Yabancı dil tazminatı; 30/06/1989 tarihinde yürürlüğe giren 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kabul edilen ve bazı devlet görevlilerine yabancı dil başarılarından dolayı sağlanan ekonomik bir haktır. Bu düzenleme ile hem devlet görevlilerinin yabancı dil bilgilerinin geliştirilmesinin teşvik edilmesi hem de yabancı dil konusunda başarılı olanların ödüllendirilmesi amaçlanmıştır.
Yabancı Dil Tazminatı Neden Yazılır?
Almanca, Arnavutça, Boşnakça, Bulgarca, Danimarkaca, Ermenice, Gürcüce, Hollandaca, İngilizce, İtalyanca, Korece, Lehçe, Macarca, Rumence, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dillerinden başarılı olanlar yabancı dil tazminatı için başvurabilirler. Bu diller içerisinde birden fazla dilden başarılı olanlar başarılı oldukları her dil için ayrı ayrı başvuru yapabilirler.
Dil Tazminat Dilekçesi Ne İçin Kullanılır?
Yabancı dil seviye tespit sınavından başarılı olan görevlilere doğrudan tazminat ödenmez. Tazminata hak kazanabilmek için sınavdan gerekli puanı alan kişinin dil tazminatı dilekçesi yazması gerekmektedir. Çünkü dil tazminatı dilekçesi vermeden tazminata hak kazanılamaz.
Dil Tazminat Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Yabancı dil tazminat dilekçesi bağlı olunan kurumun Personel Dairesi Başkanlığı’na hitaben yazılır. Dilekçe metni ‘(…) tarihinde yapılan sınavdan (…) puan aldım. Buna ilişkin belge ekte olup yabancı dil tazminatından yararlanmak istiyorum. Gereğinin yapılmasını arz ederim’ şeklinde olmalıdır. Dilekçenin alt kısmında ad soy ad, görev unvanı ve görev yeri belirtilmelidir. Ayrıca başarılı olunan sınava ait sonuç belgesi dilekçeye eklenmelidir.
Dil Tazminat Dilekçesi Nereye Teslim Edilir?
Yabancı dil tazminat dilekçesi çalışılan kurumun bağlı olduğu Bakanlığın Personel İşleri Dairesi Başkanlığı’na verilmelidir.