Haritalar, Google Earth, Gmail, arama veya YouTube gibi herhangi bir Google hizmetini kullanıyorsanız, Google’ın reklamverenleriyle sizi eşleştirmesine yardımcı olmak için bilgilerinizi paylaşıyorsunuzdur. Bu bir gerçek, tüm bu ücretsiz hizmetler aslında ücretsiz değil. İstemediğiniz sürece, kendinizle ilgili verileri Google ile paylaşarak onlara ödeme yaparsınız.
Bilgilerinizi paylaşmak Google’a sadece yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda size de yardımcı olabilir. Google, bilgilerinizi ilgi alanlarınıza göre filtrelenmiş arama sonuçları oluşturmak için kullanır. Genel olarak arama yapmanın alternatifleri vardır. Ancak sonuçları Google’un ilgi alanlarınıza göre ayarlanmış sonuçları kadar yararlı bulmayabilirsiniz.
Google, İlgi Alanlarınızı Nasıl Öğrenir ve Kullanır?
Google’da arama yaparken, Google Haritalar’dan yol tarifleri alıp veya YouTube videolarını izlediyseniz, Google sizin hakkınızda daha fazla şey öğrenir. Google, sizinle ilgili öğrendiği bilgileri, ilgi alanlarınıza sahip kişilere ulaşmak isteyen reklamverenlerle eşleştirmek için kullanır.
Google’dan hedefli reklamlar görecekseniz, onların da ilgi alanlarınıza yönelik olabileceğini düşünebilirsiniz. Ancak, ilgi alanlarınızı hedeflemeyen reklamları tercih ederseniz, kapsam dışında bırakabilirsiniz. (aşağıda nasıl bakılacağını görün).
Neden İlgi Alanınızı Kontrol Edin
Bazen Google’ın öğrendiği bilgiler yanlış olabilir.
Diyelim ki büyükanneniz sizden en sevdiğiniz et çeşidini ve Osmanlı güveç tarifini sizlere soruyor. Bu tarif için Google’da arama yapın ve cevabı bulun. Cevabı buldunuz. “Nefis! Bunu yapmak için sabırsızlanıyorum! ”Bu yaz bir vejeteryan olmaya karar verdiğiniz haberi ile büyükannenizin kalbini kırmak istemiyorsunuz. Google ayrıca, Büyükannenin yeni favori tarifine meraklı olduğunuzu ve size sebze pazarları yerine yerel kasapların reklamlarını / arama sonuçlarını göstereceğinden şüpheniz olmasın.
Endişeye gerek yok, sizin için uygun olmayan ilgi alanlarını silebilirsiniz.
Google Geçmişinizi Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
Google, arama, Google Haritalar ve YouTube’u kullanma geçmişinizle ilgi alanlarınızı öğrenir. Google geçmişinizi kontrol etmek, Google’ın derinliklerine bir miktar ışık tutmayı gerektirir.Sizinle ilgili ilginç bilgilerin ortaya çıkabileceği bir hazine ortaya çıkarabilir!
Bu adımları takip et:
1) https://history.google.com/history/ adresine gidin .
2) Henüz giriş yapmadıysanız, Google hesabınıza giriş yapın.
3) Arama geçmişinizi Google ile göreceksiniz. Arama geçmişinizi ve YouTube’da izlediğiniz videoları, soldaki menüdeki seçimlere tıklayarak da görebilirsiniz.
Geri dönüp ziyaret ettiğiniz bir web sitesini veya YouTube’da izlediğiniz bir videoyu bulmak istiyorsanız bunu kullanışlı bir kaynak olarak bulabilirsiniz.
Arama geçmişi
Arama Geçmişi, kullandığınız arama terimlerini ve arama sonuçlarından hangi web sayfalarını ziyaret ettiğinizi gösterir. Haber, resim, seyahat, alışveriş vb. İçin yaptığınız aramaları görmek için sayfanın sol kenarındaki filtreleri kullanarak bu bilgileri özelleştirebilirsiniz.
Arama teriminizden aramaları, bir arama teriminin yanındaki onay kutusunu tıklayarak ve ardından Öğeleri Kaldır düğmesini tıklayarak kaldırabilirsiniz.K
Google ile Paylaşdıklarınızı Kontrol Etme
Google ile bilgi paylaşmayı devre dışı bırakarak, Google’ın sizinle ilgili bilgi sahibi olmamasını sağlayabilirsiniz. Paylaşmayı kapatırsanız, arama sonuçlarınızın size yardımcı olmadığını görebilirsiniz.
Bu linke tıklayarak Etkinlik Kontrolleri Google ile paylaşmayı istemediğiniz tüm bölümlerinin işaretini kaldırın:
- Aramalarınız ve göz atma etkinliğiniz
- Gittiğiniz yerler
- Cihazlarınızdan gelen bilgiler
- Sesli aramalarınız ve komutlarınız
- YouTube’da aradığınız videolar
- YouTube’da izlediğiniz videolar
İlgi Alanınızı Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
Geçmişinizden Google ilgi alanlarınızı anlamaya çalışır, ancak her zaman doğru anlamayabilir. Google’ın bu ilgi alanlarını gözden geçirerek ve uygun olmayan herhangi bir şeyi elimine ederek sizi öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Gönderen Faaliyetleri Kontrol Et sayfasında, aşağı kaydırarak Reklamlar sayfanın alt kısmına tıklayın.
Sizinle ilgili demografik bilgileri içeren Reklam Ayarları sayfanıza yönlendirileceksiniz. Bir ilgi alanı listesi gösterilecek. Listeden çıkarmak istemediğiniz herhangi birisine tıklayın.
Bilginin daha doğru olmasını sağlamak için listeye ilgi alanları da ekleyebilirsiniz.
Google Hedefli Reklamlar Hakkında
Google, hedeflenmiş reklamları arama sonuçları sayfalarında, Gmail’de ve Google Haritalar’da gösterir. Google Hedefli Reklamlar sayfasından daha fazla bilgi edinebilirsiniz. .
Dışarı Çıkma
Reklam Ayarları sayfasının alt kısmında, Hedefli reklamları devre dışı bırakma seçeneği sunulur.
Yine de uyarılırsanız, tamamen alakasız olan sinir bozucu reklamlar göreceksiniz. Belki yeni bir ebeveyn olmadığınızda, alakalı hedefli reklamları görmeye karşı, bebek bezi reklamlarını görmeyi tercih edersiniz. Hangi tür reklamları görmek istediğinizi seçme şansınız olduğunu unutmayın.
Konumu ve / veya arama izlemeyi durdurmak için Hesap Geçmişi sayfanızdaki Duraklat ‘ı da tıklayabilirsiniz.
Benim sonuçlarım
Arama Geçmişi altında, 14293 Google araması yaptığımı ve en sık aradığım günlerin Salı ve Perşembe günleri olduğunu öğrendim.
İlgilendiklerim oldukça kesindi, ancak bazı bilinmeyen sebeplerden ötürü Fiat’a olan ilgimi de içermiştir ( Fiat’a hiç bir zaman sahip olmadım ve yeni bir araba pazarına girmedim).