son derece önemlidir. 1GB RAM tercihi günümüz için kesinlikle yetersizdir. 2GB şuan için minimum seviye denebilir. Eğer donma ve yavaşlık gibi sorunlardan ötürü telefon değiştirmek istemiyorsanız 4GB ve üzeri RAM tercihi yapabilirsiniz.

            İşlemci Performansı

Akıllı telefonlarda RAM ile birlikte performansı büyük ölçüde etkileyen ana bileşenlerden birisi de işlemcidir. İşlemci ne kadar güçlü olursa telefonunuz o kadar hızlı ve performanslı olur. Yük bindiren uygulamaları kullanmakta endişe etmezsiniz. Android telefon alacaksanız Snapdragon işlemci tavsiye edilir. Snapdragon işlemcilerin bir çok modeli bulunmaktadır ve devamlı geliştirilmektedir. Bütçenizi de göz önünde bulundurarak en yeni ve performansı iyi sayılabilecek Snapdragon işlemciyi seçmeniz önerilir. Bu yazıyı okuduğunuz vakitte farklı bir işlemci piyasaya sürülmüş ve daha iyi performans gösteriyor olabilir. Bu nedenle işlemci seçiminden önce teknik anlamda araştırma yapın.

Unutmayın tek başına işlemcinin güçlü olması, işlemcinin tek bacağının sakat olması gibidir. İşlemcinin tam performansta çalışması için işlemci ile birlikte ona eşlik eden RAM vb. donanımların da güçlü olması gerekir.

            Batarya Kapasitesi

Günümüzde akıllı telefonların en bilinen problemi şarjın çabuk bitmesidir. Akıllı telefonun kesintisiz kullanım aralığını belirleyen bataryayı asla es geçmeyin. Telefon donanımları devamlı geliştiği için tavsiye olarak net bir batarya kapasitesi söylenemez. Ancak bütçenize göre satın alacağınız telefonları birbiriyle kıyaslayarak ve tabi diğer donanımlarını da göz önünde bulundurarak en iyi batarya tercihini yapmaya çalışın.

Şarjı 3-4 saatte biten bir telefonun performanslı olmasının pek bir önemi yok. Özellikle üst segment bir telefon alacaksanız veya ağır yük bindiren işler yapacaksanız batarya daha fazla önem teşkil ediyor. Donanımlar yüksek performansta çalışacağı için harcadıkları enerjide fazla olacaktır. Bu durumda batarya kapasitesinin en üst seviyelerde olması gerekir.

            Hızlı Şarj Desteği

Batarya kapasitesi ne kadar yüksek olursa olsun beklemediğiniz bir anda şarjınız tükenebilir. Bu durumda saatlerce şarj etmeyi beklemeniz can sıkıcı olabilir. Bu sebeple hızlı şarj teknolojisi mevcut olan bir akıllı telefon seçimi yapın. Hızlı şarj teknolojisi bulunan telefonları şarj etmek normale oranla oldukça hızlıdır. Günümüzde bu teknolojiden yararlanmamak pek akıl karı değil. Akıllı telefonu hızlı şarj ile şarj ettiğinizde tam şarj olup olmadığı net değil. Yinede acil durumlarda uzun süre filmciürecek kadar şarj ettiğinden emin olabilirsiniz.

Ayrıca bu teknolojiye sahip bir telefon satın almayı düşünmüyorsanız hızlı şarj aleti kesinlikle şarj etmeyin. “Bunda ne var ki, gayet iyi şarj ediyor” demeyin. Çünkü telefonunuz bu teknolojiye göre optimize edilmediği için bataryanız kısa sürede yıpranabilir.

            Depolama Kapasitesi

Bir akıllı telefonu yıllarca kullanmak için en etkili faktörlerden birisi de dahili depolama alanıdır. Telefonunuzun ihtiyacınızı karşılayacak kadar depolama alanına sahip olması gerekir. Sizde diğer insanlar gibi bolca fotoğraf ve video kaydediyorsanız minimum 128 GB dahili depolama alannına sahip bir akıllı telefon tercih edin. Özellikle alt segment telefonlarda dahili depolama alanı günümüz şartlarına göre düşük kalmaktadır. Bu dezavantajı microSD kart kullanarak kapatabilirsiniz. Eğer telefonun dahili depolama alanı yetersiz geleceğini düşünüyorsanız, genişletilebilir hafızaya sahip olup olmadığını net bir şekilde öğrenin. Ayrıca genişletilebilir hafızanın da bir kapasitesi bulunmaktadır. Siz 512 GB  microSD kart kullanmak isteyebilirsiniz, ancak genişletilebilir hafıza kapasitesi 256 GB olabilir.

            Kullanıcı Yorumları

Herhangi bir alışveriş yapmadan önce insanlara danıştığınız gibi telefon satın alırken de kullanıcı yorumlarına göz atın. Kullanıcı yorumları genellikle tecrübeleri ve insanların ürün hakkındaki fikirlerini öğrenmenizi sağlar. Bazı istisnai durumlar olabilir. Örneğin marka kendi ürününün satılması için sahte yorumlar yaptırmış olabilir. Bu tarz yorumları fark etmek zor değildir. Övgü dolu sözcükler ve kalıp cümleler kullanılır. Fakat sahte yorum var deyip, gerçek tecrübeleri öğrenmekten geri durmayın. Kullanıcı yorumlarından, bir ürünü almadan önce ürünün fabrika hatası vb. problemleri olup olmadığını da öğrenebilirsiniz.

            Karar Aşaması

Bütçenize ve ihtiyacınıza göre istediğiniz telefonu buldunuz, ancak markası “kötü”. Bu tarz bir durum ile karşı karşıyaysanız algınızı değiştirmelisiniz. Telefon istediğiniz özellikleri taşıyor, sizi maddi anlamda zorlamıyorsa markasını boşverin gitsin. Özellikle insanların markalar konusundaki sözlerine kulaklarınızı tıkayın. Tabi bu uyarı marka bağımlılığı içindir. Markanın kendisini ve hakkındaki yorumları araştırmayı da ihmal etmeyin.

Akıllı telefon alırken dikkat edilmesi gerekenler bundan daha fazlası. Ancak günlük kullanım veya iş için satın alma yapacaksanız sıralanan maddeler iyi bir telefona sahip olmanız için yeterli denebilir. Eğer üst seviye performans istiyorsanız, işin teknik boyutuna daha fazla el atmanız gerekir. Sadece bir donanım değil, tüm donanımların telefon performansını nasıl etkilediğini öğrenmeniz gerekir. Burada verilen tavsiyeler daha çok genele hitap etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir