Bilgisayar ve ağ donanımlarının devasa boyutlardaki verilerinin toplanması, saklanması, işleme tabi tutulması ve dağıtılması amacıyla tek bir lokasyonda toplanması bir veri merkezi mekanizmasını oluşturur. Daha basit şekilde ifade etmek gerekirse, merkezlendirilmiş bilgi havuzları olarak da tanımlamak mümkündür.
Bu bilgi havuzları fiziksel veya sanal yollarla bilgisayar sistemlerini yönetme, depolama, bilgi dağıtımı ve işletmenin bünyesindeki veriyi sistematik bir biçimde organize etme gibi işlevlere sahiptir. Bünyelerinde çeşitli boyutlarda veri merkezi kurmak devlet daireleri, finansal kuruluşlar, sağlık kuruluşları, e-ticaret firmaları, eğitim kuruluşları, sosyal ağ hizmetleri sunan kurumlar ve dijital pazarlama şirketlerinin en kritik ihtiyaçlarından biridir.
Veri Merkezi Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Tasarım ve Altyapı
Günümüzün ileri teknoloji donanımlarının ihtiyaçlarını karşılayacak spesifikasyon ve standartlara sahip bir tesis oluşturmak gerekir. Uygun soğutma (HVAC), jeneratörler ve güvenlik sistemleri ve daha pek çok yapı bu tesisin kritik parçalarıdır.
- Risk Yönetimi
Olası doğal afetler ve merkezin fiziksel zarar görme ihtimalleri gibi riskler analiz edilmeli ve raporlanmalıdır. Fiziki veya siber her türlü riske karşı güvenlik önlemleri almak şarttır. Verilen çoklu bir merkezde depolanması ve düzenli yedeklemeler alınması alınabilecek önlemler arasındadır.
- Bant Genişliği
Bilgisayarlar arasındaki bağlantı hızıdır. Bilgiyi taşımak için mevcut olan frekans aralığı da denilebilir.
- Uyumluluk ve Sertifikasyonlar
Donanımın standartlara uyumlu olması ve tüm verilerin ve tesisin sertifikasyon sahibi profesyoneller tarafından yönetilmesi gerekir.
- Maliyet
Masraflar açısından değerlendirmek gerekirse bir veri merkezini kendi bünyenizde oluşturmak veya bu hizmeti dışarıdan almak seçenekleri arasında kalabilirsiniz. Kaynakları kolayca temin edecek durumda olup büyük bir dağıtım mekanizmasına ihtiyaç duyan bir şirket ve beş yıldan fazla bir veri merkezi ömrü söz konusuysa, uzun vadede kurum içi bir veri merkezi kurmak mantıklı olabilir. Küçük ve orta ölçekli şirketler ve yeni başlayanlar için veri merkezi ihtiyaçlarını dış kaynaklı olarak temin etmek en mantıklı çözümdür.
- Ölçeklenirlik
Mevcut sunucularınızı ve donanımlarınızı bir veri merkezinde toplayabilir, böylece alan, güç ve bant genişliğini 24 saat içinde artırabilirsiniz.
- Güvenlik
Verilerinizi tehdit ve saldırılara karşı korumak için 7/24 güvenlik kameraları gözetimi ve donanımı yerinde koruyacak güvenlik personellerinden faydalabilirsiniz.
Sonuç olarak her türlü kamu kuruluşu ve özel işletmelerde veri merkezi kurmak, bu sistemlerin sürekliliğini sağlamak, onları yönetmek ve veri merkezlerinin güvenliğini sağlamak adına yoğun çalışmalar yürütülmektedir. Teknotel olarak dünyada kabul gören veri merkezi standartların çözümlerimiz için bizimle irtibata geçebilirsiniz.