Sanal âlemdeadına sıkça rastlanan hack nedir? Bir kullanıcının herhangi bir sosyal medya hesabının şifresini ele geçirmişseniz o kişiyi hack lemiş olursunuz. Bunun için temel anlamda hack yöntemleri hakkında fikir ve deneyim sahibi olmak gerekir. Karşı taraf istediği yöntemi denemesine karşılık hesabı ele geçiremiyorsa bu durum ilgili hesabın sağlam bir şekilde korunduğu anlamına gelir. Hack işleri biraz şans biraz da temel açıklıkların bulunabilmesine bağlıdır.

Hacker Kime Denir?

Hack yapan kişilere hacker adı verilir. Günümüzde farklı hackertürleri vardır.

Siyah şapkalı; en zararlı hacker grubudur. Her türlü programı, siteyi veya bilgisayarı güvenlik açıklarından yararlanarak kırabilen hackerlar sistemleri kullanılmaz hale getirir ve gizli bilgileri çalar.

Beyaz şapkalı; bu grup her türlü programı güvenlik açıklarından yararlanarak kırabilir. Ancak zarar vermez veya ele geçirdiği bilgileri kullanmaz. Sistem açıklarını sistem yöneticisine bildirerek açıkların kapatılmasını sağlar.

Gri şapkalı; bu grup duruma göre iyi veya kötü işler yapabilir.

Yazılım korsanı;bilgisayar programlarının kopya korumalarını kıran grup, bu programları izinsiz olarak dağıtarak kazanç elde eder.

Phreaker;Telefon ağları üzerinde çalışarak sistemleri hackleyen grup bedava görüşmeler yapar.

Lamer; bu grup ne yaptığının tam olarak farkında değildir. Bilgisayar korsanlığı yapabilmek için yeterince bilgisi olmayan kişiler bu gruba dâhil edilir.

Sistemlere Sızmak Uzmanlık Gerektirir

Hack işleminde bir sistemin veya bir elektronik cihazın, yapımcısı tarafından konulmuş kurallarının dışına çıkılması amaçlanır. Sisteme izinsiz olarak sızmaktan öte cihazın amacının dışında kullanılabilir hale getirilmesi olarak açıklanabilecek uygulamalarla uzmanlık sağlanır.

Ülkemiz bilişim ve özellikle hack alanında oldukça geriden gelmektedir. Hackerlığın kendi içinde alt dalları da bulunur. Defacer’lar web uygulamalarının güvenlik açıklarını kullanarak arayüze müdahale eder.

Network Hackerlar;daha çok network sistemleri üzerine yoğunlaşırlar. Bu dalın yaşadığı en büyük zorluk, başlangıç aşamasında bir şekilde seçilen ağa sızma zorunluluğunun olmasıdır. Sağlam hackerlar baştan belirledikleri yolda ilerler ve işlerini büyük bir disiplin ve gizlilik içinde sürdürür. Yazılımların kodlarını kırabilen ve lisans işlemlerini engelleyen kişiler, programlarda buldukları güvenlik açıklarından içeriye kolay bir şekilde sızabilir.

Trojan-RatCoderlar;crackerlarla karıştırılabilir. Phreakerlar daha çok elektronik sistemler üzerinden hack yapar. İletişim cihazları bu grubun ilgi alanına girer. İlk çıktıklarında sadece telefonlarla ilgilenen kişiler bugün her türlü elektronik cihaz üzerinde işlem yapabilir.

Sosyal Mühendislere Güvenmeyin!

Sözlerine fazla güvenilmemesi gereken grup, insanları kandırarak sistemlere sızar. Şifreleri bizzat kişileri kandırarak elde eden “Sosyal mühendisler” farklı iletişim kanallarını kullanarak hedeflerine ulaşırlar.Bu grubun çok fazla teknik detaya ihtiyacı olmaz. Ağzı çok iyi laf yapan grup kime ne diyeceğini daha iyi bilir. Bu yöntemleri sisteme sızmak için teknik bilgilerine ek yardımcı olarak kullananlardansa korkmak gerekir.

Hedefin ABD Savunma Bakanlığı olduğu olayda eski servis elemanın Manning, ABD’ye ait askeri verileri Wikilekas’a sızdırmıştır. Tarihin en büyük hack işi olarak görülen olay sonucunda Manning, bir kesim tarafından ulusal kahraman ilan edilmiş olmasına karşılık 35 yıl askeri hapishanede yatmaya mahkûm edilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir