Birçoğumuz karabasan nedir ve neden gelir diye merak ederiz. Oysa ki karabasanın bilimsel açıklaması gerçeği son derece net bir şekilde ortaya koymaktadır. Korkutucu ve hemen hemen herkesin kaçınmak istediği bir uyku durumunun içerisinde yaşanan karabasan aslında, uyku felcidir.
Karabasan Ne Anlama Gelir?
Uyku süreci araştırıldığında uykunun rem bölgesi ve ram bölgesi olduğunu iki ayrı zaman diliminin birleşerek tam ve kaliteli bir uyku meydana getirdiğini öğrenmiş bulunuyoruz.
Karabasan problemi ise uykunun rem sırasında iken yani henüz uykuya daldığımız derin uykuya geçmediğimiz zaman diliminde çizgili kaslarımız da geçirdiğimiz bir felç olarak ortaya çıkmaktadır.
Bu esnada görülen rüya felcin etkisiyle muhakkak korkunç, bunaltıcı bir rüya olmaktadır.
Rüya içerisinde hareket etmek istersiniz edemezsiniz, bağırmak istersiniz ancak sesiniz çıkmaz, kendinizi tam uykuda gibi de hissetmezsiniz işte o an karabasanla mücadele ettiğiniz andır. Uyku felciyle kalan hemen hemen herkesin “Karabasan gerçek mi?” diye düşünmektedir. Bu sorunun cevabı karabasan rüyada geçirilen uyku felcidir, yani gerçek değildir.
Karabasan Nasıl Oluşuyor?
Uyku klinik çalışmalara konu olan vücudun muhakkak yapması gereken bir reset işlemidir. Beyin uykuya geçtiğinde vücuttaki tüm kaslar da çalışma hızlarını azaltıp, uyku durumuna geçerler. Vücut kendini bırakır.
Uykunun rem bölümünde geçirilen uyku felci aslında koruyucu görevi görmektedir. Rem uykusu sırasında gördüğümüz rüyalar da hareket ederiz. Uykuda ve rüya içerisinde yaptığımız hareketleri bilinçsiz bir şekilde yaparak kendimize zarar vermememiz için o esnada kas felci geçiriyor oluruz.
Rem uykusu esnasında beynin uyanması durumu ortaya çıkar, yani bazen beden uyurken beyin birden uyanır ve beynin uyanıklığına bedenin felç durumu eşlik edemediğinden karabasan oluşur.
Karabasan Neden Oluşur? (Neden gelir?)
Karabasan durumunu herkes yaşamaktadır. Bazı insanlar gerektiğinden daha fazla bu durumu yaşarken bazıları ise hayatları boyunca bir kere karabasanla uğraşmak zorunda kalmıştır.
Karabasanın yaşanması durumunda tetikleyen bazı etken sebepler vardır. Yoğun ve stresli bir iş yaşamı, uyku düzensizliği, epifiz bezi hastalıkları bulunan insanlar karabasanla daha fazla mücadele ederler.
Karabasanı Tetikleyen Faktörler
Stresin yanısıra düzensiz uyku saatlerine sahip olmak, sırtüstü yatmak ve bazı ilaçlar, karabasanı tetiklemektedir. Oldukça aç bir şekilde yatağa girmek karabasanı tetikleyen faktörler arasındadır. Uykuya geçilen ortamın fazla ışıklı olması beynin, bedenin rahatlamasına engeller karabasanın yaşanmasına sebebiyet verebilir.
Uyku Felcine Karşı Alınabilecek Önlemler
Karabasan olarak bildiğimiz uyku felci bir hastalık değildir. Beynimizin yaşamış olduğu bir ikilem dolayısıyla ortaya çıkan bir durumdur. Beyin uyanıkken bedenin uyanmamış olması beynimize ikilemde kalma durumu yaşatır. Hiçbir hastalığı olmayan bireyler bile tüm yaşamları boyunca en az bir kere uyku felci geçirmektedirler.
Ancak bunun çok sık yaşanması kişiler için kalitesiz yaşam standartlarına dönüşebilir ve sorun yaratmaya başlayabilir.
Uyku felcinin azaltmak için alınacak ilk önlem stres seviyesini azaltma çalışmalarına başlamaktır.
Yaşam kalitesini arttırmak için düzenli beslenme, düzenli ve sağlıklı beslenme yapılmalı, günlük minimum 40 dakika yürüyüş ya da egzersiz yapmak uykunuzun kalitesini arttıracaktır.
Uykudan 1 saat kadar önce papatya çayı gibi rahatlatıcı bitki çayları tüketmek derin uykuya geçmenizi sağlayacaktır.