Apple, 1976 yılında Steve Jobs’un garajında Steve Jobs, Ronald Wayne ve Steve Wozniak tarafından küçük bir şirket olarak kurulmuştur. İlk bilgisayarları, Steve Wozniak’ıntemin ettiği sermayeyi kullanarak kurdukları, Apple I oldu. Apple I’i yerel bir bilgisayar mağazasına filmciüren Steve Jobs, 50 adet bilgisayar siparişi almayı başardı ve böylelikle Apple ticaret hayatına başlamış oldu. Sonraki bilgisayar çalışmalarını daha da geliştiren ekip Apple II ve IBM’e rakip olacak Apple III’ü geliştirdiler.
İktidar Mücadelesi
Büyük ümitlerle Apple III’üpiyasaya süren ekip, beklenmedik bir problemle karşı karşıya kaldı. Bir tasarım hatasından dolayı, ısınma problemi yaşayan ve hasar gören yüzlerce Apple III geri çağırıldı. Fakat bu talihsiz olay bile Apple’ın yükselişine engel olamadı ve 12 Aralık 1980 tarihinde Apple’ın halka arzıylaşirket büyük bir sermayeye ulaştı.Bir anda kendini dev bir şirketin başında bulan Steve Jobs ilk yanlış kararlarından birini vererek, şirketin ticari yetkinliklere sahip profesyonel bir yöneticiye ihtiyaç duyduğuna karar verdi. Pepsi’nin başında olan John Sculley’ebu teklifi sundu. Bunun üzerinede John Sculley, 1983 yılında Apple’ın başına geçti.Yeni yönetimle ilk başlarda işler iyi gitsede, Sculley, Jobs’un olağan dışı yönetim ve ürün geliştirme tarzına ayak uyduramadı. Bunun üzerine Apple içinde bir iktidarsavaşı baş gösterdi ve Sculley, 1985 yılında Jobs’un istifasını istedi. Daha 30 yaşında olan ve kendi kurduğu şirketten ayrılmak zorunda kalanJobs, aynı yıl NeXT Software isimli bir şirketi kurdu. 1986 yılında, George Lucas ile beraber 10 milyon dolarlık sermayeyle, Pixar Animasyon Stüdyolarını faaliyete geçirdi.
Rekabet Savaşları
90’lı yıllara gelinmesiyle Microsoft, Apple’a ciddi bir rakip olmaya başladı. Microsoft’un pazarlama taktiği, Apple’ın pazarlama konusunda büyük yaralar almasına neden oldu. Bu dönemde Windows 3.0 ile büyük birçıkış yakalayan Microsoft’un karşısında Apple, çeşitli pazarlara yönelik farklı ancak donanım olarak çok da farkı bulunmayan modeller sundu. Çoğu müşterilerisini de Microsoft’a kaptıran Apple için 1990’lı seneler oldukça sıkıntılıgeçti.Apple’ın başında bulunan Sculley’nin yerine, Apple Avrupa bölge müdürü Michael Spindler getirildi. Spindler, göreve gelmesiyle birlikte Apple çalışanlarının yüzde 15’inin işine son verdi ve Mac OS işletim sistemini, Radius, Motorola ve Power Computing gibi şirketlere lisansladı.
Altın Çağ
Jobs’un işi tekrar devralmasıyla birlikte yazılım ve donanım ürünlerinin yanı sıra, internet yatırımları yapan Apple, tüm bu çabalarının karşılığını alarak tarihinin en başarılı dönemine giriş yaptı. Apple’ın 2007 yılında iPhone’unpiyasaya sürülmesiyle akıllı telefon anlayışını sonsuza dek değiştirdi. iPhone’un Apple açısından bir diğer başarısı da AppStore oldu ve açıldığı hafta 10 milyon uygulamaAppStore üzerinden indirildi.Apple’ın tarihi, her yönüyle tam bir ar-ge, yenilik ve başarı tarihi durumunda. Macintosh’dan Mac OS X’e, iPod’dan iPad’e kadar, Apple her zaman standartları belirleyen ve çıtayı yükselten teknoloji devi bir şirket oldu.