Windows Defender, kötü amaçlı yazılımları tespit etmeyi sağlayıp onları cihazınızdan temizlenmek için hazırlanmış Microsoft’a ait olan yazılımdır. Windows Defender zararlı olarak algıladığı yazılımları otomatik olarak karantina içerisine alır ve sonrasında size bunu bildirir. Bunun yanı sıra işlemci gücünü oldukça az çalıştırır ve bilgisayarınızın performansından çok fazla kaybetmezsiniz.
Windows Defender Nasıl Kullanılır?
Windows Defender kullanarak bilgisayarınızda tarama gerçekleştirebilmek için, programınızı açıp giriş sekmesine geliniz. Hızlı, Tam ve özel tarama seçeneklerinden size uygun olanı seçip şimdi tara butonuna tıklayıp taramayı başlatabilirsiniz. Tam seçeneğini seçerek taramaya başlattığınızda oldukça uzun süren bir tarama olacaktır. Bütün dosyalarınızı tarar ve bilgisayarınızı daha güvenli hale getirir. Şimdi Tara butonunuza tıkladığınız anda Windows Defender sizlere taratmak istediğiniz dosyaları seçebilmenizi sağlayan bir ekran karşınıza çıkaracaktır. Bu pencerede taratmak istediğiniz klasörü veya klasörleri seçerek Tamam butonuna tıklamalısınız.
Windows Defender’ı güncellemek istediğinizde, güncelleştir sekmesine gelmelisiniz. Virüs programlarınızı güncel tutmak bilgisayarınızı koruyabilmeniz için oldukça önemli bir husustur. Güncelleştir sekmesinden Tanımları Güncelleştir seçeneğine tıkladıktan sonra Windows Defender güncelleme işleminiz başlamış olacaktır.
Windows Defender programınızın karantinaya aldığı yazılımları görebilmek için ise, Geçmiş sekmesine tıklayıp, karantinaya alınan öğeler seçeneğini seçerek karantinaya alınan yazılımlarınızı görebilirsiniz.
Windows Defender Nasıl Kapatılır?
Windows Defender bazı zamanlarda yüklememiz gereken bir uygulamayı veya yazılımı zararlı görmesi nedeniyle indirilmesine ve kurulmasına izin vermez. Böyle durumlarda Defender yazılımını kapatmamız gerekebilir. Peki Windows Defender nasıl kapatılır?
İlk olarak Windows arama kutunuza Defender yazarak uygulamayı aratın. Sonrasında Ayarlar sekmesine tıklayın ve açılan pencerede Gerçek zamanlı korumayı kapalı konuma getirin. Bu işlem Windows Defender’ı geçici olarak devre dışı bırakacaktır. Zararlı gördüğü durumda yeniden otomatik olarak aktif hale gelecektir.
Kalıcı olarak devre dışı bırakmak isterseniz, çalıştır kutusuna ilk olarak regedit yazmalısınız. Kayıt defteri düzenleyicisi karşınıza gelecektir. Klasör çubuğuna HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Policies \ Microsoft \ Windows Defender yolunu yapıştırın. Açılan sayfanın boş bir köşesinde Mouse ile sağ tıklayın ve New> DWORD (32bit) Value değerini seçin. Oluşturduğunuz yeni dosya içerisinde sağ tıklayın ve sonrasında değiştir seçeneğini seçiniz. Value Data kısmına “1” girin ve Tamam diyin ve artık kalıcı olarak devre dışı bıraktınız fakat bu işlemden sonra bilgisayarınızı korumasız bırakmamalısınız. Aksi taktirde virüsler sisteminize ciddi zararlar verebilir.