Bilim dünyası düşündüğümüzden çok daha hızlı hareket ediyor ve yapay zeka geleceği şekillendirecek tek faktör olmayabilir. Yapay organlar ve uzuvlardan sonra, bilim adamları artık dünyanın ilk 3D biyonik gözünü geliştirdiler ve gerçekte olduğundan daha iyi görme vaat ediyorlar.
Dünyada giderek büyüyen robotik endüstrisi, eski bilim kurgu içerikli filmlerde sadece yapay kolları, bacakları olağan hale getirdi. Genetik, robotik alanındaki bu ilerlemeler bize geleceğin kapısını aralıyor.
Daha önce eller, kollar ve bacaklar gibi uzuvların gerçeklerine çok benzeyen biyonik uzuvlara tanık olmuştuk.Pittsburgh Üniversitesi Deri ve Cilt Dokusundan ufak bir insan karaciğeri parçası yaratmayı başarmıştı.
İnsan gözü inanılmaz derecede karmaşık bir yapı olduğu için tersine mühendislik oldukça zor bir organdır. Buna rağmenPopüler Bir Dergi Olan “Nature” dergisi bir araştırmaya göre, çeşitli bilim adamları dünyanın gerçeklikten daha iyi görüş potansiyeline sahip ilk 3D yapay gözünü yapmayı başardılar.
Biyonik gözler, görme yetisini kaybetmiş veya doğuştan görme engelli kişiler için umut aşılıyor. BionicVisionAustralia gibi bazı şirketler, doğuştan veya sonradan görme engeli bulunan hastalara implant edilecek gelişmiş biyonik gözler geliştiriyor.
Dünyanın ilk 3D yapay gözü, gelecekte bile insan gözünden daha iyi görüşe sahip olabilir
Piyasadaki yapay gözler, merkezinde kamera bulunan gözlüklerle çalışır. Buradan elde edilen veriler vücuda takılmış olan bir çeşit elektronik bileşenler tarafından işlenir ve daha sonra kullanıcının retinasında bulunan implanta bir çeşit sinyal olarak gönderilir. Bu sinyaller daha sonra beynin görsel merkezlerine iletilir. Söz konusu teknolojiyi tecrübe eden görme engelli kişiler, belirli seviyelerde görme kazandıklarını söylüyorlar. Ancak araştırmalar, bu yapay gözlerin görme faaliyetinin yetersiz olduğunu ve pikselleşmiş karıncalanmış çizgili oluşturabildiğini ve nispeten hızlı ve ani hareketleri yakalayamadığını gösteriyor
Hong Kong’da Bir Bilim veTeknoloji Üniversitesitarafından geliştirilmiş Elektronik ve kimyasal Göz “EC-Eye” olarak adlandırılan dünyanın ilk 3 Boyutlu görüntü oluşturabilen yapay gözü, 2D bir görüntü tanımlayıcısı kullanmak yerine içbükey bir eğriltilmiş gerçek bir retina ile eş olacak şekilde modellendi. kamera gibi.
EC-Eye Test ekibi, bu yapay gözün oluşan görüntüleri 2D göze kıyaslanet bir şekilde yakalayabildiğini dile getirdi.
Bu yüzey, insan retinasındaki reseptörleri taklit edebilmesi için sıkı aralıklar ile tasarlanmış bir dize ışık sensörü bulunduruyor. Burada bulunan sensörler optik sinir görevi gören sıvı metalden yapılmış bir takıma bağlandı. EC-Eye’ı test eden ekip, yapay gözün görüntüleri 2 boyutlu göze kıyasla net bir şekilde yakalayabildiğini gözlemledi.
Şuanda Yapılmış olan Yapay göz örnekleri bu büyük gelişmelere rağmen Hala insan gözüne yetişebilmiş değil EC-Eye Ekibi Bunun gelecekte değişeceğini düşünüyorlar, Çeşitli bilim adamları daha yoğun ve sık aralıklar kullanarak bütün sensör ve tanımlayıcıları “nanotel” adı verilen mikro bileşiklere bağlayarak doğal insan gözünü gölgede bırakabileceğini düşünüyor. Elbette bunların hepsini görmeden bilemeyeğiz ancak şuanda EC-Eye umut aşılıyor