× Daha fazlası İçin Aşağı Kaydır
☰ Kategoriler

Durmaksızın fırtınalarla dolu enerji kaynağımız Güneşin çekirdeğinde her saniye nükleer patlamayla helyuma dönüşen 600 milyon tonluk hidrojen barındırıyor. Bu patlama sürekli devam ederek müthiş miktarlarda radyasyon ve 15 milyon derecelik sıcaklıklar yaratıyor. Fakat çekirdekte ortaya çıkan enerji orada kalmıyor, bu devasa yanan yıldızın dış bölgelerine doğru yolculuğuna başlayarak Güneş’in atmosferine ulaşıyor.

Dünyanın aksine,bu atmosfer sadece gazların tekelinde değil ;güneş yüzeyinde yüksek enerjili plazma tanecikleri de bol miktarlarda mevcut. Maddenin bu halinin Güneş’in çalkantılı davranışlarında önemli bir rolü var. Güneş fırtınaları, Güneş parlamaları ve Güneş rüzgarlarının tümü plazmanın uzaya doğru fırlamasından kaynaklanır ve hala neden düzensiz şekilde patladığının nedeni bilinmiyor.

Atmosferimiz ve gezegenimizin manyetik alanı sayesinde Güneş’in enerji patlamalarından genellikle korunabildiğimiz için, onu hayatımızın enerji kaynağı olarak düşünüyoruz. Fakat aslında yıldızımızın gayet aktif ve kendine özgü katmanlarını keşfettikçe, aktiviteleri daha çok anlayabiliyoruz. Bugüne kadar elde edebildiğimiz bilgi bu kadar olsa da, zamanla Güneşin iç yüzünü anlayabileceğiz.

Güneş dünyamızdan ortalama 150 milyon kilometre uzaklıkta ve bu suyun var olması ve yaşamın oluşması için en uygun mesafe.

Güneşi incelemek için en son fırlatılan uzay aracı Solar Plus. Bu araç ile güneşin yüzeyine 7 kat daha fazla yakınlaşılması hedefleniyor. Aşırı ısı ve radyasyona dayanmasının yanında güneşe çok yakın olduğundan dolayı güneş panellerine çok daha fazla enerji dolacak.

Güneş patlamaları

Büyük güneş patlamaları radyasyon formunda devasa boyutlarda enerji yayıyor. Bu dalga formundaki radyasyon, tamamen zararsız radyo dalgalarından, çok tehlikeli gamma ışınlarına kadar tüm elektromanyetik spektruma etki yapıyor. Güneş patlamalarında açığa çıkan enerji milyonlarca atom bombasını aynı anda patlatmaya eş değer. Bu enerji Güneş’in atmosferindeki ısınmış ve hızlanmış parçacıkların Güneş’in dış katmanında hareketi sonucunda oluşur. Isının yarım milyon dereceler yükselmesine sebep olur ve parçacıklar uzaya alev şeklinde saçılır. Ve uzaya radyasyon formunda enerji hediye etmiş olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir