Aile, bir toplumun temel taşıdır. Bu temel taş aile içi kavgalar nedeniyle çatırdayabiliyor, yıkılabiliyor. Karı-koca arasında haklı/haksız nedenlerle tartışmalar çıkabiliyor. Bu tartışmalar iki taraftan birinin geri adım atmaması nedeniyle alevlenip, büyüyebiliyor. Birçok evlilikte aile kavgaları nedeniyle boşanmalar yaşanabiliyor. Bu durum özellikle çocuklar üzerinde büyük olumsuz etkisi oluyor. Bu yazımızda aile içi kavga ve kavgaların çözümü hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.

 Aile Kavgaları

 Aile içinde eşler arasında çeşitli nedenlere bağlı olarak aile kavgası olarak adlandırılan tartışmalar olabiliyor. Bu tartışmalar basit bir nedenden doğabileceği gibi büyük kusurlar nedeniyle de gerçekleşebiliyor. Yemeğin tuzlu olması, eve geç gelme, alınması istenen bir ihtiyacın unutulması gibi basit nedenlerle tartışmalar olabilir. İki tarafın veya bir tarafın hoşgörülü davranması, alttan alması gerekirken, iki taraf da “ben haklıyım” tutumu sergileyebiliyor.

 Tatlıya bağlanması gereken tartışma, alevlenip, sonradan pişman olunacağı hale gelebiliyor.İnsanlar ne kadar eğitimli olsalar da karşısındakinin tutumu dolayısıyla farklı bir duruş sergileyebiliyorlar. Bu da aile arasında kavga

 çıkmasının en büyük etkenlerinden biridir.

 Aile Kavgaları Nasıl Çözülür?

 Eşler arasındaki kavga çiftlerin sağ duyulu yaklaşımıyla büyümeden tatlıya bağlanabilir. Bu konuda her iki tarafa da büyük görev düşüyor. Önemli olan “ben haklıyım” egosundan önce “aile içi huzuru”nun önce geldiğidir. Aile içinde tartışmada erkeğe büyük görev düşüyor. Haklı olsa bile, bağırmadan, sinirlemeden olayın/sözün yanlışlığını dillendirmelidir. Hoşgörülü ve yumuşak yaklaşım, eşinin inat etmesini önleyecek, onun özür dilemesini sağlayacaktır.

 Aynı durum kadın için de geçerlidir. Sonradan pişman olacağı sözler, hareketler yerine, daha sağ duyusal yaklaşmalıdır. Şayet iki taraf da geri adım atmıyorsa, bağırmayı, kavgayı bırakıp ayrı odalara çekilmelidirler. Anlaşmazlığın çözülmesi için, bilinçli akrabalardan, aile dostlarından, psikologdan yardım alabilirler.

 Aile İçi Kavgalar Neden Olur?

 Eşler arasında uyumsuzluk, birbirini anlamama gibi durum söz konusuysa aile kavga nedenleri her konuda olabilir. Tuvaletin ışığının açık bırakılması, kapıyı sertçe kapama, yüksek sesle konuşma ailenin kavga etmesi için yeterlidir.

 Birbirini dinlemeden, iyi anlaşılmadan söylenecek kırıcı, yanlış sözler kavganın temel nedenidir. Ekonomik sorunlar, eşlerden birinin aşırı, yanlış harcama yapması kavganın diğer bir etkenidir. Kadınların hassas dönemi, erkeğin o günkü ruh hali kavgaya müsait oldukları zamanlardır.

 Aile İçi Kavga Sebepleri

 Eşler arasında genel olarak görülen aile içi kavga nedenleri şöyle sıralayabiliriz;

 – Şiddetli öfke patlamaları

 – Eşlerin birbirlerine uyguladıkları sözel/fiziki şiddet

 – Özgüven kaybı

 – Sağ duyuyu aşan aşırı, gücendiren eleştiri

 – Alkol, uyuşturucu, kumar

 – Aşırı sahiplenme, kıskançlık

 – Depresyon belirtileri

 – Yalan söyleme

 – Sevgi ve saygının azalması

 Aile İçi Kavga Çocuğu Nasıl Etkiler?

 Eşler arasındaki kavga en çok çocukları olumsuz etkiler. Hayat hakkında bir tecrübeleri olmayan çocuklar, bu kavgaları ve aile içi kavga sözleri hayatın bir gerçeği olarak görürler. Aile içi kavgayla büyüyen çocuklar aynı durumu ilerleyen yıllarda kendileri de uygulayacaklardır.

 Eşler birbiriyle tartışırken hakaretleri, birbirlerinin kusurları, yanlışları gibi aile kavgası sözleri çocuğun zihnine yerleşecektir. Çocuğun gözünde anne-babası basite inecektir. Çocuk bunu ilerde koz olarak kullanacaktır.

 Aile İçi Kavgalar Nasıl Önlenir?

 Eşler arasında tartışma büyüyüp alevlendiğinde ya komşular devreye giriyor ya da aile içi kavga polis karakoluna düşüyor. Eşlerden en az birinin aklı selim davranmadığı takdirde olay büyüyüp aile kavgası polis müdahalesine kadar gidebiliyor. Aile içindeki tartışmaları daha büyümeden önleyebilmek için dikkat etmeniz gereken hususları şöyle sıralayabiliriz;

 1- Etkin dinleme becerisi edinin. Dinlediğinizi karşı tarafa hissettirin, gösterin. Göz teması kullanın, başınızı sallayın. Konuya göre basit cümleler kurun.

 2- Empati kurun. Eşlerden biri bir sorun yaşadığında kendinizi onun yerine koyun.

 3- Karşılıklı saygı çerçevesinde iletişimi sürdürün. Fikir ayrılığı yaşasanız bile saygıyı elden bırakmayın. Kendi fikrinizi empoze etmek için baskı kurmayın.

 4- “Biz dili” ile iletişime geçin. Eşinizle konuşurken, biz dilini kullanın. Aile içi kutuplaşmalara izin vermeyin.

 5- Eleştirel yaklaşımdan ziyade, olumlu yönleri ön plana çıkarın; Eşinizin kusursuz biri olmadığı bilincine varın. Olumsuz yönlerinden ziyade olumlu yönlerini ön plana çıkarın.

 6- Birlikte zaman geçirin. Eşinizle birlikte vakit geçirmek için kendinize zaman oluşturun. Onun sevdiği etkinlikleri, aktiviteleri yapmaya çalışın. Bunu yaparken de hoşgörülü ve anlayışlı bir tutum sergileyin.

 Aile Kavgalarına Çözüm

 Eşler arasındaki kavgaların başlangıcı birbirini dinlememe ve anlamamaktan geliyor. En sonda söylenecek veya hiç söylenmeyecek sözlerin söylenmesi kavganın alevlenmesine yol açıyor. Tartışmanın büyümeden tatlıya bağlanması için her iki tarafa da büyük iş düşüyor. İlk yaklaşım çok önemlidir. Eleştirel yaklaşım, tartışmanın kavgaya dönüşmesine yol açar. Bunun oluşmaması için hoşgörü ve anlayış çerçevesinde iletişim kurulmalıdır.

 Eşler arasında iletişim, kavgaların başlamadan bitmesinin temel çözümüdür. Eşiniz, çocuğunuzun yanlış tutum ve sözlerini uygun bir dille açık ve net biçimde ifade edebilirsiniz. Duyduğunuz rahatsızlığı belirtebilirsiniz. Duygularınızı açık ve net biçimde gösterin. Eşinizin düşünceleri yerini kendi düşüncelerinizi paylaşın. Eleştirel yaklaşım yerine bilgi alıcı tutum sergileyin.

 Eşler konuşmaya, tartışmaya başlamadan önce birbirlerinin psikolojik durumunu tartmalıdır. Üzüntülü, sinirli, psikolojik olarak gergin bir durumdaysa konuşmanızı başka bir zamana erteleyin.Ya eşinizin üzerine gitmeyin ya da onun yanında olduğunuzu gösterin. Sizin sinirli ve gergin olduğunuz durumlarda açık havaya çıkın, yürüyüş, koşu yapın.

 Ailenin Sürekli Kavga Etmesi

 Sürekli kavga eden bir ailede huzur ve sükunetten söz edilemez. Bu durum eşler arasında bir yaşam klasiği haline gelmiştir. Şayet ailede çocuk/çocuklar bulunuyorsa aile kavgasının çocuğa etkisi daha ağır oluyor. Eşler bir yerde kendilerini başka işlerle oyalayabiliyorlar. Fakat zihinsel gelişim çağındaki çocuklarda onarılamaz travmalar oluşuyor.

 Eşlerin sürekli birbirleriyle kavga etmeleri birbirlerini dinlememekten kaynaklanıyor. Birbirlerine karşı saygı ve sevgileri tükendiği için sürekli eleştirel yaklaşıyorlar. Kavga etmek için birbirlerinin en küçük hatasını kolluyorlar. Ailenin ve çocukların selameti için eşlerin profesyonel yardım almaları gerekiyor.

 Eşlerin akrabaları, aile dostları bilinçli şekilde yaklaşıp, eşlere durumun olumsuzluğunu anlatabilirler. Yaşananların evlilikleri ve hayatları üzerindeki olumsuz yansımalarını gösterebilirler. Akraba ve çevrenin olumlu bir yardımı dokunamıyorsa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının “psikososyal destek” hizmetinden yararlanabilirsiniz.

 Aile İçi Kavga Mahkeme

 Aile içindeki kavgalar bazen tatlıya bağlanamıyor. Olayın içine polis karışıp, iş mahkemelik olabiliyor. Olay mahkemeye yansıdığında, artık aile içi kavgadan çıkıyor. Olay, kamu durumuna geçiyor. Sulh Ceza Mahkemesinde duruşmaları görülüyor.

 Polis raporu, eşlerin, tanıkların ifadeleri doğrultusunda, eşlere, eşlerden birine ceza kesiliyor. Şiddet durumuna bağlı olarak eşlerden birine uzaklaştırma, para veya hapis cezası verilebiliyor.

 Aile Kavgası İle İlgili Sözler

 Aile kavgası toplumun temel sorunlarından olduğu için bu konuda hem kamu hem de özel kurum-kuruluşlar, kişilerin özlü sözleri bulunuyor. Bu sözlerden birkaçını sizler için derledik.

 – Eşler birbirinin fikrine karşı saygı duyarsa, kavga olmaz.

 – Kişinin yetişme düzeyi kavga ederken gösterdiği davranışla ölçülür. (Bernard Shaw)

 – Eşler kavgaya tutuşmadan önce şu sözü akıllarına getirsinler; “Ben kavga için dünyaya gelmedim. Benim işim sevgi ile (Yunus Emre).

 – Biraz açıklama, biraz bağışlama, az biraz tartışma son bulur kavga.

 – Bir kavgaya sudan sebeplerle girenin, sudan sebeplerle ayrılmaları doğaldır. (Montaigne)

 – İnsanlar bağırırken düşünemezler. Düşünemeyenlerse hep kavga içindedir. (Necip Fazıl)

 Aile Kavgaları İçin Dua

 Aile içindeki huzuru, saadeti korumak, ailenin kavga etmemesi için dua büyük bir etkendir. Aile içinde huzursuzluk varsa, eşler arasında sürekli kavga bulunuyorsa, aile kavgası için dua okunabilir.

 “Rabbic’alni mukimes salati ve min zürriyeti rabbena ve tekabbel duai. Rabbenağfirli ve li valideyye ve lil mu’müminine yevme yekumul hisab.” duasını tatlı bir besinin üzerine 786 defa okuyorsunuz. Her okumadan önce besmele çekmeyi unutmayın. Besini eşinize, çocuklarınıza, ailenize etkisi bulunan kişilere yedirebilirsiniz.

 Aile huzuru kazanmak istiyorsanız namazlarınızdan sonra, Furkan suresinin 74. ayetini okuyabilirsiniz. Ya Vedud, Ya Kaviyy zikirlerini çekebilir, Yasin, saf surelerini, Ayetel Kürsi’yi okuyabilirsiniz. Salaten Tefriciye’yi günde 100 defa okuyabilirsiniz.

 Rüyada Aile Kavgası Görmek

 Rüyalar bazen günlük hayatın yansıması olarak görülebilir. Bazen de bir uyarı, haber, müjde olarak kendini gösterebilir. Rüyada kavga görmek farklı şekilde yorumları bulunan bir rüyadır. En çok araştırılan konulardan biri rüyada aile kavgası ne anlama gelir sorusudur. Rüya yorumcuları, rüyada aile kavga ettiğini görmek rüyasını hem iyiye hem de kötüye yoruyorlar.

 Kötüye yorumlayanlar, çalışma hayatında ayağa kadar gelen fırsatların tepilmesi olarak yoruyorlar. Bu dönemde rüya sahibi, maddi bir çıkmaza girecektir. Ailede yaşanacak mal bölüşümü veya miras nedeniyle aile içi çatışmalar çıkacaktır.

 İyiye yorumlayanlar, yaşam boyu güzel bir şans yakalanacağını, mutlu bir hayat sürüleceğine yoruyorlar. Eşlerin birbirlerine verdikleri sözü tutacaklar, güven ortamı oluşacaktır. Sosyal yaşantı seviyesi yükselecek, refah bir ortama kavuşacaksınız.

 Aile Büyükleriyle Kavga Ettiğini Görmek

 Rüyada aile büyükleriyle kavga ettiğini görmek, gerçek hayatta yaşanacak bir tartışma, gerginliğe işarettir. Bunun sonucunda huzur ve düzen bozulacak, stresli günler yaşanacaktır. Bazı rüya yorumcuları bu rüyayı, çekilen sıkıntılar, eziyetler sonucunda elde edilecek haklı kazanca, servet, başarıya işaret çekiyorlar.

 Aile kavgaları, toplumsal bir sorun olarak sürekli gündemi meşgul ediyor. Eşlerin yetişme şekli, psikolojik durumları, eğitimleri kavgaların çıkmasında önemli etkenlerdir. Eşler birbirlerini dinleyerek, anlayarak, empati kurarak kavgayı başlamadan önleyebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir