Yeni abonelik aldınız internete girmek için can atıyorsunuz. Gerekli kurulumlar yapıldı ve internete erişiminiz ister kısa ister uzun bir şekilde sağlandı .Geriye kalan artık internete girmeniz. Fakat oda ne ? İnternet yavaş. Youtube da 360p bir videoyu bile açamıyorsunuz . Hay aksi !“ Böyle olacağını bilseydim alır mıydım bu interneti  ? ”dediğinizi duyar gibiyim. Merak etmeyin bu problemi yaşayan tek kişi siz değilsiniz  ve asla tek olmayacaksınız da.

Bu durumda öncelikle yapacağınız ilk şey , aldığınız modemin arayüzüne girip  altyapı olarak size ne kadar hız geliyor. Bu işlemi yapmanız için 192.168.1.1 ya da 192.168.2.1 adreslerinden birini cihazınızda yüklü olan bir web tarayıcı üzerinden giriş yapmaktadır. Her modemin arayüzü farklı olduğu içinde bağlantı hızlarının olduğu içerik farklı olabiliyor . O yüzden modeminizin marka ve model numarasını modem altından kontrol ederek youtube üzerinden aratarak bağlantı hızının bulunduğu bölümü bularak bakabilirsiniz.

Modemin hız sürecini altyapı olarak buldunuz ve herhangi bir sıkıntı  yok .Hız değerleriniz size sizin talep ettiğiniz paket hızı kapmasında geliyor ama  hızınız hala düşük. O zaman şu işlemi yapacaksınız. Modemi aldığınız gibi servis sağlayıcınızın genel merkezi önüne gidip eylem yapmak  derdim ama yapmayın siz öyle bir şey. Yapacağımız şey aslında çok basit . Kablosuz bağlantılarını kontrol etmek . Biliyorsunuz ki artık insanlar bilgisayar yerine çoğunluk olarak telefon veya tabletten giriş sağlamaktadır. Bu yüzden kablosuz çekim gücümüzün frekans aralık değerlerinin normal değerler içerisinde olması gerekir.  Bu kontrolde modem arayüzünden değiştirilebiliyor. Arayüze geldiğinizde genellikle kablosuz kısmında frekans aralığını görebilirsiniz.  Bu sıralamada 1 ile 13 arasında değerler bulunmaktadır. En iyi frekans aralığı modemden modeme değişir , ama siz kendi modeminizin özelliğine göre seçim sağlayabilirsiniz .Misal vermek gerekirse Huawei modemlerde genellikle 1 sıradaki frekans daha iyi ama bu Zyxel modemde öyle olacak diye bir şey yoktur. Deneyerek en iyi değeri bulabilirsiniz.

Frekans ayarını değiştirdik ama hala youtube video çözünürlüğümüz 360 p  ve biraz daha hız düşerek moralinizi bozdu.  Moraliniz bozulmasın farklı bir seçeneğimiz daha var. O da dns ayar değişikliği . Türkiye genelinde tüm kullanıcılar Google , Yandex gibi arama motorlarının dns adreslerini kullanır. Ama çok az kullanıcı Türk Telekom’un dns ayarlarını kullanır. Bu işlemi gerçekleştirmek için gereken tek şey bilgisayar üzerinden ya da telefon üzerinden dnsdeğiştirmek .

Bilgisayar için : Masaüstü sağ alt köşesi internet bağlantı simgesine tıklıyoruz . Açılan pencerede ağ ve internet ayarları kısmını seçiyoruz. Karşımıza yeni gelen pencerede genel ayarlar vardır. En alt kısmında ağ ve paylaşım merkezini buluyoruz ve tıklıyoruz. Buradan gelen pencerede de bağlantılar kısmı çıkacaktır. Bağlantıların hemen sağ kısmında wifi kullanıyorsanız kablosuz ağ isminiz , kablolu bağlantı kullanıyorsanız da ethernet kısmı çıkacaktır. O linkin üzerine geliyorsunuz. Gelen sayfada tcp ip 4 kısmını bulup tıklıyorsunuz. Şimdi asıl sayfadasınız. Karşınıza iki bölüm gelecektir. Birisi normal ip diğeri de dnskısmı . Bizim işimiz dns içeriğindedir. İlk işimiz dnsotomatik  kısmını elle yapılacak kısmına almamız. Arından dns1 ve dns2 seçeneğini dolduruyoruz. Birinci satıra ve ikinci satıra yazacağımız  Türktelekom dns1 ve dns2 adresleri.

Dns1:195.175.39.49

Dns2:195.175.39.50

Bu işlemi yaptıktan sonrada çıkarken ayarları doğrula deyip uygulaya tıklayıp sayfaları kapatalım. Şimdi kontrol ettiğimizdeping değerleri ve hız probleminiz değiştiniz söyleyebilirim. Ama istisna buya yine internet yavaş. Bu sefer servis sağlayıcınızın önünde kendinizi zincire vurmak istiyorsunuz. Sakin olun bu seferde şu işlemi denemeye çalışalım.

 Modeminizin uzun süre bırakma alışkanlığınız olabilir. Buna dikkat edin çünkü gerçekten internet hızınızı kötü şekilde etkileyecek bir durumdan bahsediyor olacağım.Biliyorsunuz bilgisayarlarda ki gibi geçici bellek dediğimiz (ram) modem gibi cihazlarda da bulunmaktadır. O yüzden belleklerin uzun süre kullanımda dolması bağlantı hızında büyük düşüş , kablosuz bağlantı problemleri gibi sorunlar doğurmaktadır.  O yüzden şu modemi bir kapatalım ve en az 15 saniye bir dinlendirelim. Hem o hem de biz biraz sakinleşelim. Tamam ben sakinim , diyorsanız şimdi modemi açalım ve internet ışığı gelene kadar bekleyelim. İnternet geldikten sonra önceki hızla şimdiki hızları kontrol edelim. Gözle görülür bir artış yaşanacağını diyebilirim.

Ama aman tanrım !hala yavaş. O zaman en son çare olarak müdürlük değil tabi , amaservis sağlayıcınızın müşteri hizmetlerini rahatsız edin. Onlar kontrol sağladıklarında bir şey varsa zaten gerekli işlemleri sağlayıp teknik ekipleri sizlere yönlendireceklerdir.  Bu işlemden sonrada artık olmazsa artık bu sizin talihsizliğiniz diyebilirim. Gidip kendinize bir kurşun döktürmenizi öneririm. Yoksa bu şansla bu iş olmaz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir