İnternet Sitesi Nasıl Kurulur?
- İşletmenizin Hedeflerini Belirleyin
- Hedef Kitlenizi Belirleyin
- Domain ve Hosting Satın Alın
- Web Sitenizi Nasıl Kuracağınızı Planlayın
- Web Sitenizin Tasarımına Karar Verin
- Sektörel Faydalı İçerikler Üretin
- Dijital Pazarlama Çalışmaları ile Görünür Olun
İnternet sitesi kurmaya karar verdiniz ve nasıl yaparım diye araştırmaya başladınız, dikkat edilecek ilk konu iyi bir planlama yapmaktır. Şimdi isterseniz bu planlamalar nelerdir, internet sitesi kurmaya başlamadan önce neler yapılmalı ve hangi yöntemleri kullanmalı sorularını cevaplayalım.
İşletmenizin Hedeflerini Belirleyin
İşletmemiz hangi alanda faaliyet gösteriyorsa konseptimizi ona göre oluşturmakta fayda vardır. İnternet sitesi kurma amacınız nedir öncelikle ona karar verelim.
- Müşterilerimizin bizi daha kolay bulmalarını mı sağlamaya çalışıyoruz?
- Ya da hazır buluşmuşken hizmetlerimizi veya ürünlerimize satmaya mı çalışıyoruz?
- Hangi yaş ve cinsiyet gruplarına hizmet vermek istiyoruz?
- Onlarla etkileşime girecek miyiz?
Bu ve bunun gibi daha birçok soruyla nasıl bir internet sitesi kurmanız gerektiğini kolayca belirleyebilirsiniz.
Hedef Kitlenizi Belirleyin
Hedef kitle belirlemek sadece internet sitesi kurarken değil, tüm satış işlerinde öncelik vermeniz gereken bir konudur. Hedef kitlenizi doğru belirleyebilirseniz alacağınız sonuç çok daha başarılı olacaktır. Cinsiyet, yaş, konum, meslek grubu vb. gibi kriterleri değerlendirerek hedef kitlenizi belirleyin. İnternet sitenizin tasarımı ve kullanım özellikleri bu kriterlere göre belirlenmelidir. Kuracağınız internet sitesi yoğun bir trafik oluşturacaksa farklı, tek sayfadan oluşan (One Page) bir tanıtım sitesi olacaksa farklı planlama yapmak gerekir.
Domain ve Hosting Satın Alın
Bir internet sitesinin en önemli 2 bileşeni domain ve hostingtir. Domain yani alan adınız işletmenizin tabelası gibidir. Burada kullanacağınız anahtar kelimeler müşterilerinizin sizi daha kolay bulmalarına yardımcı olur. Ne iş yaptığınıza dair bir ipucu veren ve kolay bulmamızı sağlayan bir alan adı belirlemekte fayda vardır. İyi bir alan adı;
- Mümkün olduğunca kısa olmalı
- Anahtar kelimeleri içermeli
- Markanıza ait kelimeleri içermeli
- Genel bir TLD kullanılmalı (.com .net .org .com.tr vb)
Tabii bu iş o kadar kolay değil. Alan adınız sizden önce başkalarınca tescil edilmiş olabilir. Emin olun iyi alan adlarının neredeyse çoğu tescil edilmiş durumdadır.Belirlediğimiz bu özelliklere sahip bir alan adını ( domain ) tescil etmek için domain sorgulama ekranına gelelim.
İstediğimiz veya yaptığımızı işe uygun bir alan adı tescil edildikten sonra ikinci adımımız bu alan adına bir hosting hizmeti tanımlamak olacaktır. Hosting paketlerini inceleyerek kendinize uygun bir hosting seçelim. Burada dikkat edilecek en temel konu kuracağımız internet sitesinin yapısına uygun bir hosting seçmek olacaktır.
WordPress tabanlı CMS altyapısıyla bir web sitesi kuracak isek WordPress hosting işimizi görecektir.
Bir hosting seçerken dikkat etmeniz gereken konular;
- Disk alanı
- CPU RAM gibi kritik özellikler
- İşletim sistemi
- Kontrol paneli (cPanel, Plesk vb)
- E-posta hizmeti
- Bandwidth
Eğer basit bir One Page web sitesi oluşturulacaksa, bu değerlerin çoğu minimal seviyede tutulabilir. Ancak bir E-ticaret sitesi oluşturacaksak durum değişiklik arz edecektir.
Geniş bir disk alanı, hızlı çalışan bir altyapı sitenizin daha iyi çalışmasına yardımcı olacaktır.
Eğer gidiyor veya fotoğraf içerikleri paylaşılacak sa yine geniş bir disk alanı ihtiyacınız var ve siteniz çok trafik yapacağı için Bandwidth değerlerinin iyi olması gerekiyor.
Web Sitenizi Nasıl Kuracağınızı Planlayın
Web sitenizi kendiniz mi kuracaksınız yoksa bir Web Developerdan (Web geliştirici/yazılımcı) hizmet mi alacaksınız buna karar vermelisiniz. Özel bir tasarım yaptıracaksanız Web tasarımcınız ve onun size sunacağı seçenekler ile yolunuza devam etmelisiniz. Diğer kurulum yöntemlerini tercih edecekseniz detaylarını yazımızın devamında bulabileceksiniz.
ücretsiz sunulan Softaculous App Installer uygulamasına gelelim.
- Ekranda WordPress seçeneği altında bulunan “Install” butonuna basın.
- Açılan ekranda alan adınızın doğru seçildiğine emin olun.
- URL seçimi yapılan kısımda https://www protokolünün seçildiğinden emin olun.
- “Choose the version you want to Install” seçeneği ile WordPress en güncel versiyonunun seçildiğine emin olun.
- “Admin Account” sekmesinde Admin Username, Admin Password ve Admin E-mail seçeneklerinin oluşturulduğundan emin olun. Burada belirtilen bilgiler admin panel giriş bilgileridir. Bu bilgileri bir yere kaydedin.
- Bu adımdan sonra Yükle butonuna tıklanırsa belirlediğiniz URL adresine WordPress temel Temasıyla bir yükleme gerçekleşecektir.
- https://www.siteadiniz.com/wp-admin adresine gelerek admin panel girişi yapın.
- Tema seçeneklerinden kendinize uygun bir temayı seçerek kurulumu tamamlayın