Teknolojik cihazların çeşidi ve modeline göre yapılan güncelleme işlemleri, düzenli olarak yenilenmektedir.
Markalar, yeni gelen güncellemelere karşı uyumlu olabilmek için ellerinden geleni yaparken güncellemeler ne işe yarar konusu kullanıcıların kafasında soru işaretleri oluşturur.
Sistem içerisinde var olan açıklardan içeri sızmaya çalışan virüsler, işletim sistemlerini kullanan cihazların sahipleri için her zaman ciddi riskler oluşturur. Kişisel bilgilerden şifrelere, kredi kartı detaylarından kullanım alışkanlıklarına kadar her şeyi riske sokan casus yazılımlar kimi zaman cihazları ele geçirebilmektedir. Güncellemeler bu aşamalarda devreye girerek virüslerin cihaz içerisine sızabilme riskini ortadan kaldırır. Güncellemelere kısaca “güvenlik” tanımlaması da yapılabilir.
Güncelleme Yapmak Önemli mi?
Güncelleme yapılan cihazlarda sistem güncelleme yapılmadan öncekine göre daha hızlı çalışır. Bu sürecin sonunda uygulamalarda bir takım değişiklikler ve cihazların ekran görüntülerinde de yenilikler yaşanabilir. Güncellemelerin aşama aşama cihazlara gelmesi beklenebileceği gibi farklı kanallar üzerinden yüklemelerde yapılabilir. Ancak bu durumda cihazların garanti kapsamı dışında kalması söz konusu olabilir.
Günümüzde kullanılan teknolojik cihazlar farklı donanımlarla piyasaya sunulur. Bu donanımlara bağlı olan cihazlar farklı iletişim sistemlerine sahip olabilir. Mevcut işletim sistemleri piyasaya çıktıklarından belli bir süre sonra güncelleme işlemine tabi tutulur.Güncellemeler sayesinde cihazlar donanımlarında değişiklik olmadan daha yüksek performans, kullanışlı yeni özellikler ve daha yüksek pil ömrü kazanır.
Akıllı Telefonlarda İşletim Sistemleri
Android akıllı telefon ve tabletlerin üreticileri tarafından yayınlanan sistem güncellemelerimobil cihazlara yüklenebilir mi? Akıllı telefon ve tabletlerde işletim sistemlerini güncelleyebilmek için birkaç farklı yol bulunuyor. Bu yöntemlerden ilki ve aslında en doğru olanı Android cihazlar üzerinden yeni güncellemeleri düzenli olarak denetlemektir.
Bu yöntemle gerçekleştirilecek olan sistem güncellemeleri cihazların garanti kapsamından çıkmasına neden olmaz. Bazı durumlardaysa Android telefon veya tablet üreticileri mobil cihaz için geliştirilen yeni versiyonunu internet siteleri üzerinden yayınlayabilir. Bu aşamada kullanıcılar sisteme girerek manuel olarak yükleme işlemini gerçekleştirebilirler. Bu tür bir güncelleme yapılması aşamasında kullanıcıların verilen talimatlara harfiyen uyması tavsiye edilir.
Root İşlemi Kullanılarak Yapılan Güncellemeler
Android işletim sistemlerini güncellemenin bir diğer yoluysa root işlemini kullanmaktır. Bu işlem cihaz üreticileri tarafından resmi olarak desteklenmediği için garanti kapsamı dışında kalır. Zaten herhangi bir sebeple garanti kapsamı dışında kalınana durumlarda root işlemiuygulanarak yeni bir işletim sistemi kalıbı yüklenebilir. Root süreci biraz karmaşık olmakla birlikte her cihaza göre değişiklikler gösterebilir.
Otomatik Güncelleme Kapatılabilir mi?
Android mobil işletim sisteminde uygulamaların sizin bilginiz dışında güncellenmesini istemiyorsanız bu özelliği devre dışı bırakabilirsiniz.
Cihazınızın “Ayarlar” kısmına girerek Genel ve ardından da Uygulamaları Otomatik Olarak Güncelle bölümü üzerinden talimatı yenileyebilirsiniz. Otomatik güncelleme işlemlerinin tamamen kapatılmasını sağladığınız andan itibaren cihazınız onayınız olmadan bir üst versiyona geçemez.
“Uygulamalar her zaman otomatik güncellensin” talimatı herhangi bir güncelleme yayınlandığında mobil ya da kablosuz ortamlarda güncellemeyi aktif hale getirir. Bu durumda özellikle mobil kotası düşük olan kullanıcılar faturalarında büyük sürprizlerle karşılaşabilirler.
“Kablosuz bağlantı olduğunda otomatik güncelle” seçeneğiyse güncelleştirmeler sadece kablosuz ağlara bağlı olunduğunda gerçekleştirilir.
Son Güncellemeler Geri Alınabilir mi?
Yapılan son güncellemelerin önceki veri tabanı üzerinden kullanılmasının sağlanabilmesi için yedeklerinin oluşturulmuş olması gerekir. Güncellemenin geri alınabilmesi için;
- Ayarlar>Uygulama>İlgili Program>Güncellemeyi geri al sekmelerini gerçekleştirmek gerekebilir.
Güncellemenin tasarımının beğenilmemesi nedeniyle geri alma işlemleri sıklıkla yapılmaktadır. Ancak her güncellemenin cihazı bir üst versiyona taşıyacağı, hızının ve pil ömrünün artacağı ve en önemlisi kişisel bilgilerin casus yazılımlardan korunacağı unutulmamalıdır.