Trafik kazaları, kazanın oluşuna göre, ölümlü- yaralamalı- ya da hem ölümlü, hem de yaralamalı şeklinde olabilir. Ölümlü trafik kazaları, tazminat kaza anında ya da kaza sonucu vefat eden kişinin, eş, çocuk, anne ve babasına ödenin tazminat haklarıdır. Eğer kişinin vefat etmeden önce maddi olarak desteklediği bir kişi var ise, desteği belgelendirmek kaydıyla, tazminat hakkından yararlanabilir. Bunun nedeni, geride kanan aile bireylerinin, vefat eden kişiden maddi ve manevi destek almalarıdır.
Tazminat Hakları
Vefat eden kişinin ailesi, maddi ve manevi destekten yoksun kalmaları nedeniyle dava açar. Eğer ölen kişi bir çocuk ise, büyüdüğü zaman ailesine yapacağı destek de göz önüne alınarak tazminat hakkı verilmektedir. Tazminat belirlenirken, kaza sonucu vefat eden kişinin yaşı, sağken aldığı geliri, tazminat talebinde bulunanların yakınlık derecesi dikkate alınarak belirlenmektedir. Ölümlü trafik kazalarında, tazminat zaman aşımı süresi, kaza gününden itibaren 10 yıl, zorunlu süreler de göz önüne alındığında 15 yıla kadar çıkmaktadır.
Yaralamalı Trafik Kazaları
Trafik kazası sonucu kişi yaralanmış ise iki tür tazminat talep hakkı doğmaktadır. Geçici iş kabı nedeniyle açılan geçici iş göremezlik davası, kalıcı iş göremezlik nedeniyle açılan sürekli iş göremezlik davalarıdır. Trafik kazaları, kişinin organ ve uzuv kaybına neden olabilir. Geçici iş göremezlik davalarında, kişinin kalıcı bir uzuv ve organ kaybı olmasa bile, kaza neticesi çalışamadığı süreler için ödenen tazminattır. Tedavi süresince yapacağı harcamaların tazmini için ödenir. Sürekli iş göremezlik davaları ise, trafik kazası geçiren kişinin, sürekli olarak iş kaybına neden olacak, organ veya uzuv kaybı neticesi ödenen tazminat haklarıdır. Özellikle kişi kaza sırasında, ciddi bir uzuv ve organ kaybına uğramış veya felç kalmış ise, iyileşme süresi uzun sürmeyecek ya da iyileşmesi mümkün olmayacak ise, zararları daha özenli belirlenmeli ve açılan tazminat davası ile hak kaybına uğramamalıdır. Manevi Tazminat Bir kişinin, kişilik hakları saldırıya uğramış, bunun sonucunda manevi dünyası zedelenmiş ve büyük acı duymuş ise açılan davanın sonucunun para karşılığı belirlenmesi için açılan tazminat davasıdır. Maddi tazminatın amacı kişinin maddi desteğinden yoksun kalınması amaçlı açılırken, manevi tazminat kaybedilen kişinin yokluğunun acısını biraz olsun hafifletmek ya da ruh dünyasındaki zararların tazmini için açılır. Trafik kazalarında, manevi tazminat davası açılması için, olayın trafik kazası olması, kaza sonucu zarar meydana gelmesi, zarar ve kaza arasında illiyet bağının olması ve cismani bir zarar (ölüm- Yaralanma) olması gerekir. Yaralamalı trafik kazalarında zaman aşımı 8 yıl, hem ölümlü hem de yaralanmalı kazalarda zaman aşımı süresi 15 yıldır. Kazalardaki tüm tazminatlar, Kara yolları trafik kanununa göre zorunlu yapılması gereken trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.