RAM (RandomAcess Memory)bilgisayarın veri depolanması işlemini gerçekleştirir. RAM’in bilgisayarda ki görevi, insanların beyni ile aynı sistem çerçevesinde çalışır. Bilgisayarda bilgileri saklar, kaydeder ve ihtiyaç duyulduğunda ise bilgi üzerinde hiçbir işlem yapmadan aynı şekilde kişilere sunar. RAM bir bilgisayarın olmazsa olmaz ve en önemli parçalarından biridir.
Çünkü verileri hızlı bir şekilde kaydeder, dosyalar ve silinmediği sürece de hafızasında tutmaya devam eder. Tıpkı bir insan beyni gibi bilgilere zarar gelmediği sürece korumaya ve istenildiğinde kullanıma sunar. RAM bir bilgisayarın teknolojik özellikleri göz önüne alınarak ve uygunşekilde kullanılmalıdır. Yani bilgisayar hangi model ve hangi gelişmiş özelliklere sahipse ona uygun olan RAM kullanılmalıdır.
Ram Ne işe Yarar?
RAM kaydedilmesi gereken bilgilerin hepsini aynı süre içerisinde kaydeder. Ayrıca tekrar bilgiler istenildiğinde ise sayısı ne kadar fazla olursa olsun yine aynı süre içerisinde o bilgilerin kişiye sunulmasını sağlar. RAM’inasıl amacı, bilgisayarda aktif olarak kullanılan verilerin, programların ve belgelerin saklanması işlemini yapmaktır. RAMkaydedilmesi gereken veriyi alarak ana belleğe yollar ve orada kişilerin kullandığı isme göre kayıt gerçekleştirir.
Bu parça bilgisayar içerisinden çıkarılabilir başka uygun bilgisayarlar içinde kullanılabilir bir özelliğe sahiptir. Ayrıca RAM’de bir problem yaşandığında yenisi ile değiştirme işlemi de mümkündür. RAM’ler genellikle yazıların kayıt işlemini, yazılmasını ve okunabilir bir duruma getirilmesini sağlar. Bilgisayardaki RAM’in durumu bilgisayarın model özelliklerine göre farklılık arz eder.
Ram Nasıl Çalışır?
RAM0 ve 1 şeklinde bölümlerden oluşur. Bu bölümlerin diğer bir ismi hücredir. RAM’inbilgisayar üzerinde çalışma şekli, işlemciyi kullanmasıyla gerçekleşir. İşlemci bulunması gereken dosyaları RAM’e iletir. Bu durumda aranan isimdeki dosyalar RAM tarafından ekrana verilir. RAM’inburadaki yaptığı iş, işlemcinin aradığı, görmek istediği dosyaları bir nevi arşivden bulmasıdır.
Daha öncesinde kaydedilen dosyaları bulurken hücrelerden faydalanır. RAM üzerine kaydedilen bilgilerin içerisinde gözle görülmeyen farklı bir yazılım mevcuttur. RAM bu yazılımı okuyarak gerekli kodlarla kayıt işlemini gerçekleştirir. Ayrıca RAM’de bazen dosya kayıpları da kapasitörlerin şarj durumlarına göre RAM’den silinebilir. Bu durum içinse DRAM aracılığıyla yenileyici devre sağlanır.
Bilgisayarlarda Ram Kapasitesinin Önemi
Kullandığınız bilgisayarın masaüstü ya da Laptop olması RAM’in kapasitesinin özelliğini doğrudan etkiler. Başta bilgisayar içerisinde bulunan yazılımların bit seviyesi RAM kapasitesi üzerinde doğrudan bir etki sağlar. O yüzden bilgisayarların kayıt işlemini gerçekleştiren ve aktif kullanımını etkileyecek olan bit seviyesi 64-bit olmalıdır.
Bu durumda bilgisayarların RAM’leri, bilgisayarı kasmaz ve bilgi kaydetme, bilgi bulma işlemleri daha kolay gerçekleştirilir. RAM bilgisayarların içerisinde bulunan uygulamaların her biri için belirli bir bellek ayırır. Bu uygulamaların kullanılması RAM’in bulunan hafızasının azalmaya başlaması anlamına gelir. O yüzden bilgisayar sisteminin daha rahat kullanılması için masaüstü bilgisayarlar için ve dizüstü bilgisayarlar için 4GB, 8GB’lık RAM’lerin kullanılması gerekir.